Morgenkommentar 09.03.2022

Oljen Vi så at oljen fikk seg en opptur igjen etter at US og UK faktisk gjennomførte blokkeringen av import av olje og raffinerte produkter. De europeiske landene som er mer avhengig av Russisk petroleumsvirksomhet, valgte å ikke stoppe importen. Iflg en rapport fra EU Kommisjonen stod 27% av Europas oljeimport av Russisk olje. Hva som skjer rundt neste sving, får nyhetsbildet styre.

AKSJEMARKEDET: Så langt i år har vi hatt den svakeste børsåpningen noensinne (eller siden 1900) med unntak av 2009. Når vi ser til USA ser vi at sentimentet er ekstremt lavt. Faktisk på noe av det laveste vi har sett de siste 7 årene. Dette er en kontrær indikator så ekstremt lave nivåer er tider å kjøpe på. Ser vi dog litt dypere i materien ser vi at det fortsatt er mulighet for videre nedgang. Vi ser at overflødig likviditet er på relativt lave nivåer og at antall aksjer som stiger vs som faller ikke er på helt de lavest nivåene enda. Det samme gjelder indikatoren som ser på hvor man aksjer som treffer 52 uke høy vs 52 uke lav. Ikke helt på de tyngste nivåene enda. Vi kan nok konkludere at markedet har ikke kapitulert helt som om vi skal ha en resesjon, men vi begynner å nærme oss nivåer. Nå skal man også huske at dette er USA, og vi her i Norge har et litt annet bilde med råvareprisene og er litt mot sykliske der.

Ser vi her hjemme på aksjer som faller og stiger, ser vi på ukesbasis at vi er på meget lave nivåer, sett på 10 årsgrafen (svarte bildet). Det er med andre ord vanskelig å calle en bunn, men at vi nærmer oss en er definitivt til stede. Det man dog skal huske på at de aksjene som har gått bra så langt i år, er ikke nødvendigvis vinnerne når «verdensoppgangen» kommer igjen. Dette betyr også at Oslo Børs indeks, mest sannsynlig vil gjøre det dårligere enn verdensmarkedet, og det blir ekstremt viktig å plukke de «riktige» aksjene.

ESG- RECSI/ SCATC: Med gårsdagen bevegelser godt i minne gjentar vi vår tanke fra forrige mandags mk. Det handler naturligvis ikke om selskapenes lønnsomhet eller marginer men kapitalflyt inn mot en sektor som allerede var utbombet lenge før man hadde en situasjon i Ukraina. Den utrolig triste situasjonen der skaper naturlig nok aktualisering av mangel på energi going foward når man vil løsrive seg fra den fossile energien EU er veldig avhengig av. Tyskerne vil nok også snu 180 grader hva angår kjernekraftverk og lignende tidligere litt triste avgjørelser angår og skrape og grave etter all mulig annen alternativ energi for å prøve å jobbe seg mer uavhengig av energi utenfra. Det får de ikke til over natten. Det gjør heller ingen av de andre landene i EU. Man får heller ikke erstattet det man skal kutte ut fra Russland med ESG. Men man må prøve. Og derfor synes det helt åpenbart at kapitalflyten inn i ESG skal intensiveres massivt. SCATC brøt i går opp gjennom motstand i området rundt 125 og det er noe motstand på 140 og 160 før den møter 200 dagers glidende snitt @ 170-ish.. Skal det være hold i denne longen skal den ikke under 125 igjen. Mye lignende med RECSI som igjen tok imot på 13-tallet som langt på vei samsvarer med 120 tallet i SCATC. Ingen signifikant motstand her før 200 dagers glidende snitt @ 16,22.

MAKRO/FX

USD reverserte noe av siste dagers styrkelse, indeks på 98,95 og vi ser EURUSD omsettes 1,0920. Relativt sett rolig i FX verden men Rubel fortsetter å svekke seg kraftig. USDRUB på 130,000 etter er sprekk i går opp mot 160,000. Bakteppet er uendret og vi ser USD handel mot sterke siden om vi ikke ser en endring I Ukraina. 10 års renter stiger noe, 1,849 prosent, i aften er det auksjon i 10 års papirer, 1,904 prosent ved siste auksjon. USDA WASDE slipper sin siste rapport rundt utviklingen i en del softe råvarer som soya, bomull og en rekke  kornsorter. Det er videre stille på makrokalender og fokus mot  nye sanksjoner og den geopolitiske temperaturen.

I Østen er børsbildet noe blandet, Sydney la på seg 1,04 prosent mens Nikkei tar av 0,30 prosent. Shanghai er ned 0,95 prosent mens Hang Seng slipper 1,44 prosent. BNP tall fra Japan inn noe under konsensus. Produksjonspriser i Kina stiger 8,8 prosent. KPI stiger også, 0,6 prosent mot ventet 0,3 prosent mm. YEN noe svakere, 115,75 mot USD. Yuan holder seg veldig så stabil, 6,3190 mot USD.

I Unionen er det intet på makrokalender i dag, ingen sentralbanker på talerstolen. Euroindeks på 107,80. CHF faller som USD noe tilbake, 1,0135 på morgenkvisten. GBP handler 1,3115 mot USD og 0,8325 mot EUR.

Gull handler 2 061USDo, Sølv på 27,370USdo. Kobber noe lavere, 4,7315USDp. Aluminium fortsetter også lavere, ned 150USDt i går og åpner dagen 3 590USDt. Nikkelprisen steg kraftig i går etter at en asiatisk aktør måtte dekke en stor short posisjon, opp rundt 70 prosent intradag og Nikkel er nå opp over 200 prosent siste året. De myke råvarer uten store endringer siden i går, holder seg  på siste tids høye nivåer.

I Neste uke, 15 mars slipper NB rapport fra sitt regionale nettverk, blir spennende lesning og måle temperaturen på økonomien generelt og ikke bare i olje og gass reletart virksomhet. Olje og Gass prisen holder flowen av cash inn i statskasse. Krona uten de helt store endringen siden i går,

EURNOK åpner 9,7850. USDNOK på 8,9665. SEKNOK på 0,9045 og GBP koster 11,7550.

Hvis det var noen ord og uttrykk du ikke forstod, referer vi gjerne til dette «Finansopediet»: https://www.tiderpenger.no/finansopedia/

Global Assets skreddersyr den finansielle rådgivningen til deg slik at du får den markedstilnærmingen du ønsker.