Morgenkommentar


God morgen

Oljen handler på $72,67/fat uendret siden fredag samme tid og -0,26% siden Oslo Børs stengte. Baker Hughes riggtelling kom inn fredag og viste et fall på 1 oljerigg i forrige uke. Oljeprisen holder seg fortsatt relativt svak grunnet hovedsakelig på bakgrunn av de åtte landene som har fått fritak fra Iransanksjoner (Kina, India, Sør-Korea, Tyrkia, Italia, UAE og Japan).

OSLOBØRS: 78% av OSEBX sin markedsverdi har levert (34/67 medlemmer) Q3 tall. Vi ser at alle selskapene samlet sett har skuffet over hele linja. Omsetning (eks finans) har kommet inn 1% lavere. På EBIT (eks finans) kommer selskapene inn 4% lavere enn ventet og på bunnlinja 5% lavere (justert for free float), men direkte rapportert EPS kom inn 13% lavere. Dette betyr at selskapene har kjøpt tilbake aksjer uproporsjonalt med operasjonell drift for å «pynte» på tallene og booste investeringscaset. Operasjonelt ord har kostnadsbildet vært høyere enn hva analytikerne ventet seg. Bryter vi ned i sektorene ser vi at oljeselskapene har levert på topp, EBIT og bunn hhv -3%, -3% og -8% sammenlignet med konsensus. Sjømatsektoren har ikke begynt å levere stort enda, så selv om de har levert +3%, +14% og +8% sammenlignet med konsensus, venter vi fortsatt på hoveddelen av selskapene. De som har leverte bedre enn ventet var telekom, IT og NHY/YARA (materials). Syklisk juster PE på OSEBX er på 16,7x. Historisk sett har snittavkastningen i en tolvmånedersperiode etter dette vært på 3%, med roughly 50% sjanse for positiv avkastning og en variasjon på 18%. Ser vi på det samme på PB, gir det oss en snittavkastning på 3%, og fortsatt en 50% sjanse for positiv avkastning. Variasjonen er på 20%. Så både PE og PB viser samme bildet, at prisingen på børs ikke er attraktiv for en valueinvestor. Det er dog fortsatt mange muligheter der ute, da markedet har vært igjennom en liten korreksjon.

VALUTA: Amerikanske arbeidstall kom inn på sterke siden og synliggjorde den sterke undertonen i økonomien. Isolert sett et tall for høyere renter. Handelsunderskuddet vokser, Trumps politikk bidrar. Børsene blandet, Rusell2000 opp, mens de tre andre store indekser med røde tall. USD Index på 96,30 med EURUSD 1,1390. I Europa er det finansministermøter, Italias budsjett i fokus. Eurobørsene positive fredag, EuroStoxx50 opp 0,32 prosent. Euro Index 93,35 med EURCHF 1,1435. Brexit forhandlinger fortsetter, GBP handler 1,3010 mot USD og 0,8760 mot EUR. I Østen faller børsene, bekymring rundt renter og Xis tale i natt i fokus. Shanghai ned 0,41 prosent, mens Nikkei tar av 1,63 prosent. YEN 113,25 mot USD og EURYEN handler 129,10. AUD stiger noe med tro på høyere rente, 0,7195 mot USD. SEK handler på nivåer med sist uke, 10,3150 mot EUR og SEKNOK 0,9235. Arbeidstall her hjemme fredag viser stabil ledighet, (2,2 prosent) og underbygger det positive makrobildet. Det politiske klima har roet seg noe, budsjettet neste happening. Vi får boligpriser i dag KL1100 uten at vi tror disse tallene blir en market mover. EURNOK handler 9,5250 med USDNOK 8,3580.