Morgenkommentar 20.03.2023

Oljen God payday for opsjonstradere i forrige uke da opsjoner på totalt 40m fat var «in-the-money». Som vi nevnte i forrige uke forklarer dette en del av fallet, da utstederne måtte selge futures for å hedge seg. Vi tror dog ikke at markedsaktører som OPEC faktisk bryr seg om dette fallet, da de fleste tror dette fallet er mer finansielt enn fundamentalt. Noe av dette finner vi bevis i fra Crack Spreads, differansen mellom olje og produktene produsert. Denne spreaden har økt med over 11% siden onsdag 7. mars. Et tegn på at prisfallet kun har skjedd i oljen og ikke resten av verdikjeden på samme måte.

70-nivået bli ekstremt viktig for brent og vi tror at markedet vil forsvare det nivået. Det ligger 17k åpne put opsjoner med strike 70 og forfall 28. mars. Hvis vi bryter under dette nivået vil det trigge en lik event som vi så i forrige uke. Vi tror derfor at utstederne av opsjoner kommer til å forsvare det nivået med nebb og klør. Brent på 71,49USDb med WTI på 65,54USDb.

AKSJEMARKEDET: Det ble meldt søndag kveld, uoffisielt, at UBS kjøper Credit Suisse for ca CHF 2mrd eller CHF 0,5 per aksjer, med oppgjør i aksjer i UBS. Dette tilsvarer 3,3% av UBS sin markedsverdi og 73% under det kursen for CS stengte fredag. Det var først diskusjoner om CHF 1mrd, og at alternativet fra statlig overtagelse av banken. Dette forhandlingsklima var nok ikke det beste for CS og det ble nok tvunget igjennom en deal. Det er snakk om å endre landets regler slik at man ikke trenger en avstemming blant aksjonærene. Da CDSer blir omsatt i helgen i disse tider, dog bare OTC, CDS på CS falt kraftig og for UBS steg litt. Naturlig bevegelse for å reflektere endringen i risikobildet for de to aktørene.

I USA, sliter man fortsatt å finne kjøpere av hele SVB, så FDIC sies å bevege seg mot et salg av flere deler av banken, men ikke som én enhet. Første forsøk virker som at FDIC skal bryte opp privatbanken og forretningsbanken i to, og bud kan kommer frem til onsdag.

Denne uken kommer til å bli preget av regulative bidrag til banksektoren og de som tar over banker. Fed onsdag, vi mener en heving på 25 bps bør skjer, men en indikasjon fra FED på at man skal se at videre vil være positivt for markedet. Velger de ikke å heve, vil nok aksjer få en god sprett i starten, men det tolker vi i utgangspunktet som veldig negativt da FED tydeligvis vet noe negativt vi ikke vet. FED slipper også dot plot så det blir meget interessant å høre hva FED har snakket om. I motsetning til tidligere møter, vil pressekonferansen i etterkant bli ekstra spennende denne gangen.

Basert på bevegelsen fredag venter vi oss en fortsatt usikker uke. Vi viser til våre tidligere tanker rundt strategier og maner til aktsomhet. Tar man en posisjon man føler seg usikker på «er det ingen skam å snu». Risikostyring blir ekstremt viktig

MAKRO/FX

Det er som sagt tidligere duket for uke med ny spenning, høy risk og mye viktig makro. FEDs rentemøte onsdag er toppick. Markedet venter seg 0,25 prosent hike til 4.00 prosent, men som ofte før ligger nok mye i sentralbankens vurderinger om fremtid. Det er allerede sommer tid i USA så vi får fasit KL1900 onsdag. Det er lite med tall i dag, auksjon i 3 og 6 måneders papirer. Renter falt tilbake fredag og hele rentebanen faller videre i Østen i morges. 2 år ligger 3,703 prosent med 10 år på 3,332 prosent. 30 åringen på 3,567 prosent. Det har dermed vært store intradag bevegelser den sist periode. USD svekker seg med renter, men usikkerhet er skjeden salgs grunn for amerikansk valuta. Det kan være den amerikanske usikkerhet i finanssektor også er relevant i EU, UK og Kina samt Japan. Vi tror USD er litt kjølig, men kan fort bli varm igjen. Dollarindeks på 103,50 med EURUSD på 1,0665.

I Østen startet uka med røde børs tall, Nikkei ned 1,42 prosent og Sydney tar av 1,38 prosent .Hang Seng ned solide 3,43 prosent mens Shanghai er ned 0,50 prosent. Rente møte i PBoC og på forhand var det ventet uendret rente på 3,65 prosent, fasit som konsensus uendret rente. Markedet i Østen som i resten av verden usikker preget av uskikket i finanssektor. YEN handler 131,45 mot USD. AUD på 0,6678 mot USD. Yuan omsettes 6,8950 mot USD.

I Unionen slippes handelsbalansetall for januar KL1100. -12,MRDEUR er ventet som igjen er svekkelse, les lavere, en mot måneden før. PPI fra Tyskland og KL 1500 snakker ECB sjefen. Det er som i USA lavere renter i eurosonen og dette er gode nyheter for en del av landene med høy gjeld. Tyske 10 pr på 2,144 prosent. Italia 10 på 4,045 prosent mens UK 10 ligger 3,305 prosent. Euroindeks holder seg mot oppsiden, 119,75. EUR på 0,9864 mot CHF og vi ser GBP noe sterkere mot USD, 1,2180 og samme mot EUR, 0,8756.

Gull stormer videre mot oppsiden, vi har lenge vært positive her, men siste rykk var noe kraftigere enn ventet.  Det ryktes om store kjøp fra mange sentrale hold og ikke minst er Kina er på tager siden. Vi åpner uka på 1.993USDo og vi ser fortsatt rom mot oppsiden men som ofte assets i bratt stigende kurver, vær oppmerksom på justeringer og korreksjoner. Sølv på 22,580USDo. Kobber på 3,875USDlb. Aluminium handler 2.262USDt. Avtale om videre trygghet for Ukrainsk eksport av hvete, dog med kort horisont, bør holde hvetepriser fra å stige mye. Hvete ligger 696USDb med Mais på 626USDb. Ris på 17,140USDcwt.

Fallende olje og energi priser samt økt markedsrisk og med risk off generelt er det sjelden gode nyheter for vår valuta. Krona fortsetter å være i salgsmodus. Vi har over lenger tid vært negativ til NOK og opprettholder dette. Det er her som nevnt over alltid økende risk for korreksjoner i assets med store utslag. Torsdag er det resultatet av siste rentemøte her hjemme, 0,25 prosent hike er ventet og med det holder rentespreden seg mot US og øker mot EUR. Importert inflasjon blir bare tydeligere og neppe hva sentralbanken så for seg ved siste møte. EURNOK åpner uka 11,4425 med USDNOK på 10,7350 og SEKNOK på 1,0220. GBP holder seg over 13 streken, 13,0750. Det er flere som tar tid orde for valuta sikring av aksjer og fond og assets notert i valuta, dette kan synes som en nobel tanke, men en bør alltid vurdere om graden av sikringen bør være 100 prosent. Eksport nyter dog gode dager.

Hvis det var noen ord og uttrykk du ikke forstod, referer vi gjerne til dette «Finansopediet»: https://www.tiderpenger.no/finansopedia/