Morgenkommentar 08.02.2022

Oljen;  Idag er det ventet at diplomater skal møtes i Wien for å fortsette forhandlinger rundt Iranavtalen. Vi er positive til at de kan få til en avtale. Dette kommer blant annet etter at USA på fredag, signerte en del fritak relatert til sanksjonene mot Iran. Hvis vi får tilbake Iranolje tilbake på nivåene da Iranavtalen var i stand, så kan vi vente oss en økning på 1-1,5m fpd. Dette er sårt trengt for et stramt marked. Nyhetsflowen her denne uken kan fort være med å gi litt indikasjoner på hvordan oljen kan bevege seg fremover. En måte å se på hvor stramt markedet er å se på deltaen på disse tre kurvene. Den øverste er futureskruven på brent i dag. De to andre er 6m og 12m tilbake. Det at den i dag er tilnærmet horisontal i det korte bildet, forteller oss at markedet er villige til å betale en god premie for å sikre seg olje i det korte bildet, i hvert fall mer enn før.

VIX: Vi så en litt atypisk bevegelse i statene i går kveld. VIXen endte i minus, sammen med aksjemarkedet. Nasdaq ned ca halvprosenten, mens Dow endte i null og SP500 midt i mellom. Det kan virke som markedet i det korte bildet ikke priser inn for mye volatilitet, selv om vi har litt røde dager. Dette tolker vi positivt for aksjer. Vi tror ikke at volatiliteten skal ned mot de lave nivåene med en gang, men at det ikke skapes mye frykt på noen tiendeler av en prosent, er et positivt tegn for investorer med en tilt mot longsiden. VIXen har de siste tre dagene hatt støtte på 50 dagers glidende.

IDEX: toppet ut i begynnelsen av desember i 3,50-området og har moderert seg kraftig mot nedsiden med 35% også i takt med resten av vekstuniverset. Bør finne støtte på lave 2-tallet her som mange ganger tidligere. Litt oversolgt med en 14 dagers RSI på 34, handler et godt stykke under 200 dagers glidende snitt @ 2,55. Idemia produserer ca 800 millioner betalingskort pr år, Idemia er en gigant. Det betyr at de har rett under 20% markedsandel globalt. Relevansen her er at Idemia som kjent for noen har basert sin biometriske plattform på IDEX sin patenterte teknologi. F- kode kaller Idemia denne plattformen og den ble fult ferdig sertifisert av MC og Visa i november 2021. Unit cost per biometriske kort er 5 USD. Langt under halvparten av konkurrerende teknologi. Antar man at kun 15% av Idemias totale salg blir biometrisk så får IDEX salg av 120 millioner enheter sensor teknologi. Litt forenklet- 120 M x 2,5 USD/ 55% bruttomargin- net profit på 130 MUSD for IDEX/ NOK 1,2 MRD.

I det rene tekniske bildet har det vært greit å handle aksjen på lave 2 og selge over 3 gjentatte ganger. Problemet man naturligvis skal ha ett forhold til er brudd opp el ned på de nevnte nivåer.

MAKRO/FX

Amerikanske markeder med en rolig start på uka, børsene uten store endringer, futures tilsier flat åpning senere i dag. En  sinna tiåring  gjennom forrige uke og spesielt fredag  holder seg mot oppsiden , 1,949 på morgenkvisten. På tross av at man lenge har visst og skjønt at rentene etter hvert måtte komme opp er det treghet i nedsalget og vekstaksjer generelt. Det er heller kanskje ikke så rart da man har vært nødt til å eie disse asset/eksponering her (les fond etc) da  trenden har vært, nærmest , hver dag siden bunn under Corona frem til relativt nylig mot oppsiden. USD holder seg i smal range, indeks på 95,55 og EURUSD på 1,1425.

I Østen er som ofte børsbildet blandet, Nikkei er opp 0,13 prosent  mens Sydney er opp 1,07 prosent og Shanghai er opp 0,51 prosent, Hang Seng tar av i overkant av 1 prosent og China A%O ned 0,73 prosent. En rekke makrotall fra Japan, bi tar med at husholdningene bremser sitt forbruk, neppe gode nyheter for BoE. PMI fra Hong Kong falt til 48,9. YEN noe svakere, 115,50 mot USD, Yuan noe svakere, 6,3615 mot USD.

I Unionen uttalte Lagarde i går at ECB vil gradvis nedtrappe sine støtt og stimuli pakker. Det er lite med makrotall i dag. Temperaturen rundt Ukraina og eventuelle tiltak mot Russland vedvarer. Tyskland synes bekymret for gass leveranser, med rette så det blir spennende å se hvor vesten ender opp om Russland, tiltros for sterke benektelser går inn i Ukraina. Euroindeks på 112,80. CHF 1,0565 mot EUR. GBP uten store endringer, 1,3525 mot USD og 0,8440 mot EUR.

Gull på 1 820USDo, Sølv på 22,890USDo. Kobber på 4,4590USDp. Aluminium tar ett lite byks mot oppsiden, 3 168USDt, toppen fra sist sommer, 3 198USDt synes klar for utfordring. Sink og Nikkel handler også høyere.

Krona handler innen smal range, 10,0625 mot EUR og 8,8150 mot USD. SEKNOK noe høyere, 0,9640. GBP koster 11,92. Olje og gasspriser holder seg på høye nivåer, kronekurs bidrar til å fylle opp kassa til finansdepartementet. Fokus mot risk bidet ute, usikkerhet er ikke bra for NOK men svakere NOK har sine fordeler.

Global Assets skreddersyr den finansielle rådgivningen til deg slik at du får den markedstilnærmingen du ønsker.