Morgenkommentar 05.05.2022

OLJE: EU foreslår å helt fase ut russisk olje. Det har vært interndiskusjoner, men det kan virke som en viss enighet nå. Tyskland har fått redusert ned sin andel av russisk olje i miksen og er tydeligvis klar til å blokkere ut resten, kilder viser at andelen russiske olje er nede på under 12% av total oljeimport for tyskerne. Det minner litt om scenen fra filmen The Big Short der fondsforvalter Michael Burry snakker med Goldman Sachs og de sier at de vil passe på at prisen de stiller på hans posisjon er riktig, hvorpå han svarer: Yeah, I think you mean that you’ve secured a net short position yourselves. So you’re free to mark my swaps accurately for once because it’s now in your interest to do so. Det kan i våre øyne virke litt som at Tyskland nå har løst sine utfordringer rundt olje, er nå er klar til å straffe Russland, uten at det slår så mye på dem selv. Vi ser at det snakkes om unntak for Ungarn og Slovakia da de er kraftig avhengig av russisk olje.

Dette sendte brenten over 110 dollar fatet og vi venter at de underliggende presset vil ligge der. Det er videre snakk om underskudd på diesel og det er nok bare å vente seg at med et dieselunderskudd vil det fortsatt være en kraftig etterspørsel av olje som vil holde prisen på et solid nivå.

AKSJEMARKEDET: Vi fikk et relief rally i aksjer etter at det kan virke som FED snakket vekk sannsynligheten for en renteheving på 75 bps. Vi fikk en SP500 som steg nesten 2,9% i etterkant av rentebeskjeden og endte opp over 3% samt Nasdaq opp mer enn 3% og endte opp 3,2%. Dette var den beste børsdagen siden mai 2020.

Vi har nå hatt en børsperiode de siste par ukene med fall og kraftig økning i volatilitet. Vi hadde også flere som begynte å tail risk hedge en 75bps heving. Så naturlig at vi får et rally på ryggen av en «som ventet» renteheving. I GLOBAL ASSETS DYNAMIC (strategien som blir et fond i juni), hadde vi i forkant redusert eksponering vår mot VIXen ned til under 5%. Det er ikke ofte man har så høy volatilitet i VIXen over lang tid. Det gjør at selv om vår blended VIX future posisjon tapte seg 8,77% i går, vektet fallet bare 0,39%.

GA FAKTOR som har en høy eksponering mot energi og industrials, endte opp 2,8% i går, takket være solid oppgang i shipping og olje.

KAHOT: Tverrvending etter en times stygt nedsalg i Kahot etter tall i går. Handlet ned i overkant av 5% første timen før den snudde i blått i løpet av de neste 15 minuttene og avsluttet dagen opp 5,14%. Slike bevegelser etter tall hører ikke til normalen da den bevegelsen og fargen man ser første timen gjerne blir fasit og akselerer utover dagen for så å ende day high eller day low avhengig av retningen den første timen. Man avverget med dette også at aksjen closer dagen på en ny 1 års lav og det lengre tekniske bildet blir med et langt bedre å se på. Vi forventer en videreføring av denne bevegelsen mot oppsiden og man vet med denne volatile aksjen at bevegelsene ofte blir langt hardere enn man forventer.

ORK: Orkla kom med tall idag. Omsetning på NOK 13,27mrd mot ventet NOK 16,65mrd. BCG EBIT på NOK 1,15mrd mot ventet NOK 1,1mrd. Litt bedre enn ventet. Overall var driften bedre, men litt høyere skatt gjorde at nettoresultatet ble litt svakere enn ventet. De endrer ingenting ved guiding som var tidligere kommunisert ved CMD i november. Selskapet leverer bedre marginen innenfor mat og matingredienser, men leverer svakere marginer enn ventet innenfor snacks og kosmetikk. Vi ser dog at marginen innenfor BCG har falt fra hele 2021 på 11% ned til 9,2%. Helt greie tall, men ikke en kraftig beat. Vi tror nok ikke det kommer noen justeringer fremover, men vi ser at de forventede marginene for hele 2022 er høyere enn hva de leverte i dette kvartalet, så det blir interessant å se hvordan de håndterer økte råvarepriser og om de klarer å legge alt på kunden.

MAKRO/FX: FED og Powell leverte som ventet, hevet renter med 0,5 prosent og holder seg til retorikken om at 0,5 prosent til kan ventes om dagens inflasjonsbilde og det sterke arbeidsmarkedet vedvarer. Sentralbanken ser også etter rom for å bygge ned den 9000MRDUSD store balansen for å gi økte fleksibilitet. FED ser også utfordringer rundt nedstigninger i Kina og mangel på råvarer. Renter ender noe lavere i USA og åpner dagen her i Europa med 10 år på 2,940 prosent og 30 åringen på 3,042 prosent, rentebanen noe mer stigende på tidsaksen. USD interessen falt noe tilbake, en kan spekulere i om deler av markedet hadde en 0,75 prosent hike som target og derav ble skuffet. USD indeks på 102,65 og EURUSD handler 1,0615.   I dag slippes som vanlig på torsdager tall for trygdesøkende, markedet venter 180k sist uke. Fredag får vi arbeidstall, non farm og ledighetsraten.

I Østen holder Japan stengt mens resten av markedet ender dagen høyere. Sydney er opp 0,83 prosent og Shanghai er opp 0,92 prosent. Hang Seng legger på seg 0,46 prosent. Caixin PMI indeks fra Kina faller til 36,2, ned fra 42,0. Handelsbalansen i Australia inn noe bedre enn ventet. YEN handler 129,30 mot USD, AUD på 0,7235 mot USD og Yuan på 6,6335 mot UISD.

I Unionen er det tomt på makrokalender, en rekke tall for de enkelte medlemsland. Euroindeks på 108,90. CHF på 1,0330 mot EUR og GBP handler 1,2555 mot USD og 0,8455 mot EUR. Det er rente møte i BOE i dag, konsensus er en økning på 0,25 prosent til 1,0 prosent Sentralbanken slipper også sin siste inflasjonsrapport. Temperaturen mellom Europa og Russland synes stige og sender nye utfordringer til styrende regjeringer.

Gull tar et lite byks mot oppsiden, 1 900USDo. Sølv på 23,200USDo. Kobber også høyere, 4,4165USDp. Aluminium åpner dagen 2 986USDt. Hvete på 1,090USDt med Mais på 799,9USDt. Ris omsettes på 17,273USDt

Norges Bank avholdt møte onsdag og vi får resultatet Kl1000. Et såkalt mellom-møte og det er ikke ventet endringer i satser eller politikk. Lønnsoppgjør i staten herunder  jordbruksoppgjøret starter  så en viss spenning mot resultatet og kostnaden.

Krona noe sterkere med energiprisene og vi ser EURNOK åpne torsdagen 9,8065. USDNOK på 9,2450 og SEKNOK ligger 0,9485. GBP koster 11,6050.

Hvis det var noen ord og uttrykk du ikke forstod, referer vi gjerne til dette «Finansopediet»: https://www.tiderpenger.no/finansopedia/