Morgenkommentar


God Morgen

Oljen handler på $59,05/fat +4,00% siden fredag samme tid og +1,86% siden Oslo Børs stengte. Oljeprisen er på sitt høyeste nivå siden 10 juli 2015. Flere analytikere peker på at det er den Kurdiske uavhengighetsavstemmingen som drar oljeprisen oppover. Irakiske myndigheter har uttalt at de ikke ønsker at noen land skal handle olje med Kurdistan. Dette er rettet mot Tyrkia der rørledningen, som frakter 500k-600k fpd, går til havnen i Ceyhan fra mange kurdiske oljefelt. Den mengden olje tilsvarer 0,5% av det totale tilbudet av olje. Flyten av olje via rørledningen var mandag kveld som normalt. Vi legger til at de offisielle tallene viser at det var 72% valgdeltakelse og 90% stemte for uavhengighet. Oljeprisen har steget med 36% i Q3, det meste siden 2004. Brenten handler også med den største spreaden til WTI på to år, og har doblet på en måned.

NHY: Konkurransetilsynet har godkjent oppkjøpet av Sapa. Transaksjonen er forventet å skje andre oktober i år.

STL: Samtidig som Moodys nedgraderer kredittvurderingen av olje og gassektoren fra Positive til Stabile blir Statoil oppgradert av Exane BNP. Kursmålet heves 19% til NOK 160 og aksjen går fra Underperform til Nøytral.

VALUTA: Yen holder stand midt i blant usikkerhet rundt Nord-Korea. Japan er verdens største kreditor og tradere antar at japanske investorer vil repatriere verdier og deretter etterspørre Yen i krisesituasjon. På den andre siden kan man jo stille spm om japanske eiendeler er verdt noe om en krig i regionen bryter ut. CHF viser også styrke og handler 0,9689. De synes også å være økt interesse for norske kroner av utenlandske fond og andre aktører, kanskje ikke så rart med en oljepris rundt $59/fat og generell god økonomi. EURNOK 9,2680 USDNOK 7,8198 EURUSD 1,1852 GBPNOK 10,5519

Disclaimer

Innholdet i denne markedskommentar skal ikke oppfattes som et tilbud eller anbefaling om kjøp eller salg av finansielle instrumenter. Global Assets and Trading AS org nr 916 172 532 påtar seg intet ansvar for verken direkte eller indire