Morgenkommentar


God Morgen

Oljen handler på $55,64/fat, opp 1,38% siden samme tid igår og uendret siden Oslo Børs stengte API oljelagertall viste et lagertrekk i går med råoljelagrene ned 4,2mfat. Bensinlagrene ned 2mfat og destillatlagrene var ned 1,6mfat. I dag kl 1630 kommer de offisielle lagertallene fra EIA. Nå er vi inne i tiden der mange analytikere drar frem krystallkulen og estimerer hva oljeprisen kommer til å ligge på i 2017. De tre viktigste faktorene for oljeprisen og råvarer generelt i 2017 er handlingene til Donald Trump, Kina og OPEC. Her legger vi trykk på «handlinger», da mye av snakket allerede er gjort nå i fjerde kvartal. Ser vi på de to store endringene er det nok at OPEC sier de vil kutte produksjon og Trump har snakket mye om økte infrastrukturinvesteringer. Aluminium og kobber er to metaller som bør bli stort påvirket av Trump sine handlinger i 2017 relatert til infrastruktur. Markedet generelt har også tatt Trump seieren veldig positivt da han har snakket om skattekutt, økt offentlig pengebrun og mindre reguleringer. For oljeprisen vil nok handlingene til Saudi Arabia og Russland styre mest. Saudi har indikert at de kommer til å kutt tilbudet av olje til Europa og Nord Amerika, men har ikke vist samme villigheten mot Asia. Har kjemper de om markedsandeler mot Iran, Irak og Russland. Så å følge den Asiatisk storyen for oljen i 2017 blir spennende. Ser vi på hva de finansielle aktørene har gjort, kan vi nok si at de har blitt overbevist over snakket til OPEC. Hedgefond har en rekordhøy longeksponering mot de forskjellige oljekontraktene. Så en skuffelse i OPEC output kan ha fatale konsekvenser for oljeprisen hvis disse long posisjonene skal snus rundt. Vi kan se at OPEC sin produksjon bare har økt og økt i H2.

STL: UBS hever kursmålet til NOK 175 fra NOK 142,5 og oppgraderer fra Nøytral til KJØP.

VALUTA: USD hadde en sterk dag tirsdag og handlet 1.0355 mot Euro, reverserer noe å åpner onsdagen 1.0410 med en USD Index 103,10. Siste dagers hendelser i Berlin gir økt frykt og en negativ undertone for Euro. CHF styrker seg som safe haven og handler 1.0700 en viss spenning til SNB og om de vil intervenere skulle siste dagers trend skulle fortsette. CHFNOK handler 8,4450. I Østen har vi en blandet børs dag. Kina opp, mens Nikkei faller noe tilbake. Yen handler sterkere, 117,40 med USDYuan 6.9380. Det er rentemøte hos våre svenske naboer og Riksbanken slipper avgjørelsen Kl 0930 Konsensus er uendret. NOK handler stabilt, EURNOK i smal range 9.03-9.06 og åpner onsdag 9.0350 . AKU arbeidstallene kom inn som forventet, 4,8 prosent ledige så fokus mot oljeprisen og rentespread mot våre handelspartnere. USDNOK 8,68 med SEKNOK 0,9290.

Disclaimer