Morgenkommentar 07.02.2022

God morgen, Kenneth

Oljen Vitol er ute og sier at Kina fort kan begynne å øke sin etterspørsel av olje for å fylle opp sine lagre. Nå er Chinese New Year ferdig, og med lagre på historisk lave nivåer er det ikke unaturlig å tenke denne tanken. Det som videre er interessant er å se posisjoneringen til tradere i brent og WTI. Man skulle tro at «alle» var kraftig netto long, men ser vi på fem års snitt, ligger vi under det snittet. Husk videre at USA kun skal hente fra strategiske lagre i to måneder til. Kontrakten som handles nå er for Aprilleveranse og SPR lagertrekkene er planlagt ferdig 30. april. Det er mye «sur olje» i disse lagrene, noe som Asia er en stor kunde av. Man skal ikke se bort i fra at mye av dette volumet skal dit. Det vi vet fra historisk data er at etterspørselen av olje ikke er drevet av pris, så det at vi har «Høy» pris nå, har ikke historisk gjort noe med etterspørselen.

Det man dog skal ha i bakhodet, i likhet med resten av markedet er at implisitt volatilitet i brenten ca 50% høyere enn 5 års snitt.

AKSJEMARKEDET: Det ser ut som hovedindeksen holder 50 og 100 dagers glidende snitt. Vi må huske at OBX har mye olje og er drevet av dette. Uansett er det overvekt Norge vs mye i resten av verden. Ser vi mot de store globale indeksene er det kun OBX som er over 50/100/200 dagers glidende snitt.

NHY: Et av de få store selskapene på Oslo Børs som ikke leverer tall denne uken. De kommer med tall 22. februar. Aksjen har konsolidert de siste to ukene, men viser tegn mot oppsiden. Ser vi på volumet i aksjen er det ikke de store endringene. Her kan man handle en aksje med mindre selskapsstøy denne uken. Vi ser aluminiumsprisen begynner å yppe seg mot oppsiden igjen, og nærmer seg USD 3100/tonn. Ser vi mot analytikerstaben er de ekstremt positive hele gjengen. Snittkursmål ligger på NOK 79, men en spread på 69-87. Kursen stengte fredag på NOK 71,26. Vi ser target rundt NOK 75 i det korte bildet og en stopp rundt NOK 69 nivået.

QFUEL: Selskapet meldte i går at de hadde en mekanisk feil i en del av produksjonsprosessen deres. Det er nok ikke dette selskapet ønsket seg etter at de fortsatt ikke har meldt om PoC. Kursen har vært tung i forkant og med denne nyheten, så kan man fort få bruddet ned under NOK 20. Selskapet har enda ikke meldt forventet nedetid, så inntil det kommer info rundt dette blir det nok utfordringer for aksjonærene. Markedet hater usikkerhet.

MAKRO/FX

Amerikanske tall for ny jobber kom inn langt over forventningene fredag, underbygger den sterke utviklingen i amerikansk  økonomi. Isolert sett ett tall for høyere renter og tar vi med utviklingen generelt og inflasjon stakk renter høyere fredag. Hele rentekurven steg bratt.

10 års renter ligger 1,903 prosent. Inflasjonstall senere i uken blir viktig for Fed og rentesettingen videre. Det er auksjon i korte papirer i aften. USD  stabil uten store endringer over helgen, indeks på 95,55. EURUSD på 1,1435.

I Østen var Kinabørsene tilbake etter en uke med nyttårsfeiring. Shanghai var opp 1,87 prosent, China A50 opp 1,88 prosent. Hang Seng, Nikkei og Sydney åpner uka med røde tall, utslagene er dog små. PMI indekser fra Kina litt under siste måling. YEN på 115,35 mot USD, Yuan noe sterkere, 6,3320.

Børsene i Unionen med røde tall fredag og futures tilsier rødetall på åpningen i dag. Risk bildet fortsatt noe spent, Ukraina situasjonen og de høye prisene på energi i fokus. Euroindeks høyere på morgenkvisten, 112,90. CHF handler 1,0580 mot EUR, GBP stabil, 1,3520 mot USD og 0,8455 mot EUR. Tyskland slipper tall for industriproduksjon, 0,4 prosent er konsensus , opp fra -0,2 prosent ved siste måling. ECB sjefen, Lagarde snakker KL 1645.

Gull på 1 810USDo. Sølv prisen stabil, 22,750USDo. Kobber omsettes 4,4515USDp. Aluminium stiger noe, 3 089USDt. Sink, nikkel holder på siste tids sterke tall mens Bly faller noe tilbake i dag.

Krona handler mot svake siden uten de helt store endringer, en kan dog argumentere for sterkere NOK med ett blikk på olje og gassprisene. Renter stiger også bratt her hjemme og kan bidra til økt interesse for plasseringer i NOK.  Risk bildet i Europa gir utfordringer for små valutaer herunder vår egen. EURNOK åpner uka 10,0425 mens USDNOK ligger 8,7825. SEKNOK på 0,9590 og GBO koster 11,8800.

Global Assets skreddersyr den finansielle rådgivningen til deg slik at du får den markedstilnærmingen du ønsker.