Morgenkommentar 05.08.2022

God morgen, Kenneth

OLJE: Vi ser brenten har brutt ned under alle støttenivåer. Vi må tilbake til før invasjonen for å finne en oljepris så lav. Det er tydelig at traderne tar siste tids data mot den negative og sender olje ned istedenfor å holde på bruddet. Man bør forvente at dette vil videre forplante seg i energiaksjer som det har de siste par dagene.

AKSJEMARKEDET: For de som følger med på volatilitet har MOVE indeksen («VIX» for obligasjoner) forholdt seg mye høyere enn aksjer de siste 6mnd. Opp 34,36% vs VIX på -1,27%. Den siste måneden har dette snudd og MOVE har falt mer, sammen med et risk on marked. Ser vi bare denne uken har HY obligasjoner $7,6mrd de siste to uken, noe som er det meste siden juni 2020. Så vi ser her, i tillegg til vekstaksjer, en god inflow.

Vi mener det er stille før stormen (som vi uttaler oss om i dagens Finansavisen). Noe av dette kan vises godt med grafen under der vi ser at forbrukerne i USA øker bruken av kredittkort, som igjen vil stagnere inflasjonen når disse må betales ned og forbruker minsker. Vi så dette i bensinmarkedet med gårsdagens lagertall. Man vil da få mindre behov for ytterligere renteheving og det er derfor vi ser markedet kjører vekstaksjer og HY obligasjoner nå.

Vi så i går en mer blandet utvikling der Nasdaq var bedre enn Dow og SP500, men ser du i SP500 indeksen var det Utilities, Materials og Industrials som var de beste sektorene. Så ikke denne samme sterke bevegelsen vi har sett tidligere i uken for vekst. SP500 vekstindeks er opp ca 5% på uken, mens Verdiindeksen er opp 1,65%.

Tørrbulk/GOGL: Kraftig fall i aksjen siden den toppet i mai på over NOK 150,-. Capesizeratene har i samme tidsrom om lag halvert seg fra 37K til 17K. Ratefall i de mindre båtklassene også naturligvis, men noe lavere prosentvise utslag. Vi er uansett tilbake til interessante kursmessige nivåer rent teknisk i området rundt NOK 100 hvor kursen stagnerte etter solid oppgang på starten av året. Aksjen konsoliderte i dette området i fra februar og gjennom størsteparten av april før den brøt opp og gjorde raske 40% på ekstremt kort tid trigget av rater og men kanskje mest en herlig røre av tekniske brudd, shortinndekning og fomo.. Aksjen begynner å bli brukbart oversolgt med en 14 dagers rsi på 33. Nivåene vi ser i chartet her er på mange måter make or break. Aksjen er videre åpenbart out-of-favour. Uansett greit å følge litt med her, det blir volatilt.

Hvis det var noen ord og uttrykk du ikke forstod, referer vi gjerne til dette «Finansopediet»: https://www.tiderpenger.no/finansopedia/

Global Assets skreddersyr den finansielle rådgivningen til deg slik at du får den markedstilnærmingen du ønsker.