Morgenkommentar 04.04.2022

Oljen Brenten fikk støtte av 50 dagers glidende snitt på fredag. Dette er første gang siden årsskiftet vi tester noen av snittene. Det er med andre ord tegn på en konsolidering. Istedenfor at vi skal sitte her og si om vi bryter ned eller holder oss, er det viktig å ha i bakhodet hvor vi er. Det er lang ned til 100 dagers glidende på 90 dollar. Det skal også sies at vi har falt ned til nivåer som begynner å ikke reflektere et brudd på oljetilbud fra Russland, selv med lockdown i Kina. Brent på 104,95USDb mens WTI handler 99,72USDb.

AKSJEMARKEDET: Vi nevnte fredag at spreaden mellom amerikansk 2 åring og 10 åring hadde vært under nullpunktet. Det vi ikke hadde sett var en close under de nivåene. Det fikk vi på fredag. Siden WW2 har alle resesjoner hatt en invertert yield curve. Det betyr dog ikke at alle invertere yield curves har hatt en resesjon etter seg. I grafen under ser dere en oversikt over resesjoner, SP500 chartet og når kurven var invertert. Ser vi da, så de siste åtte gangene kurven har invertert har det kommet en resesjon 6 til 18 mnd i etterkant. Dette i seg selv er ikke et tegn på at det blir resesjon, men det sier noe om forventningene til markedet. Vanligvis skal renter med lengre tid til forfall har en høyere rente, grunnet en tidspremie. Når den korte renten er høyere en den lange renten, er det et tegn på at deltakerne i markedet har redd for økonomien i det korte bildet.

I tillegg til det over, diskuteres de i EU om å stramme sanksjonsgrepet ytterligere til etter det blir meldt om krigsforbrytelser av Russland. Selv om statistikken er god for april, skal dere være klar over at starten av uken kan bli ruglete med dette bakteppet.

RECSI: Etter at Aker solgte alle aksjene sine i REC til Korea, har kursen falt tilbake til lavere nivåer enn den handlet i forkant av nyheten. Det vi har sett de siste par dagene er en økning av volum inn og positiv kursutvikling. Det kan tyde på at de som tok gevinst da aksjen spratt opp på nyheten har solgt seg ned. Vi har sett at Voleon har økt sine shortposisjoner, man har ikke klart å sende ned kursen nevneverdig. Aksjen hadde sin første close over 50 dagers glidende snitt, så en inngang rundt disse nivåene kan virke attraktivt.

MAKRO/FX

Amerikanske børser endte siste uke i positivt terreng. Det er on og off modus og markene beveger seg avventende på nyheter om veien videre for Russland. Renter åpner uka noe høyere, 10 år på 2,415 prosent mens lange 30 åringen ligger 2,468 prosent.

USD handler uten store utslag, indeks på 98,55 med EURUSD på 1,1045. Vi får tall fra industrien og fabrikk ordre senere i dag, fall på 0,5 prosent er ventet for februar. Auksjon i 3 og 6 måneders papirer.

I Østen åpner uka med positive børsindekser. Kina holder stengt mens Hang Seng er opp 1,83 prosent. Nikkei er opp 0,02 prosent og Sydney la på seg 0,49 prosent. Detaljhandelstall fra Australia inn som ventet på 1,8 prosent mm. Ingen nyheter fra Kina rundt Covid og nedstigninger.

YEN handler 122,65 mot USD, AUD på 0,7515 mot USD og Yuan stabil rundt 6,37 mot USD.

Ì Unionen slippes tall fra Produksjonspriser, 2,3 prosent mm og 27,0 prosent åå er ventet. Det er møte i Eurogroup, ett øret til nye sanksjoner og om hvordan Russlands krav om betaling i Rubel for gass håndteres.  Fokus videre mot flyktninger og den vanskelige situasjonen som preger mye av vår verdensdel. Euroindeks på 110,80. CHF stabil, 1,0230 mot EUR. GBP handler 1,3125 mot USD og 0,8415 mot EUR.

Gull åpner uka 1 921USDo. Sølv på 24,878USDo. Kobber på 4,7040USDp. Aluminium åpner på 3 441USDt. Hvete på 1,002USDt mens Mais på 745,60USDt. Ris på 16,035USDt.

Krona svekket seg fredag men har reversert noe over helgen,. Det er  ingen store  nyheter her hjemme i dag så fokus igjen mot råvarepriser og risk bildet der ute. EURNOK på 9,6650 med USDNOK på 8,7425 og SEKNOK på 0,9340. GBP koster 11,4750.

Hvis det var noen ord og uttrykk du ikke forstod, referer vi gjerne til dette «Finansopediet»: https://www.tiderpenger.no/finansopedia/

Global Assets skreddersyr den finansielle rådgivningen til deg slik at du får den markedstilnærmingen du ønsker.