Morgenkommentar


God morgen

Oljen handler på $72,78/fat -2,65% siden igår samme tid og -1,26% siden Oslo Børs stengte. Oljeprisen kom videre i går på bakgrunn av vekst i amerikansk oljeproduksjon. Etter orkansesongen er produksjonen kraftig tilbake. Vi legger til at USA har gitt åtte land fritak fra sanksjoner om de importerer olje fra Iran. Blant disse landene er Sør-Korea, Japan og India, dette er 3 av de fem største importørene av olje etter Kina og USA. Flere venter at Kina og USA blir enige om en avtale for dem også, nå som de skal snakke sammen på G-20 møtet.

KOG: Kongsberg Gruppen satt i går emisjonskursen for den garanterte fortrinnsrettsemisjonen til NOK 83,30/aksje, dette er den rabatt på 38% til gårsdagens close. Hver eksisterende aksjonær vil bli tildelt 1 tegningsrett for hver 2. aksje som er registeret på aksjonær den 6. november. I våre øyne er det er dette en god kurs å investere på. Gitt gårsdagens close og at man tegner i emisjonen, gir en samlet kurs på NOK 117,5/aksje. I dag skal de ha en ekstraordinær generalforsamling hvor dette må stemmes igjennom.

NAS: Norwegian selger fem Airbus A320neo fly. Dette kommer til å gi selskapet $62m i likviditet etter at gjeld er betalt ned og kommer til å ha en positiv egenkapitaleffekt. Det har vært mye snakk om at NAS kan komme i brudd med lånevilkår på nyåret. En av lånevilkårene er at EK er på minimum NOK 1,5mrd. Det er ventet at selskapet går kraftig i minus og at denne kommer til å bli presset. DN skrev i går at Kjos kommer til å dra flere kaniner opp av hatten før den tid. Dette kan gå inn i rekken av dette.

VALUTA: Amerikanske børser stiger med positiv tro på nedskalering av Kina-USA handelsuro. Trump synes klar for nye samtaler med Xi. Russell 2000 best i klassen med oppgang på gode 2 prosent. USD faller tilbake med lavere spenning og økt risk. USA renter også noe mot nedsiden. Arbeidstall fra USA i dag, Non-Farm Payrolls KL 13,30. Konsensus er 193.000 nye jobber. Ledighet er forventet på 3,7 prosent. BOE holdt renter og poltikk uendret, banken var positiv til vekst som er gode nyheter i Brexittider. GBP handler sterkere. GBPUSD 1,3015 med EURGBP på 0,8790. FTSE ned 0,19 prosent. Europa hadde en rolig dag torsdag, Euro Index 93,60 med EURCHF 1,1450. I Østen fikk vi er sterk avslutning på uka etter den positive retorikken mellom Kina og USA. Nikkei og Shanghai opp i underkant av 3 prosent. YEN noe svakere, 113,00 mot USD og 129,30 mot EUR. Gull handler 1235USDo så langt uendret av siste døgns hendelser, Aluminium på 1988USDt. SEK handler mot sterke siden, EURSEK 10,2990 med SEKNOK 0,9235, ingen store nyheter. Vår egen krone handler sideveis, lavere oljepris er negativt mens tro på vekst og handle ute er positivt for børs. NOK handler 9,5075 mot EUR med USDNOK 8,3150. Vi får NAV tall på ledighet KL10,00, konsensus er uendrer 2,2 prosent.

Gull mot USD siste året