Morgenkommentar


God Morgen

Oljen handler på $52,77 +2,59% siden i går samme tid og +0,57% fra da Oslo Børs stengte. Oljen fortsetter oppover drevet ikke bare av OPEC sin stemning ifht å passe på sine kutt, men også snakk om US sanksjoner mot Venezuela etter det som har blitt et blodig valg og mange kaller Maduros vei til diktatur. Det er ikke snakk om å direkte blokkere oljeskipninger fra Venezuela, men å blokkere salg av lettere olje fra USA som skal blandes ut med tungolje. Ser vi også på amerikanske oljelagre og produksjon, har lagrene falt med 10% siden mars og produksjonen begynner å flate ut (se chart). I juli var det bare 10 rigger som ble lagt til, altså det minste siden mai 2016. Ser man på forwardkurven på oljen er man nå i backwardation på den korte siden. Spotprisen er dyrere enn forwardprisen helt frem til mars 2018. Dette vil insentivere tradere til å selge nå og ikke om et par mndr da lagerkostnaden også kommer i tillegg. Man kan også se at i det fysiske oljemarkedet, ser man et tightere markedet etter at tilbudet har blitt mindre og amerikanske raffinerier produserer på høygir (se chart). Man kan se dette på at spreaden mellom lett/tungolje blir mindre da markedet kjøper mer av mindre attraktiv olje som trenger mer bearbeiding enn lettolje. (se chart) Så får vi se utover høsten, er denne backwardation og dette permiumfallet sesongbetont eller har OPEC faktisk klart å gjennomføre sin store plan. Time will tell.

EVRY: Credit Suisse og Morgan Stanley tar opp dekning med hhv outperform og overweight og med kursmål på hhv NOK 39 og NOK 35 per aksje. Aksjen stengte fredag på NOK 28,9.

VALUTA: Dollaren sliter nær 2,5mnd lav mot Euroen etter tall fra USA som skaper litt dovish stemning. Veksten i Q1 ble revidert ned til 1,2%. Labour cost steg mindre enn ventet, noe som også bygger under frykten at inflasjonen ikke er der den skal. Generell uro i det Hvite Hus hjelper helle ikke på for dollaren. EURUSD på 1,1729. USDNOK 7,9115. Dollar index på 93,474. GBPUSD 1,3118. Pundet er tilbake på 10mnd høy mot dollar boosted av at England kommer til å være i EU i en overgangsperiode. Vi ser også at gilt yields har kommet seg kraftig nordover siden juni.