Morgenkommentar 03.08.2022

OLJE: Vi ser at oljeprisen holdt seg stabil igjennom hele gårsdagen. I dag skal OPEC møtes og vi vet at det er diskusjoner om å ikke heve mer enn ventet. Vi ser i markedet at det er en litt økende backwardation, som er et positivt tegn for oljen. Etter å ha yppet seg mot oppsiden utover gårsdagen, falt vi tilbake til 100-tallet etter test på 102-tallet. Fortsatt litt avventede på OPEC+, men vi ser på de kortsiktige bevegelsene mer som tester av tekniske bunner.

AKSJEMARKEDET: Relativt rolig marked i går, da markedet avventet hva som skulle skje relatert til Nancy Pelosi sin ankomst i Taiwan. Etter at hun landet steg SP500 rundt halvprosenten, men falt tilbake utover kvelden og endte svakt i minus. Vi ser dog noen effekter, utenom markedet, der en stor kinesisk batteriprodusent avventer sin annonsering av sin batterifabrikk i USA. Fabrikken skal levere batterier for TSLA og Ford. Ser vi selskaper med stor Kinaeksponering som TSLA, ser vi ingen tegn til frykt i markedet. Vi må nok se noen faktiske reaksjoner eller større militære hendelser før dette skal slå i markedet. Det vi har sett hittil er det Kina definerer som militære øvelser, og det ventet nok markedet fra før av.

Vi ser futurene i dag være omtrent flat, så fortsatt et avventende marked.

Vi får en del makrotall fra USA i dag, som kan gi litt info rundt rentebanen. Disse kommer rett før norsk børsslutt, så vil gi minimal påvirkning her hjemme

Catepillar leverte tall i går. Tallene var som ventet, men selskapet uttalte at Kina er vanskelig. Catepillar er en god benchmark på utviklingen i økonomien, da de leverer utstyr til bygg og anlegg. Aksjen var ned 4-5% i går. Uttalelsen fra ledelsen var at de ikke ser noen forbedringer i supply chain utfordringer og det er en underliggende urolighet rundt det svakere Kinesiske markedet. Det er fortsatt tegn på at den globale økonomien har noen utfordringer, noe som taler fortsatt i retningen at lyset i rentetunellen fortsatt er der.

Underliggende positivt aksjemarked, men man må han en traders tankegang. Da det kan skje ting i Taiwan.

AKRBP: svakhet over tid hvorved en del naturligvis kan legges på at oljeprisen også har svekket seg betydelig siden juni. Aksjen ned godt over 20% fra toppen i begynnelsen av juni. Oljen under samme tid noe under 20%. Oljen har ved noen anledninger etter Ukrainakrigen testet 100 usd/ fat og har funnet støtte her. Det samme gjelder AKRBP i samme tidsintervaller ned mot 200 dagers glidende snitt, i skrivende stund der den testet gjennom hele gårsdagen – 322,-. Vi legger til at AKRBP også lagger EQNR med stort sprik siste to uker dog har begge selskaper lagt frem tall i samme periode. Forutsetning for traden her må være at oljen holder 100 usd/fatet som ved tidligere anledninger. Igjen stor geopolitisk spenning knyttet til Taiwan, men om noe skulle det ikke slå negativt for oljepris så forstyrrer i all hovedsak ikke denne traden.

Hvis det var noen ord og uttrykk du ikke forstod, referer vi gjerne til dette «Finansopediet»: https://www.tiderpenger.no/finansopedia/

Global Assets skreddersyr den finansielle rådgivningen til deg slik at du får den markedstilnærmingen du ønsker.