Morgenkommentar 16.08.2022

God morgen, Kenneth

OLJE: Gårsdagen startet greit, men vår antakelse om at oljen skulle holde seg rundt 100 dollar nivået, ble i det korte bildet skutt hardt ned av Iran og Kina. Svake Kinesiske makrotall på morgenen sendte flere råvarer nedover. Brenten handlet under 93 dollar ila dagen.

Videre så vi at utenriksministeren til Iran uttalte at de mandag kveld ville komme med en uttalelse rundt Iranavtalen. De uttalte videre at den kan være et grunnlag for en avtale. Det holdt olje mot nedsiden i hele går.

Det ble utpå kveldinga meldt at Iran sendte en respons til EU på en avtale. Det ble ikke meldt om innholdet i responsen. Iran sin utenriksminister sier at hvis de blir enige om noen få til, så kan avtalen bli realitet innen få dager. Basert på uttalelsene til Iran virker det som mer velvilje til å finne en avtale enn før. Det gjenstår nå og se om USA er villig til å fire på noen krav

Vi ser en flat åpning for oljen, og venter lite utslag før man får andre indikasjoner for samtalene nå mellom Iran/EU/USA.

AKSJEMARKEDET: Det var naturlig at råvarer og energi var de svakeste sektorene i går. Oslo Børs var den svakeste sektoren av de europeiske og vestlige. Generelt var det risk on med fokus med vekstaksjer. I USA var det FAANG som ledet an. Det vi ser i USA er at antall aksjer med en RSI på 70+ er det meste på over to år. Så det trengs et solid marked for å dra dette kraftig opp herfra. Det som forundrer oss er at svakheten i Kinesisk økonomi kun smitter over på råvareaksjer og ikke markedet generelt. Da vi så svake tall fra Kina tidligere har vi fort sett at de generelle aksjemarkedet får en svakhet.

Vi forventer fortsatt nedsidepress mot oljesektoren i dag.

AUTO: De kommer med kvartalstall om to dager, så her vil det nok komme inn analytikeroppdateringer i forkant. Det vi ser sålangt er relativt uendrede vurderinger. Kursmålet ligger på NOK 28,75, med 7 kjøp, 2 hold og 2 selg.

MAKRO/FX: USD beveger seg mot sterke siden mandag godt støttet av flere analyser om mer styrkelse i vente og at vi vil se EURUSD handle lengre perioder under paritet. Indeks på 106,40 med EURUSD på 1,0160. Renter noe lavere og 10 åringen ligger 2,782 prosent. Onsdag Kl2000 får vi referatet fra siste FED møte og markedet leter etter signaler, spesielt i etterkant av siste KPI rapport.

Kina og RBoC lot ikke vente lenge etter skuffende makrotall før de reduserte renter. Ett bevis kanskje på en bekymring for den økonomiske situasjonen. USDYEN på 133,35 med. AUDUSD på. 0,7025, Yuan på 6,80 mot USD. CHF fortsetter mot sterke siden 0.9615. Euroindeks på 109,90. GBPUSD 1,2045 og EURGBP handler 0,8435. Gull på  1 795USDo. Kobber handler 3,6225USDp. Aluminium på 2 406USDt. Hvete på 806,6USDb mens Ris omsettes 17,03USDp. Krona svekket seg noe med oljepris, men holder seg i siste tids rangebilde. 9,8870 mot EUR. USDNOK på 9,7110 og SEKNOK på 0,9390. GBP koster 11,6950.

Hvis det var noen ord og uttrykk du ikke forstod, referer vi gjerne til dette «Finansopediet»: https://www.tiderpenger.no/finansopedia/

Global Assets skreddersyr den finansielle rådgivningen til deg slik at du får den markedstilnærmingen du ønsker.