Morgenkommentar 24.02.2022

OLJE: Etter gårsdagen satt «alle» i finans med tanken om at dette ville roe seg. Vi ser nå en oljepris på 103 dollar fatet. Hvor veien videre går nå, er det ingen som vet.

På den positive siden kommer det meldinger fra Ukraina om at gassen flyter som normalt og ingen disrupsjoner enda.

AKSJEMARKEDET: I går fikk vi en rolig dag, en forlengelse av tirsdagen. Da vi la oss i går hadde vi ingen tanker om en invasjon, som vi ser i morgentimene. Russland angriper blant annet nord i Ukraina fra Hviterussland og angriper mange militære installasjoner. Dette tar mange på sengen og vi ser futurene i Europa peke ned 3-5% og VIX futuren er opp ca 13%.

Vi ser dog ikke noe ønske fra vesten om et militært motangrep. Det er snakk om ytterligere sanksjoner. Den Russiske hovedindeksen er ned 28% i morgentimene.

Vi kommer til å få kraftige tekniske brudd ned på alt av de globale indeksene og en blodrød dag. Som vi sa for en drøy ukes tid siden, er det viktig med risikokontroll i disse tider. Vi gjør det med å ligge hedget med VIX futures.

Hvordan dette utvikler seg videre er vanskelig å si, men det kan virke i våre øyne at handlingene til Russland ikke virker som er i tråd med deres økonomiske ve og vel, og kan virke ulogisk fra et finansielt synspunkt. Vi må da huske å ikke bruke de brillene for videre vurdering av situasjonen.

NYKD: biotek er alltid vanskelig og 95% av alle pengene som skyves inn til enhver tid går tapt, men heldigvis er investorviljen alltid der. Hva som egentlig har skjedd i Nykode Therapeutics (tidligere Vaccibody) er ikke helt godt å si, men at det er knyttet til voldsom optimisme og muligens tilgang på for mye belåning for optimistiske investorer er nok noe av årsaken til at aksjen er halvert i år. Bjellesauer som Haudemann har i hvert fall ikke gitt opp, etter vår beste viten, og gjorde senest kjøp av aksjer for om lag 25 MNOK til kurs 77,70 i slutten av desember. På tirsdag fant det sted et lite innsidekjøp på 10K aksjer til NOK 42,- og dagen representerte også et vendepunkt, i hvert fall i det korte bildet, hva både volum og kursendring angår. Snudde tirsdag opp med 2,56% på et volum som oversteg vanlige dags volumer med 3-4 gangen. Fortsatte pent opp hele gårsdagen dog på noe mer beskjedent volum. Selv om aksjen på to dager har gjort det som i prosent ser mye ut er det fortsatt 70% opp til der den handlet ved inngangen av året. Vi sier naturligvis ikke at den skal dit nå, men bevegelsen og det begrensede man har av info her de siste par dagene er litt spennende og skader ikke å følge litt med her.

MAKRO/FX: Amerikanske renter faller tilbake med siste natts utvikling i Ukraina. 10 åringen nede 1,884 prosent. Fallende børser og geopolitisk uro gir mindre tro på en aggressiv rentesetting fra Fed ved mars møtet. USD styrker seg, indeks på 96,55 med EURUSD på 1,1245. Det er høy grad av sannsynlighet med stigende USD med dagen bakteppe og en eventuell eskalering. USD styrker seg mot Rubel som svekker seg markant, 84,0750 på morgenkvisten som er historisk high i dette krysset. Børsen med røde tall og futures tilsier røde tall på åpning senere i dag.

Vi får BNP tall for 4 kvartal i dag og tall for trygdesøkende, 235k nye er ventet. Vi får videre tall for salg av nye boliger, 806k er ventet, ned fra 811k ved januar måling. Vi tror dog fokus mot Ukraina og politiske uttalelser.

I Østen har vi røde børser denne morgenen. Nikkei tar av 1,81 prosent mens Sydney tar av 2,99 prosent. Shanghai er end 2,21 prosent og Hang Seng tar av 3,25 prosent.  YEN styrker seg, 114,40 mot USD. Yuan også mot sterke siden, 6,3160 mot USD.

I Unionen er det tomt på makrokalender, fokus rettes mot øst. Spenning til hvordan Europa vil reagere og hvor sterke reaksjoner en er villig til å iverksette. Energisituasjonen og prisbildet her vil få  enormt negative effekter for  alt fra husstander til industri. Handle vi også merker strenge tiltak så spenning til hvor langt politiske myndigheter vil gå. Euroindeks på 111,90. CHF på 1,0325 mot EUR. GBP noe svakere mot styrket USD, 1,3510 men holder seg stabil mot EUR, 0,325.

Gull tar ett byks mot oppsiden, 1 940USDo på morgenkvisten, flow av assets til safe haven som Gull, USD og YEN. Sølv omsettes 25,025USDo. Kobber 4,4890USDp. Aluminium åpner dagen 3 325USDt. Hvete prisen handler markant høyere, alle korn og mais priser tilsvarende.

Denne utvikling kommer på toppen av en bratt stigen kurve siste årene.  Utviklingen vil gi kraftig økning i matvare priser, neppe god lesning for sentralbanker med inflasjon i fokus.

Vi fikk arbeidstall  fra SSB her hjemme  på morgenkvisten, 3,3 prosent ledighet for desember, noe som var mindre ledighet enn ved november målingen 3,5 prosent. Utviklingen i energisektoren sender Norges inntekter videre mot oppsiden. Innføres strenge sanksjoner kan dette dog få merkbare utslag for selskaper med høy grad av eksport til Russland og deres venner. Krona handler innen saml range, det er økonomisk sett grunn til å se en sterkere NOK men historisk sett har små valutaer lite å tjene når den geopolitiske situasjonen er som nå. EURNOK åpner dagen 10,0985, USDNOK 8,9850. SEKNOK på 0,9435 mens GBP omsettes 12,1350.

Global Assets skreddersyr den finansielle rådgivningen til deg slik at du får den markedstilnærmingen du ønsker.