Morgenkommentar


God Morgen

Oljen handler på $74,09/fat -0,40% siden fredag samme tid og -1,03% siden Oslo Børs stengte. Baker Hughes riggtelling kom fredag og viste en vekst på 5 oljerigger. Dette presser oljeprisen litt ned, men usikkerhet ifht Iranavtalen holder prisen fortsatt oppe. Det er geopolitisk uro og frykt for brudd i oljetilbudet som holder prisen oppe. 12. mai er deadline for Trump sin avgjørelse ang Iranavtalen.

OSLO BØRS: Vi har nå gått begynt på kvartalsrapporteringssesongen. 44% av selskapene og majoriteten av markedsverdien av OSEBX har levert. 54% har bommet på forventningene, 12% har levert in-line og 35% har levert bedre enn ventet, på bunnlinja. På topplinja har 54% levert bedre og 42% levert dårligere. Sammenligner vi kursutviklingen de to neste dagene etter levert rapport kan vi se at både de som leverte over og under forventningene falt med 0,5% i snitt. Ser vi på de som leverte in-line utviklet kursen seg i snitt 13,5%, dette grunnet NOD som gikk 18,3%. Under kan dere se hvordan de forskjellige sektorene har levert. Ved siden av kan dere se hvordan markedet har valgt å handle de aksjene basert på hvordan de levert ifht konsensus. Den sektoren med mest betydning på Oslo Børs, energisektoren, har blitt tatt i mot positivt uansett da vi ser både at selskapene som leverer over og under forventning har blitt kjøpt på den positive siden. Så lenge oljeprisen holder seg der den gjør er markedet positivt.

Ser vi over dammen på SP500, har 69% av selskapene leverte og der ser vi at 89% av selskapene leverer bedre enn ventet på bunn og 80% bedre på topp. Ser vi på aksjeutviklingen etter ser vi samme trend som i Norge, de som slår forventningene har beveget seg -0,3% i snitt, de som slårbeveger seg -0,7% i snitt og de som levere in-line falt med 2,5% i snitt. Tydelig at markedet virker litt mettet og ikke kjøper aksjer kraftig basert på kvartalstall. Markeder som ikke stiger på rasjonale og fundamentale forhold har ofte vist seg å være siste del av oppgangssykelen. Spørsmålet er da alltid, hvor lenge varer den dele av sykelen.

VALUTA: Godlynne på den geopolitiske arena gir økt tro på handle og vekst i verden. Børsbildet er positivt og de fleste indekser handler høyere. Gode selskapstall understøtter. I USA avsluttet uken med en sideveis dag etter flere sterke dager. Renter i fokus. USD på sterke siden, men faller noe tilbake fra siste ukes høy. USD Index 91,30 og EURUSD omsettes 1,2140. Inflasjonstall i dag, konsensus er 2,0 prosent. GBP har falt noe tilbake siste uken, GBPUSD 1,3790 med EURGBP 0,8800. Makrotall svekker troen på høyere rente. CHF handler også under press, 1,1985 mot EUR og spenning til om 1,2000 nivået holder. EUR Index på 96,60. Positive børser i etterkant av ECB møtet. I Østen har tøværet på Koreahalvøya sendt børser høyere. Alle indekser legger på seg. YEN omsettes 109,10 mot USD og 132,45. AUD 0,7570 mot USD. Metallprisene handler sideveis, Aluminium på 2227USDt, mens Gull ligger 1322USDo. I Sverige holder presset seg mot krona og selv uttalelser fra Riksbanksjefen sist uke om at han så siste tids svekkelse av SEK som kortvarig har ikke hjulpet valutaen. EURSEK 10,5100. Vår egen valuta handler i smal range. Dagens detaljhandelstall kom inn høyere enn konsensus på 1,1 prosent mot ventet 0,6 prosent. Fredagens ledighetstall også på positive siden. I dag slipper også NB sine tall for valuta salg i mai. Konsensus er uendret på 800m NOK pr dag. Bakteppet for NOK fremstår som meget positivt. Rentemøtet i NB neste uke vil neppe endre bildet. EURNOK handler 9,6550 med USDNOK 7,9560 og SEKNOK 0,9190.

Innholdet i denne markedskommentar skal ikke oppfattes som et tilbud eller anbefaling om kjøp eller salg av finansielle instrumenter. Global Assets and Trading AS org nr 916 172 532 påtar seg intet ansvar for verken direkte eller indirekte tap som skyldes forståelse av eller bruk av innholdet i denne markedskommentar.


Siste innlegg
Arkiv
Følg oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square

© Copyright 2016 Global Assets AS. All Rights Reserved.