Morgenkommentar


God Morgen

Oljen handler på $63,69/fat +0,27% siden fredag samme tid og +0,58% siden Oslo Børs stengte. Grunnet Thanksgiving fikk vi verken Baker Hughes riggtelling eller CFTC tallene fredag. Oljen holdt seg positiv da Russland kommiterte seg til en forlengelse av OPECavtalen.

OSLO BØRS: Vi har nå fått levert kvartalstall fra OSEBX og tallenes tale er:

  • Omsetning: Selskapene leverte 1% bedre enn konsensus, drevet av Olje/Gass og Shipping. Alle andre sektorer leverte som ventet eller dårligere.

  • EBIT: Selskapene leverte 2% dårligere enn konsensus. Her leverte alle sektorene dårligere utenom IT og shipping. Olje/gass som leverte 2% bedre omsetning enn ventet, leverte 3% lavere EBIT enn ventet.

  • Nettoresultat (justert): Her leverte selskapene 13% bedre enn ventet. Alle sektorene utenom Helse og Industri, leverte bedre enn ventet.

Det vi ser ut ifra dette var at selskapene klarte å levere bedre på inntektssiden, men hadde større operasjonelle kostnader for å oppnå dette enn hva markedet ventet. Skuffende med lavere marginer. Selskapene klarte på den gode siden å holde finans- og skattekostnadene nede. Dette kan forklares i grafen under (Net Debt to Equity). Det vi kan se er at markedet har sett en liten rebound etter et svakt 2016. Vi kan se at CAPEX (Capital expenditure) har falt kraftig, noe som forklarer hvorfor renter faller og bunnlinja bedre enn ventet. Man får se hvordan CAPEXutviklingen er fremover, slik at selskapene ikke stopper opp, men fortsatt vokser videre. Det er sjeldent man får vekst uten investeringer. Fokuset de siste par årene har vært kostnadskutt, kostnadskutt og kostnadskutt. Ser vi hvordan dette relateres til aksjene, har markedet priset inn den fremtidige positiviteten og det er lite rom for skuffelser fremover (Valuation).

STL: Selskapet kjøper TOTAL sin eierandel på Martin Lingefeltet for $1,45mrd. Statoil vil motta gjenstående skattefordeler som etter skatt har en verdi på mer enn $1mrd. Statoil får fra 19% til 70% eierandel på feltet. Statoil tar også over Garantianaandelen til Total (40%) Det er et funn som man jobber med å estimerer total størrelse på.

VALUTA: Det var en kort dag i de amerikanske markedene fredag, børsene endte mot oppsiden. USD svekket seg, Index nede 92,75 og det er fokus mot rapport fra siste Fed møte som tynger USD. EURUSD handler 1.1920 og 1.2000 nivået kommer igjen inn i bildet (se chart). Sterke makrotall og en positiv IFO Index gir økt tro på at Draghi og ECB vil endrer sin politikk før enn senere. Euro børsene noe lavere fredag. EUR Index klatrer til 95,40, opp fra 94,70 samme tid fredag.

EUR handler 0,8955 mot GBP og 1.1690 mot CHF. EURSEK 9,8900. I Østen handler børsene mot nedsiden, valuta bildet ganske uendret, USDYEN 111,40 med EURYEN 132,80. AUD handler 0,7610 mot USD mens NZD omsettes 0,6865. Metallpriser også innen smal range, Gull 1.290USDo mens Aluminium ligger 2.115USDt. Krona svekket seg fredag aften mot EUR og appetitten for EUR løftet EURNOK til 9,72 nivået etter å ha handlet 9,63-9,65 meste av dagen. Vi åpner uka 9,7225 med USDNOK 9,1540 og SEKNOK 0,9830. Det er lite med nyheter her hjemme i dag så mye bygger seg opp mot torsdag med Opec, detalj handelstall samt NB sine salgstall av valuta for desember

EURUSD siste året

Innholdet i denne markedskommentar skal ikke oppfattes som et tilbud eller anbefaling om kjøp eller salg av finansielle instrumenter. Global Assets and Trading AS org nr 916 172 532 påtar seg intet ansvar for verken direkte eller indirekte tap som skyldes forståelse av eller bruk av innholdet i denne markedskommentar.


Siste innlegg