Morgenkommentar


God Morgen

Oljen handler på $76,47/fat +1,03% siden fredag samme tid og 1,65% siden Oslo Børs stengte. I går meldte Donald Trump at USA trekker seg ut av Iranavtalen og innfører sanksjoner igjen. Dette påvirker ikke bare direkte Iran, men også selskaper som handler med Iran. Det er veldig usikkert hvor mange fat som blir fjernet fra markedstilbudet. Dette grunnet det man kaller sekundære sanksjoner. USA kjøper ingen iransk olje, så det er de sekundære sanksjonene som kommer til å blir viktige her. Hvis man ser på oljemarkedet, kan raffinerier som kjøper Iransk olje for å raffinere, bli sanksjonert av USA om de fortsetter dette. Dette gjør at de selskapene dette gjelder må vurdere om man skal gjøre business med Iran eller USA. Andre selskaper som fryktet for at Iranavtalen skulle falle sammen var Boeing. De har en ordre på 100+ fly fra Iran som ikke er levert enda. Boeing kan da få problemer, eller ikke få lov, til å levere fly til Iran. Estimatene for bortfall av olje er 300k-1000k fpd. Dette vil dra oljeprisen oppover i våre øyne. Vi venter nå snart på OPEC som skal ha møte 22. juni. Det går noen rykter i markedet om at bortfallet fra Iranavtalen kan sette press på å avslutte OPECavtalen. Vi mener at usikkerhet for at dette skjer er for stor og at fokuset kommer nå til å være på bortfallet av oljetilbud og økning i oljeprisen.

MHG: Marine Harvest leverte kvartalstall i dag. Omsetning kom på €862,1m mot ventet €822m. Operasjonell EBIT på €157,6m mot ventet €155m. Selskapet leverte in line da de for nesten en måneds tid siden kom med en trading update. Utbytte kommer høyere enn ventet NOK 2,6 vs 2,43/aksje. De spør generalforsamlingen om de kan dele ut NOK 7,5mrd de neste 12 månedene. Det gir et totalt utbytte per aksje på NOK 15,30/aksje. Det gir en utbytteyield på 8,67%. Basert på 12mnd historisk utbytte handler aksjen med en yield på 6,9%. Selskapet melder også om at de ønsker å kjøpe tilbake opptil 10% av aksjene. Hvis de fullt kjøper tilbake alle de aksjene kommer yielden til å øke fra 8,67% til 9,63%.

KID: Interiørbutikken KID fikk en Q1 omsetning på NOK 274,9m. EBITDA på NOK 9,9m. Selskapet fikk en LFL vekst på 3,3% og leverte en bruttomargin på 58,4%. Selskapet fortsette å levere bedre enn det generelle markedet.

TGS: Selskapet leverte en omsetning som ventet da de kom med profit warning på omsetning. Det operasjonell resultatet endte på $25m mot ventet $34,5m.

VALUTA: De amerikanske børser avsluttet torsdagen uendret, kun Russell 2000 hadde utslag og den avsluttet dagen opp 0,52 prosent. USD styrket seg videre etter Trumps tale. USD Index handler over 93 og ligger 93,10 på morgenkvisten. EURUSD 1,1845. GBP sideveis, GBPUSD 1,3530 mens EURGBP omsettes 0,8760. EUR Index faller noe tilbake, 94,80 og usikkerheten rundt Eurosonens økonomisk stilling vedvarer. CHF styrkes med usikkerheten skapt i etterkant av Trumps tale, EURCHF 1.1890. I Østen faller børsene Nikkei og Shanghai, mens Sydney handler høyere. YEN handler 109,50 med EURYEN på 129,80 som er på nivåer med gårsdagen. AUD noe lavere, 0,7435 mot USD. Referatet fra Riksbanken gir tro på høyere rente i Sverige mot slutten av 2018, SEK styrket seg noe utover gårsdagen. EURSEK 10,4650 med SEKNOK 0,9200. Inflasjonstall i dag KL09,30. Inflasjonstallene her hjemme kom ut KL0800 ( se chart) og var i linje med forventningene og mangel på økt inflasjon ser ut til å skuffe markedet. Tallene isolert sett gir ikke økt press på høyere rente. EURNOK åpner 9,6400 med USDNOK 8,1350 og GBPNOK 11,01. Fokus videre blir mot olje og børs, utviklingen ute i etterkant av gårdagens Trumptalen vil også påvirke.

Innholdet i denne markedskommentar skal ikke oppfattes som et tilbud eller anbefaling om kjøp eller salg av finansielle instrumenter. Global Assets and Trading AS org nr 916 172 532 påtar seg intet ansvar for verken direkte eller indirekte tap som skyldes forståelse av eller bruk av innholdet i denne markedskommentar.


Siste innlegg
Arkiv
Følg oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square

© Copyright 2016 Global Assets AS. All Rights Reserved.