Morgenkommentar


God morgen

Oljen handler på $67,23/fat +1,31% siden igår samme tid og +0,28% siden Oslo Børs stengte. EIA tallene kom i går etter børs. Råoljelagrene vokste med 10,27m fat mot API som viste vekst på 8,78m fat. Bensinlagrene falt med 1,41m fat mot API som viste vekst på 0,188m fat. Destillatene ned 3,59m fat mot API som viste fall på 3,22m fat. Etterspørselen er opp 2m fpd og produksjonen er opp 0,1m fpd til 11,7m fpd. Alt i alt, en negativ rapport for oljeprisen. På nyhetssiden handler markedet oljen litt oppover på bakgrunn av de ventede OPEC kuttene.

SSO: Scatec Solar steg over 10% i går på bakgrunn av aksjekjøp av Equinor. Flere analytikere var ute og meldte at de ser muligheten for at Equinor kan kjøpe opp hele Scatec. Vi ser det som usannsynlig, men at de kan kjøpe seg opp mer ser vi på som sannsynlig. EQNR og SSO samarbeider blant annet mye i Brasil og der eier de omkring 50% hver. Dette kan være noe EQNR ønsker videre. Vi ser at mest sannsynlig skjer et slikt større aksjekjøp via en emisjon eller lignende om SSO trenger kapital i fremtiden. Om EQNR velger å kjøpe seg opp videre i markedet må de melde om 15, 20, 25 1/3, 50, 2/3 og 90 prosent av aksjene er i deres eie (vphl §4-3). Så hvis de øker får markedet vite om det.

AKSJEMARKEDET: For å forklare store makrobevegelser i markedet bruker vi analytikere ofte å referere til «geopolitisk uro». Dette er en term som også ofte kastes rundt om man synes det er mye støy (eller mye Twitring fra Trump). Noen økonomer har de siste 20 årene målt tre områder og kvantifisert dette i en modell. Den første komponenten kvantifiserer nyhetsdekningen relatert til økonomisk usikkerhet relatert til politikk. Den andre komponenten reflekterer antallet av skattelover som utgår i nær fremtid. Den siste komponenten kvantifiserer uenigheten mellom økonomer om økonomiske prognoser. Denne modellen blir også brukt i en del kvantemodeller og bør være en forklaring på det globale nedsalget i oktober. Ser vi en bedring i denne indeksen utover, kan det være med på å hjelpe markedene oppover. Modellen er M-o-M.

VALUTA: Detaljhandelstall og mulige trade talks med Kina tok børsene i USA høyere etter fire økter i negativt terreng. Detaljhandel opp 0,8 prosent mm noe som var godt over konsensus på 0,5 prosent. Økte forventninger til nye samtaler med Kina ga også en ekstra boost. USD noe svakere, 1,1350 mot EUR og Index på 96,80. I Europa er det Brexit som styrer nyhetene. May er ikke i mål og alle parter spiller poker med skjulte kort. GBP sideveis, 1,2810 mot USD med EURGBP 0,8860. GBPNOK handler 10,83. Euro Index på 93,10 , EURCHF handler 1,1415. Børsene i Europa på nedsiden i går, mens London endte opp, dog ikke mye. Kjerneinflasjonstall for EU senere i dag, konsensus er 1,1 yy. Draghi taler i Frankfurt. I Østen er bildet blandet, Kina opp med trade talks positivitet, Nikkei og Sydney ender uka med røde tall. YEN handler 113,25 mot USD, noe sterkere enn i går. EURYEN 128,50 med AUDUSD på 0,7280. Det er små endringer i metaller, Gull på 1,214USDo, mens Aluminium omsettes 1,945USDt. I Sverige falt ledigheten mer enn ventet og bidro positivt i makro bildet, den uavklarte politiske situasjonen kan tyde på nyvalg noe som trekker i negativ retning. EURSEK handler 10,2650 med SEKNOK 0,9360. Norske kroner handler sideveis siste døgnet, EURNOK 9,6050 med USDNOK 8,4700. Det er lite med makro nyheter her hjemme, fokus på børs og oljepris.

Innholdet i denne markedskommentar skal ikke oppfattes som et tilbud eller anbefaling om kjøp eller salg av finansielle instrumenter. Global Assets and Trading AS org nr 916 172 532 påtar seg intet ansvar for verken direkte eller indirekte tap som skyldes forståelse av eller bruk av innholdet i denne markedskommentar.


Siste innlegg
Arkiv
Følg oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square

© Copyright 2016 Global Assets AS. All Rights Reserved.