Morgenkommentar 23.03.2023

Oljen; Brenten handlet som en proxy mot risikoen i markedet i går. Veldig sterk opp mot 77, men ble solgt av sammen med markedet i går kveld. Veldig sentimentdrevet og man må forholde seg til de tekniske nivåene og den generelle markedspsyken.

Brent handler 76,07USDb med WTI på 70,25USDb

AKSJEMARKEDET: Vi fikk en renteheving som ventet fra FED på 25 bps og markedet var veldig choppy i etterkant. En del av volatiliteten var nok også preget av at Yellen vitnet for Senatet rundt helsen til bankene.

Vi var mer spent på hva som ble sagt enn selve rentenivået. Det ble uttalt fra Powell at de vurderte å ikke heve, men valgte heving. Det som dog er interessant med det er at når vi ser på dot plot er den uendret sammenlignet med forrige gang. Videre så ser man at ved utgangen av 2024 er det ett medlem som har tro på 5,625% rente og ett medlem som tror på 3,375%, og ganske jevnt fordelt mellom. Dette forteller oss at de har null peiling på hvor renta skal være om et par år.

Videre så uttalte Powell at deres base case er ikke rentekutt i år, i motsetning til markedet. Så enten har markedet tro på en større resesjonsrisk enn FED, eller så vil ikke FED innrømme noe.

Powell uttalte at kredittinnstramming fra bankene kan være et substitutt for rentehevinger og det blir viktig for dere tradere å følge med på Financial Conditions Index, som kan gi en indikasjon på om FED kommer til å heve videre.

Når det kommer til bankene uttalte Powell at de kom til å bruke alle virkemidlene de trenger, mens Yellen hadde en tone som indikerte at ikke alle innskudd vil bli dekket. De hadde altså litt motsigende uttalelser i går. Dette kan være en av årsakene til at Financials sammen med Real Estate var de to svakeste sektorene i går. Vi så også at KBW (bank indeks) endte ned 4,7%.

Når markedet stengte hadde de tre store indeksene i USA falt med ca 1,6% og VIXen skjøt i været. Markedet likte nok ikke at rentebanen ble holdt uendret og at det var motsigelser mellom Yellen og Powell rundt banksektoren. Her trengs det sikkerhet slik at investorer kan stole på at ting blir løst om det oppstår noe. Videre så hadde man nok ønsket litt mer klarhet i rentebanen videre, men det fikk man dessverre ikke.

RECSI – på tirsdag kom meldingen om at RECSI`s finansiering for bond forfall er sikret. Dette er viktig og man har naturligvis vært livredde for at dette ikke skulle komme på plass og frykten ble ikke mindre etter at bankkollapsen forrige uke strupet en del selskaper muligheter. Hanwa, altså RECSI`s største eier, som også har inngått avtaksavtalen med dem, garanterte for gjeldsfinansiering av nevnte obligasjon. Aksjen beveget seg også som tenkt eksplosivt gjennom tirsdagen på det meste opp 14% til NOK 17,98 fra mandags close 15,70. I løpet av gårsdagen snublet aksjen tilbake og fjernet nesten all oppgang aksjen gjorde dagen før. Kanskje litt merkelig, men vi har sett det før i denne aksjen, om og om igjen. Også sikkert fordi opportunistiske tradere elsker å løpe etter denne aksjen når den bykser. Uansett all oppgang etter melding bortimot borte og aksjen tilbake til start som om ingenting har skjedd. Og det har det jo, så alt i alt, også rent teknisk, fremstår bevegelsen i det korte bildet her som mer kjøp enn salg. I det tekniske bildet har aksjen støtte ned mot NOK 15,-

MAKRO/FX

Amerikanske renter faller med utfallet av rentemøtet i går.  2 år ligger 3,873 prosent med 10 år på 3,440 prosent og 30 åringen på 3,665 prosent. Fallet i renter er størst på kort siden av tidsaksen, isolert sett bidrar dette til svekkelse av USD og vi ser USD indeks på 101,65 og vi ser EURUSD på 1,0920. Nivået rundt 1,10 viktig her teknisk. Vi får se de neste dager om gårsdagens utfall fortsetter, om så, vil det være økt press på USD.  I dag får vi tall fra boligbygger markedet og tall for slag av nye boliger. Torsdag og tall for nye trygdesøkende, 197k ventet.

I Østen ender børsene mer blandet, Nikkei ned 0,17 prosent mens Sydney er av 0,67 prosent. Hang Seng opp 1,71 prosent mens Shanghai er opp 0,50 prosent. Lokale myndigheter i Hong Kong hever deres lokale renter med 0,25 prosent til 5,25 prosent. YEN handler 130,77 med AUDUSD på 0,6735. Yuan ligger 6,8190.

I Unionen er det EU ledermøte, BOE og SNB i Sveits holder rentemøter. Det er flere sentralbankere på talerstolen. Det ventes hike i UK med 0,25 prosent til 4,25 prosent mens i Sveits ventes en justering på 0,5 prosent til 1,50 prosent. I UK legger også BoE sitt Inflation Letter som gir føringer til sentralbankens vurderinger. Tysker 10 års renter på 2,325 prosent med Italia på 4,145 prosent. UK 10 på 3,483 prosent. Euroindeks på 120,15 med EURCHF på 0,9995. GBP på 1,2330 mot USD og 0,8860 mot EUR.

Gull stiger med svekket USD, 1.9821USDo. Sølv på 23,150USDo. Kobber på 4,068USDlb og Aluminium ligger 2.309USDt. Hvete på 668USDb mens Mais ligger 636USDb. Ris på 17,165USDcwt.

Det er rentemøte her hjemme, KL 10 har vi svaret på om de holder seg til forventingene om 0,25 prosent økning. Det blir her hjemme som ute, fokus mot retorikken til sentralbanken. Det blir spennende å se på deres vurderinger rundt kronekursen og om det skulle komme noen tanker om veien videre. Den politiske uro rundt skatter og avgifter til næring og private fortsetter her hjemme og så langt synes det som stor avstand mellom regjering og «folket». EURNOK åpner dagen 11,3405 med USDNOK 10,3750 og SEKNOK ligger 1,0150. GBP på 12,7950.

Hvis det var noen ord og uttrykk du ikke forstod, referer vi gjerne til dette «Finansopediet»: https://www.tiderpenger.no/finansopedia/

Global Assets skreddersyr den finansielle rådgivningen til deg slik at du får den markedstilnærmingen du ønsker.