OLJE: Forfall på brenten i går på rett over $100. Den nye handler et par dollar lavere. Historisk har en trade der man handler inn spreaden vært lukrativ. Har man underliggende tro på mer risk mot råvaremarket, har man nå mulighet til å komme seg inn et par dollar lavere.
AKSJEMARKEDET: Ser vi på våre kvantitative modeller ser vi at momentumsfaktoren er den som har levert best i februar, med lav volatilitetsaksjer svakest. Når vi ser på momentum ser vi på de aksjene som har gått best det siste året ligger hovedvekten mot energi og finans. Dette er trender vi har sett med økte renter og en stramt energimarked. Vi ser at 16% er mot oljeselskaper og 10% mot banker, så en trend vi har sett før i år. Tydelig at markedet forsetter i sine gamle spor, og ser mot det store spillet i 2022. Videre ser vi at shipping ligger på en god tredjeplass, når det kommer til vekting i porteføljen. Det er tydelig at markedet fortsetter å kjøpe til relatert til realøkonomien, noe som er en trend vi har sett i flere måneder nå.
Markedet peker mot en flat åpning, svak negativ åpning på børsen i dag. Etter en gårsdag som hentet seg sterkt inn etter en begredelig åpning. Markedet venner seg mer og mer til krigen øst for oss, og vi er avhengig av nye eskaleringer for å slå dette tilbake.
GA FAKTOR/GA GLOBAL HEDGE: GA FAKTOR, som en del kunder følger er opp nesten 8% denne måneden og GA Global Hedge er opp ca 2%. OSEAX (benchmark for GA FAKTOR) er opp 3,65% og MSCI World (benchmark for GA Global Hedge) er ned 3,4%. GA FAKTOR har fokus her i Norge, og vi har sett at aksjer innenfor shipping har levert bra. Basert på våre kvantitative modeller har vi allokert en del kapital den veien. Globalt har markedene vært tyngre, men med våre modeller, har vi klart å navigere oss sånn roughly greit igjennom februar. Modellene viser en ganske drastisk endring for mars, hoppe fra Verdi til Vekst.
ESG – RECSI/ SCATC: Energiproblemtikken og ønske om å løsrive seg mest mulig fra alt som har med Russland å gjøre er igjen med på å aktualisere money-flow inn i ESG. I går gjorde også Tyskland det klart at de vil suspendere kutt i subsidier for nye solcellepaneler på tak i år og øke solenergianbudene. Dette i et forsøk på å fremme fornybar energi og bli mindre avhengig av Russlands energikilder. I går meldte også Chevron avtale om kjøp av Renewable Energy Group for USD 3,15 MRD. Totalen trekker med andre ord de siste dager i retning til en mulig rekyl i våre sønderskutte ESG aksjer som stort sett har falt i over ett år nå. SCATC og RECSI handler ikke langt unna 1 mnds høy og absolutt noe man bør følge litt med på for eventuelt brudd opp.
MAKRO/FX
Amerikanske børser uten store endringer tiltros for store intradagbevegelser. Dow ned 0,49 prosent mens Nasdaq opp 0,41 prosent. I aften holder president Biden tale, fokus mot retorikk og USAs agerende i Ukrainia krigen. ISM og PMI indekser i dag.
Renter i USA og vestlige økonomier for øvrig omsettes lavere. 10 åringen på 1,861 prosent, 30 år på 2,201 prosent. USD noe svakere enn gårsdagen, indeks på 96,85 med EURUSD på 1,1195. Vi ser USD sterkere med eskalering i øst men om en dialog vinner frem så kan bildet fort endres.
I Østen ender børsdagen med blå tall, alle store indekser ender dagen høyere. Nikkei opp 1,20 prosent mens Sydney er opp 0,67 prosent. Shanghai er opp 0,73 prosent og Hang Seng er opp 0,88 prosent. PMI indekser fra Kina inn høyere enn ved siste måling. I Australia holder RBA renter, som ventet, uendret på 0,10 prosent. YEN stabil mot USD, 115,10 mens Yuan holder seg på 6,31 nivået mot USD.
I Unionen slippes også PMI indekser i dag. ECB sjef Lagarde holder talerstolen varm og snakker KL1400. Tyske 10 års renter på 0,1065 prosent noe som er betydelig lavere enn soste måneden. CHF styrker seg, flow til safe haven med restriksjoner og økte begrensinger på flow av valuta. EURCHF på 1,0285. Euroindeks noe lavere, 110,90. GBP handler 1,3415 mot USD og 0,8345 mot EUR. Rubel fortsetter å bevege seg med svært store intradagbevegelser, 109,15 mot USD på morgenkvisten.
Gull holder seg i smal range, 1 908USDo, vil tro oppsidepress med eskalering og begrensinger i valuta markedene. Sølv på 24,526USDo. Kobber, stabil, 4,5175USDp. Aluminium på åpner dagen 3,446USDt. Sink, Bly og Nikkel handler alle høyere. Softe råvarer også høyere, hvete, mais og soya mot oppsiden. Hvete har nå steget 44,98 prosent siste året, vil påvirke inflasjon og matvarepriser i hele verden. Ris er nå opp 23,04 prosent siste året.
NB valgte å ikke kjøpe valuta i mars og med eskalerende olje og gass priser gir, som sagt tidligere ett meget positive bakteppe for vår økonomi, krona sterkere mandag. EURNOK åpner dagen 9,8625 med USDNOK på 8,8050. SEKNOK 0,9290 og GBP koster 11,9100. Det er gode grunner til å se NOK fortsette mot sterke siden men intradag bevegelser og store endringer i risk bildet kan gi store utslag.