Morgenkommentar 31.01.2022

Denne uken blir starten på februar, og starten på en måned betyr nytt OPEC-møte. Det er forventet at de fortsetter i gammen stil med å øke med 400k fpd. OPEC ligger fortsatt etter sitt supplymål. 2/3 av landene i OPEC+ har underprestert i veksten sin.

Ser vi spesielt mot Russland så ser vi at de har nå kun i det siste slitt med produksjon, når den har ligget rett under 10m fpd. Det som er interessant er at de har ikke hatt like mange produserende brønner siden april 2020. Videre uttaler Lukoil at de snart kommer til å bruke om sin ekstra kapasitet.

Det som styrer energimarkedet i det korte bildet er geopolitisk uro i Europa. Hvis Russland velger å skru igjen kranene til Europa med gass, vil dette virkelig fjerne en beskyttelse for Russland. Det evige argumentet til Europa har vært at de har vært avhengig av gass fra Gazprom. Hvis nå denne fjernes, vil ikke det argumentet, ovenfor USA, være like sterkt i fremtiden, som det er nå. Hvis Europa ikke kan «stole» på Russland, hvorfor skal Europa «stoppe» USA fra å kjøre en krig eler proxy-krig mot Russland. Så dette må Russland veie opp nøye, før de virkelig setter Europa i en skvis.

Videre så er gassmarkedet i USA solgt på 60% langsiktige kontrakter, så skulle Europa måtte importere fra USA, er tilbudet lite, og man må konkurrere med Asia. Dette vil nok ha en spillover til oljen, som ikke erstatter gass, men som kan få en høyere andel av energimiksen.

Det som er utfordringen her er at markedsbalansen er så stram, at man kan får parabolsk prisutvikling hvis det skulle bli noen store disrupsjoner i flyten.

Vi mener at det var dette vi så for noen dager siden i US Nat Gas, frykten for priskrig og leveranser i februar.

Energi kommer til å være i begivenhetenes sentrum fremover, og man skal være klar over at eskalering vil dra prisene oppover, selv om vi tror at det ikke blir en større væpnet konflikt. 

AKSJEMARKEDET: Ser vi til robotene i USA, har de vært harde på nedsalget i forrige uke. Det vi dog så litt på slutten av uken, spesielt fredag, var det det virket som robotene tok seg en pause, eller var ferdige. Dette passer godt med oppturen vi så i USA på kvelden fredag. USA har vært den mest negative børsen den siste tiden, og solgt ned etter forsøk på positive dager i Europa. Vi får se hvordan starten av uken blir, men det kan bli noen gode dager på børs hvis det skal litt «robotvolum» inn i aksjer igjen.

OSLO BØRS: På onsdag begynner de betydningsfulle tallene å renne inn på Oslo Børs. Under kan dere se kalenderen. Det er fire aksjer vi har nevnt i morgenrapportene, Telenor, Europris, Scatec Nordic Semiconductor. Vær klar å risikoen ved å sitte over tall.

NOD: fått kjenne litt på melkesyren gjennom tung uke for vekstaksjer. Svært store svingninger intradag gjennom hele forrige uke. Nesten hver dag har aksjen handlet lav nær fredagens closenivå, litt over eller under 240 samt høye hver dag minimum NOK 10,- høyere. Mao også en svært interessant aksje og jobbe kortsiktig. Handler i oversolgt terreng med en 14 dagers RSI på 37, kortsiktig range 240-265. Vi må tilbake til ekstremutslagene på nedsiden etter forrige tallfremleggelse for å finne de handlede nivåene vi er på nå. I ettertid har også NOD levert en liten positiv PW som åpenbart er kvalt i den sure korreksjonstemningen som råder i vekstsektoren verden over. Selskapet leverer tall førstkommende torsdag, de vet man vel strengt tatt vil bli bra i lys av pw. Får man i tillegg litt fotfeste og rekyl på nasdaq og soxx ( iShares Semiconductor ETF ) som vi så på fredag kan dette setupet før tall være noe av de bedre sjansene man får.

MAKRO/FX

USD holder seg stabil på siste dagers nivå. USD indeks på 97,15 mens EURUSD handler 1,1160. Usikkerheten rundt Ukraina holder USD mot sterke siden. Renter faller noe tilbake, 10 års på 1,793 prosent.

Det er lite med makrotall på agendaen i dag. Børsene hadde en sterk fredag og alle indekser endte godt i pluss. Nasdaq best i klassen, opp 3,13 prosent. Futures på morgenkvisten tilsier videre oppgang senere i dag.

I Østen holder Kina stengt. Nikkei er opp 1,37 prosent mens Sydney ender sideveis. Hong Kong børsen er åpen tiltross for feiring av kinesisk nyttår, opp 1,49 prosent. Industriproduksjonen i Japan faller med 1 prosent, noe mer enn ventet, detaljhandel opp 1,4 prosent åå , konsensus var 2,7 prosent. YEN omsettes 115,50 mot USD, Yuan på 6,3750 mot USD.

I Unionen slippes BNP tall, 4,7 prosent åå er ventet. Tyskland slipper tilsvarende, 2,4 prosent er ventet her. Euroindeks faller tilbake, 110,60 mens CHF handler 1,0395, svakt lavere enn  fredagen. Utviklingen i Ukraina står høyest på riskstigen. GBP handler uten store endringer, 1,3425  mot USD og 0,8315 mot EUR.

Gull ligger på  1 787USDo, Sølv på 22,422USDo. Kobber noe lavere, 4,3050USDp. Aluminium også ett steg tilbake, 3 059USDt.

I dag slipper Norges Bank sine tall for valutatransaksjoner i februar. Det er litt spenning til tallene for første gang på lenge. Utviklingen i energimarkedene tilsier at Norge har positive tall på statsfinansene og derav ikke behov for å selge valuta og hente hjem NOK. Det kan være pendelen har snudd og sentralbanken må kjøpe valuta, vi har svaret KL1000. Korna åpner dagen 9,9925 med USDNOK på 8,9425. Oljeprisen holder seg sterk og bidrar positivt til valueringen av krona.

Global Assets skreddersyr den finansielle rådgivningen til deg slik at du får den markedstilnærmingen du ønsker.