Morgenkommentar 05.10.2022

Oljen; Vi fikk nok en bull dag for olje etter rykter om at OPEC ønsker å kutte med 2m fpd. Noen delegater uttaler det diskuteres å bruke eksisterende baseline. Dette betyr at 1,2m fpd allerede er tatt ut fra Russland samt flere andre land handler produserer under kvoten sin. Uansett positive nyheter da det er snakk om mer enn markedet ventet. Vi leser dog en del som snakker om fokuset rundt faktiske vs uttalte kutt, og man bør være klar til å lese detaljene før man evt jubler for mye i dag. Brent handler 91,71USDb med WTI på 86,33USDb

AKSJEMARKEDET: Jolts job openings kom lavere enn ventet og er som bensin på bålet rundt at økonomien i USA roer seg. Dette er akkurat det markedet trenger inn mot inflasjonstallene som kommer om to uker (18. oktober). Ser vi til faktoranalyse er det en ganske tydelig reversering i markedet der faktorene som har prestert dårlig i år, leder an.

Fra et sektorperspektiv er det Reiseliv som er sterkest, noe som egentlig er interessant grunnet at rallyet kommer fordi man ser at økonomiens styrke avtar (her kan det fort være at vi ser en del shortinndekning for å slippe å sitte long i et generelt markedsrally). Videre er naturligvis Tech med og Forbruksvarer med. Med andre ord, et skikkelig bullrally fra et sektorperspektiv også.

Det er bare å følge samme risikostyringsstrategi som vi gjør i Global Assets Dynamic, surfe på rallyet med en trailing stop.

Fra et litt annet hjørne, så kan vi informere om at i ettermiddag/kveld så er strømprisene såpass lave at det kan ligge an til at man får implisitt betalt for å bruke strøm da strømstøtten er basert på månedssnitt (snittet vet man ikke, så det er da en antakelse av oktobersnittet holder seg godt oppe i lia sammen med septembersnittet). Så for alle dere som har en liten strømtrader i dere så er det bare å slå på panelovnene, sett elbilen til lading og ta dere en laaaang dusj.

MAKRO/FX: Siste dagers trend fortsetter, renter ned mens bonds stiger og USD svekker seg og børsene med ny sterk dag. Det kan fremstå som noe vanskelig å se hva som trekker i hva. Det synes som om mange ser på lavere rente som en bekreftelse på at oppsiden er nådd i rentebanen. I dag slippes tall fra boligmarkedet og vi får handelsbalansen for august der en venter siste måneders fallende underskudd forsetter. ISM indekser og Bostic fra FOMC på talerstolen. USD indeks på 110,25 og EURUSD ligger rette under paritet, 0,9970.

På New Zealand valgte sentralbanken å heve rente som ventet med 0,5 prosent til 3,50 prosent.  Børsene fulgte USA høyere men noe mindre utslag. YEN handler  144,15 med AUDUSD på 0,6490 og Yuan omsettes 7,0420.

I Unionen slippes PMI, er rekke medlemsland tilsvarende. PMI fra UK også. Euroindeks på 110,00 mens EURCHF handler 0,9770. GBP på 1,1435 mot USD og 0,8715 mot EUR. Strømpriser falle med mye nedbør og lavere gass priser og gir ett lite positivt blaff i en tide med mye mørke skyer.

Gull fortsette opp mye med fallende USD, 1.727USDo. Kobber på 3,5080USDb. Aluminium på 2.350USDt. Det er kun små endringer onde softe råvarene.

Statsbudsjettet er klart torsdag morgen og små drypp er tilgjengelige. Det blir jo en liten greie om nå strømpriser forblir på dagens nivå og siste tids panikk er over, hvordan vil det slå i regjeringens prioriteringer og beskatning. Tall fra boligmarkedet slippes. Krona stabiliserte  seg gjennom tirsdagen, vi åpner dagen med EURNOK på 10,4490 og USDNOK på 10,4820. SEKNOK handler 0,9650 mens GBP koster 11,9825.

Hvis det var noen ord og uttrykk du ikke forstod, referer vi gjerne til dette «Finansopediet»: https://www.tiderpenger.no/finansopedia/

Global Assets skreddersyr den finansielle rådgivningen til deg slik at du får den markedstilnærmingen du ønsker.