Morgenkommentar


God Morgen

Oljen handler på $73,78/fat -1,88% siden igår samme tid og -2,10% siden Oslo Børs stengte. API oljelagertall kom i går kveld. Lagrene indikerte en lagervekst på 1,1m fat mot ventet fall på 1,27m. Bensinlagrene indikert ned 2,7m mot ventet ned 1,53m og destillatene ned 1,9m mot ventet 1,22m. Alt i alt, litt negativt for oljeprisen. I dag kommer de offisielle tallene fra EIA.

STL: Statoil leverte kvartalstall i dag. Omsetning kom på $19 776m mot ventet $17 753m. Justert EBIT $4 414m mot ventet $4 550m. Justert bunnlinje på $1 473m mot ventet $1 448m. Produksjonen kom på 2180k fpd mot ventet 2152k fpd. Dette estimatet var tatt ned etter at det kom meldinger om lavere produksjon på norsk sokkel for en kort stund siden. Selskapet leverer som ventet en solid operasjonell kontantstrøm på $7131m. Vi må tilbake til Q1’14 for se samme operasjonelle kontantstrøm. Dette er det tredje kvartalet på denne siden at årtusenet med en operasjonell kontantstrøm på over $7mrd. Statoil opprettholder utbyttet. Nøytralt ifht til forventningene.

XXL: Sportsbutikken XXL leverte kvartalstall i dag. Omsetning på NOK 2,07mrd mot ventet NOK 2,16mrd. Dekningsbidrag på NOK 784m mot ventet NOK 811m. EBITDA på NOK 51m mot ventet NOK 113. EBIT på NOK 6m mot ventet NOK 69.8m. Bunnlinja endte på NOK -9m mot ventet NOK 46,9m. De hadde en like-for-like vekst på 7,8%. Selskapet skuffet i alle land de opererer i. Selskapet leverer på sine egne langsiktige mål på marginer, men lavere topplinje enn ventet samt høye forventninger gjør nok at aksjen får seg en skrell i dag.

NHY: Aluminiumsselskapet leverte kvartalstall i dag. Omsetning kom på NOK 39 971m mot ventet NOK 38 718m. Underliggende EBIT på NOK 3 147m mot ventet NOK 3 059m. Bunnlinja endte på NOK 2 076m mot ventet NOK 1 851m. Det var bauxite og alumina som hjalp til å dra opp EBIT for selskapet. Det er tydelig at markedet hadde vurdert alunorte situasjonen verre enn det faktisk ble. Sammenligner men med i fjor solgte de et mindre volum til en litt høyere pris, men roughly det samme som i fjor (NOK 741m vs NOK 756m). Vi kommer nok til å se mer av den negative effekten fra Alunorte i Q2 og utover. Det blir nok dyrere for Hydro og skaffe seg råmaterialer. Det som skuffer mest i er nok primærmetall der vi allerede har sett effekten av dyrere råmaterialer. De har booket 55% av produksjonen på $2125 og 65% av premiene på $350. Alt i alt, gode tall fra selskapet. Markedet har nok vært veldig negative med alunorte og skrudd forventningene kraftig ned, spesielt på bauxite og alumina. Vi venter noen estimatoppjusteringer, men analytikerne kommer nok til å være til forsiktige og vil nok ha noen litt mer konkrete uttalelser relatert til alunorte for de virkelig oppgraderer aksjen.

ORK: Orkla leverte kvartalstall i dag. Omsetning på NOK 9 711m mot ventet NOK 9 677m. Justert EBIT på NOK 897m mot ventet NOK 999m. EPS på NOK 0,68/aksje mot ventet NOK 0,81/aksje. BCG leverer en EBIT på NOK 942m mot ventet NOK 1 013m. De leverer liten svakere topplinje, men sliter meste med kostnader imot. De fikk en 2,3% EBIT vekst på BCG, dog mindre sammenlignbart med påske i Q1 istedenfor Q2 som i fjor. Tall som var litt svakere enn ventet, så venter ikke byks oppover i aksjekursen. Aksjen har også en utbytteyield som ikke gir noen grunnlag for å kalle det et yieldcase. Vi ser heller nedsiderevideringer enn videre oppover. AKajen er også priset roughly in line med de store (Unilever og Nestle) og med en markant premium til de mindre norske (XXL, Europris, KID).

VALUTA: USD handlet mot sterke siden tirsdag, men så langt ble brudd mot videre styrkelse avvist. EURUSD handlet under 1,2180 med stigende renter som hovedfokus. Vi åpner onsdagen 1,2215 og USD Index omsettes 90,70. Presset på oppsiden i renter fortsetter og 10 års yield handler rundt 3 prosent. Alle de store amerikanske børsindekser falt tilbake tirsdag. Det var en blandet børsdag i Europa uten de helt store utslagene. EUR Index faller noe tilbake, 96,90 på morgenkvisten. IFO og andre makrotall kom inn lavere enn konsensus og gir økt spenning frem mot ECB møtet i morgen. CHF svekkes og vi handler igjen rett under 1,2000 mot EUR. Økende press på renter og politisk stabilitet kan en kostbar affære for alle long CHF posisjoner. Brudd 1,2000 i EURCHF kan bli en lang reise. Første target vil ble 1,25 området. I Østen faller Nikkei og Shanghai, mens Sydneybørsen stiger. YEN presser mot svake siden, USDYEN 109,10 med EURYEN 133,20. Rentemøte i BOJ natt til fredag blir viktig. I Sverige er også presset mot SEK intakt, EURSEK omsettes 10,41, arbeidstall på svake siden og fokuset øker mot Riksbanken i morgen. Krona svekkes med SEK, det er få makronyheter som understøtter en svakere NOK, men kursutvikling er ikke alltid styrt av rasjonale, EURNOK handler 9,6740 med USDNOK 7,9210. SEKNOK omsettes 0,9290.

Innholdet i denne markedskommentar skal ikke oppfattes som et tilbud eller anbefaling om kjøp eller salg av finansielle instrumenter. Global Assets and Trading AS org nr 916 172 532 påtar seg intet ansvar for verken direkte eller indirekte tap som skyldes forståelse av eller bruk av innholdet i denne markedskommentar.


Siste innlegg
Arkiv
Følg oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square

© Copyright 2016 Global Assets AS. All Rights Reserved.