Morgenkommentar 22.06.2022

Oljen En ganske flat utvikling på oljen i går. Vi mener at nedsalget i olje er overdone da vi ser kortsiktig etterspørsel veier opp for en eventuell resesjonsrisk. Goldman Sachs priser inn en 30% sannsynlighet for resesjon, så nedsidecaset skal man fortsatt ha i mente. Vi mener dog, i likhet med resten av aksjemarkedet, at man skal ha et longfokus på råvaren. Basiscaset er fortsatt at det har vært underinvestering i sektoren og det vil ta år før vi ser kraftig oppbygging av kapasitet.  Vitol uttaler at de ser Kina sin bensinetterspørsel øke og at tilbudet allerede er strukket. Biden jobber med en skisse for å kutte avgifter for å få ned bensinpriser i den viktige sesongen som står for tur. Brent og WTI faller noe tilbake med denne nyheten. Brent handler 110,66USDb med WTI på 105,36USDb

AKSJEMARKEDET: En god og bred oppgang i USA i går, i motsetning til her hjemme. På OSEBX så vi oppgang i det meste av vekstaksjer, mens «tungvekterne» skuffet. Det er i våre øyne et positivt tegn for totalbildet at kapital vil inn i risk. Det er dog litt interessant å se at energi var den sterkeste sektoren i USA i går, i motsetning til her hjemme der energi var 5. svakest. I USA var energi ned 17% i forrige uke. Takket være svakere krone, slapp vi det store fallet i norske energiaksjer. Østen uten samme positivitet, futures i Europa tilsier lavere åpning. Det er med andre ord litt jojo marked og det er det korte bildet som styrer. Vi så existing home sales kom inn litt bedre enn ventet i USA, men fortsatt ned 3,4%. Dette kan være en liten indikator på at FED sine innstramninger fungerer. PCE tallene kommer mot slutten av måneden og gir en indikasjon på utvikling på konsumentenes forbruk.

Videre ser vi at FAANG indeksens PE nivå har kommet ned og den siste måneden vist støtte på 22x.

MOWI: På tross av stabilt høye laksepriser i overkant av 100 NOK/ KG har MOWI ikke vært i nærheten av å handle på tidligere høy fra mai mnd 267,20. Aksjen har siden den brøt 250 nivået på nedsiden, 2-3 dager etter nevnte topp foran stort sett handlet i en nokså  smalt range bilde mellom 230,- og 250,-. Det er som man ser sjelden at  laksepriser holde seg på disse nivåene over tid er den mest nærliggende tesen at eventuelt brudd kommer på nedsiden. 230 sammenfaller med 200 d ma og derav kanskje tidligere mottak rent teknisk. GBL meldte i går om salg av 18,1m aksjer via Goldman Sachs noe som tilsvarer 3,5% av utestående aksjer i MOWI. Dealen ble satt på  222 nivået.  Videre ser vi potensiell nedside mot tidligere signifikant støtte at NOK 200,-. I et ellers voldsomt tungt marked ser man imidlertid at sektoren og MOWI holder godt og blir oppfattet som en slags form for safehaven når alt annet med unntak av oljeprodusenter, blir hardt rammet. Vi tror således at en eventuell rekyl i totalmarkedet ikke nødvendigvis vil hjelpe MOWI mot oppsiden, snarere tvert imot.

MAKRO/FX

Powell møter i Kongressen og Senatet for to dagers høring. Tall fra boligmarkedet viser tall på linje med forventninger så pt har ikke omsettingen falt grunnet høyere renter. Børsene med sterk dag og alle de store indekser ender høyere. Renter uten store utslag, 10 år på 3,264 prosent mens 30 år ligger 3,373 prosent. USD noe sterkere, indeks på 104,55 og EURUSD omsettes 1,0490.

I Østen fulgte ikke  børsene USA høyere. Nikkei ned  0,26 prosent mens Sydney tar av 0,22 prosent. Shanghai ned 0,43 prosent g Hang Seng tar av 1,53 prosent. Referatet fra siste BOJ-møte uten store overraskelser, bekymret for svekket YEN og opprettholder sitt eventyrlige Bond program.  YEN svekkes , 136,30 mot USD med AUDUSD på 0,6911.  Yuan handler.6,7220.

I Unionen er det lite med tall på makrokalender. Ett par ECB medlemmer på talerstolen. En rekke tall fra UK, inflasjon viktigst og markedet venter  solide 9,1 prosent åå. Tall fra boligmarkedet også ute, spenning også her til om temperaturen er fallende. Euroindeks på 111,40. CHF noe sterkere på 1,0155 mot EUR. GBP på 1,2225,og EURGBP på 0,8575.

Gull på 1 826USDo. Sølv omsettes på 21,315USDo. Kobber handler 3,9320USDp. Aluminium uten store endringer, 2 532USDt. Hvete faller under 1k streken for første gang siden januar, 970USDb. Mais på 759,6USDb. Ris på 16,065USDb. Kaffe på 231,9USDpVi fortsetter da å se avtagende priser på så vel hard som myke råvarer, indikerer mulig lavere aktivitet og derav være til bekymring men det positive bør være tro på fallende inflasjon.

I dag setter NB seg ned å havholder rentemøte, resultatet får vi i morgen KL1000. Det er som nevnt litt sprik i aktørenes tilnærming til hva og hvor mye de bør justere renter så en viss spenning mot resultatet. EURNOK åpner 10,4420 med USDNOK på 9,9425 og SEKNOK 0,9790. GBP koster 12,1650.

Hvis det var noen ord og uttrykk du ikke forstod, referer vi gjerne til dette «Finansopediet»: https://www.tiderpenger.no/finansopedia/

Global Assets skreddersyr den finansielle rådgivningen til deg slik at du får den markedstilnærmingen du ønsker.