Morgenkommentar 21.12.2021

Brenten testet som vi forventet i gårsdagens morgenkommentar 70-blank og var nede på lave 69-tallet. Ble kjøpt opp igjen og vi mener at det skal mye til før man skal teste lavere nivåer. Vi hadde 2. desember da vi hadde en intradagsbunn på 65-tallet, men denne ble kjøpt kraftig opp. Markedet har nok en forventing om at OPEC vil komme på banen om man skal ned til de nivåene.

For de som er teknisk anlagt så fikk dagen i går det man kaller for en hammerformasjon, der man ser at oljen har handlet langt lavere, men blitt kjøpt opp intradag. Ofte etter flere dagers fall i forkant. Dette peker ofte mot noen positive dager i etterkant. Da markedet mener at intradagsfallet var for stort sammenlignet med hvordan de vurderer totalbildet for instrumentet.

HEDGING: For de som har fått med seg at vi skal lansere et fond neste år, har dere kanskje sett at det fondet skal inkludere VIX futures. For enhver portefølje kan det være smart å ha en liten «forsikring» som bidrar til bedre avkastning enn markedet. Vi har sett nå som vi har hatt en ganske stor volatilitet i slutten av november og sålangt i desember, at en slik strategi har betalt godt for seg. Det har ikke vært mulig å investere i fondsporteføljen enda, men vi tilbyr investorer å følge den i det norske markedet. Hadde man vært investert i den nå i november og desember, ville avkastningen vært ca 10% mot OSEAX på ned 1,14%. Det vi ser over tid er at en slik strategi leverer omtrent slik som markedet, men når man får større nedsidebevegelser, slik som i mars 2020, blir man reddet og vil da over tid levere en bedre avkastning. For de som ønsker å se mer på VIX hedging eller hedging generelt, ta gjerne kontakt så kan vi diskutere hvordan din portefølje kan sikres i disse tider.

TEL: Helt meningsløst svak gjennom hele året og egentlig siden covids inntog i markedet mars 2020. Handler rundt bunner siden da, dog er der utbetalt utbytter så den lange investor sitter i pluss og det har jo på mange måter sikkert vært mer komfortabelt og sitte der den siste tiden enn i det meste annet som er å finne på Oslo Børs av aksjer med en viss størrelse. Fortsatt en god utbytteaksje med en div.yield på 6,57%. Normalt sett skulle man anta større flyt inn i TEL enn man har vært vitne til gjennom alle perioder med små korrigereringer i totalmarkedet grunnet negativt nyhetsbilde relatert til covid. Slik flyt inn og/eller opptick i aksjen har imidlertid glimret med sitt fravær. Det er på ingen måte her man tar plass hvis man ser etter nyttårsrakett, men i et ellers utfordrende marked med mye støy blir den en helt åpenbart en safehaven. Registrerer forøvrig også at Pareto tok aksjen til kjøp med tp 165,- forrige fredag. Aksjen verken overkjøp eller oversolgt på 14 d rsi @ 54. Ligger igjen og tester bunner fra begynnelsen av november samt februar i området rett over 133,50. 200 d ma første reelle motstand på 142,50. Mange vil nok kalle TEL en kjedelig aksje men noen ganger, gitt siste tids markedsbevegelser, er kjedelig bra.

MAKRO/FX

Amerikanske børser med rød start på uka, alle indekser ned i overkant av 1 prosent. Covid og smitte frykt styrere nyhetsflom og derav mye av de korte intradagbevegelsene. Futures tilsier at mye tas tilbake på dagens åpning men korte nyheter kan endre bildet. Binden på talerstolen i dag, fokus mot hans signaler rundt smitte og tiltak.  Renter holder seg i smal range, 10 år på 1,431 prosent og 30 år ligger 1,859 prosent.  USD noe svakere men holder seg i siste tids sterke trend. Indeks på 96,50 og EURUSD på 1,1280. Binden sliter med egne rekker og for ikke med seg demokratene på sin store plan rettet mot bla a miljø og grønt skifte.  Det er en ny dag uten store makro nyheter, Rebook eneste på kalenderen.

I Østen har vi en positiv dag på børsene, alle indekser opp og Nikkei er beist i klassen med 2,08 prosent. RBoC fortsetter sine hjelpende hånd mot bolig markedet og bidrar til mindre frykt mot de store aktørene. YEN noe svakere med riskbildet, 113,75 mot USD. Yuan omsettes 6,3710 mot USD.

Vi får detaljhandel fra UK i dag, det ventes en liten oppgang fra siste måling. I Unionen er det stille på kalenderen i dag. Sveits slipper handelsbalanse tall. GBP noe svakere mot USD, stabil mot EUR. CHF i smal range mot EUR, 1,0395. Euroindeks på 110,15.

Gull noe lavere, 1 789USDo. Sølv på 22,355USDo. Kobber omsettes 4,3205USDp. Aluminium uten store utslag, 2 685USDt.

Krona hadde en volatil dag mandag, over 12 øre intradag gir utfordringer for alle parter.  Risk bildet noe mer positivt og oljeprisen noe høyere gir oss styrket valuta på morgenkvisten men som i går snur dette raskt. EURNOK åpner 10,1950 med USDNOK på 9,0410.

Nyhetsbildet preges videre av smitte og regjeringens støtteordninger. Energi priser fortsetter å teste oppsiden og gir ikke neppe regjeringspartiene julefred med det første.

Global Assets skreddersyr den finansielle rådgivningen til deg slik at du får den markedstilnærmingen du ønsker.