Morgenkommentar


God Morgen

Oljen handler på $70,85/fat +1,53% siden igår samme tid og 1,72% siden Oslo Børs stengte. Oljeprisen føk igjennom $70/fat. Mye av denne oppgangen er drevet av en svekkelse av dollaren mot euro. Oljeprisen er opp 0,47% siden i går morges når vi ser på den i Eurotermer, mens den er opp 1,73% i dollar for samme periode. Ser vi på det i norske kroner er divergensen enda større; oljen er kun opp 0,26% i samme periode. DOE kom med de offisielle lagertallene i går. De viste at råoljelagrene falt med 1,1m fat mot API som viste vekst på 4,8m fat. Bensinlagrene viste vekst på 3,1m fat mot 4,1m vekst fra API. Destillatlagrene viste vekst på 0,6m fat mot API som viste fall på 1,3m fat. Amerikansk oljeproduksjon steg med 128k fpd og etterspørselen falt med 170k fpd. Vi ser at oljelagrene ligger rett over 5 års snitt, men bensinlagrene øker ifht til 5års snitt. OPEC har uttalt at de ønsker lagrene ned på 5års (globalt) snitt for å balansere markedet. En positiv rapport i det korte bildet, men kraftig økning i produksjon kan tynge den lengre storyen. Vi går inn i en periode nå der raffineriutnyttelsen faller da mange stenger ned for planlagte oppgraderinger. Med ganske fulle produktlagre (bensin), venter vi en økning i råoljelagrene fremover.

MORG: Sparebanken Møre leverte kvartalstall i dag. Netto renteinntekter kom på MNOK 290 mot ventet MNOK 283 (relativt få selskaper på konsensus) og en bunnlinje på MNOK 157 mot ventet MNOK 133. De annonserer et utbytte på NOK 14/EK-bevis, dette er roughly in line med hva markedet venter av utbytte. I våre modeller prises selskapet veldig attraktivt PB/ROE på 3,96x mot snittet på 7,9x av nordiske banker. De har en utbytteyield på 5,13% med det utbytte de melder.

VALUTA: USAs finansminister uttalte onsdag at de ikke hadde problemer med svekkelsen av USD. Spenningen er om ECB og Europa er like fornøyd med siste tids vekslingsforhold. USD svekker seg videre, Index nede 88,85 med EURUSD 1,2425 og på vei mot viktige 1,2500 nivået. The green back svekkes i de fleste kryss og svekkelsen har skjedd over relativt sett kort tid. I Europa er det rentemøte i ECB, konsensus er uendret rente, Spenningen er rettet mot stimulipakker og nedtrapping av disse. Gode makro og lovende forventningsundersøkelser gir et sterkt bakteppe. Det er videre knyttet spenning til hvilken metoder de velger mot en normalisering av det økonomiske hverdag. EUR Index stiger, 97,50. EuroStoxx 50 falt noe tilbake onsdag sammen med resten av eurobørsene. GBP i medvind, 1,4280 mot USD og 0,8700 mot EUR. Ingen store nyheter. GBPNOK 11,03. I Østen faller de store børsene noe tilbake, Nikkei ned med sterkere YEN. USDYEN 109,10 med EURYEN 135,50. AUD holder på siste tids positive trend, makro og råvarer i fokus. 0,8085 mot USD. Krona mot sterke siden underbygget av sterk oljepris. Norges Bank slipper resultatet fra sitt rentemøte KL 10,00. Konsensus her er uendret. EURNOK åpner torsdagen 9,6065 med USDNOK 7,7375 og SEKNOK 0,9775.