Morgenkommentar


God morgen

Oljen handler på $63,44/fat +0,13% siden igår samme tid og +0,25% siden Oslo Børs stengte. EIA oljelagertall kom i går. Råoljelagrene steg med 4,85m fat mot API som viste fall på 1,55m fat. Bensinlagrene ned 1,3m fat mot API som viste vekst på 0,71m. Destillatene ned 0,077m fat mot API som viste fall på 1,83m fat. Amerikansk produksjon uendret på 11,7m fpd. Alt i alt, en negativ rapport for oljeprisen. Baker Hughes riggtelling kom i går også, grunnet Thanksgivinghelg i USA, og den viste fall i antall oljerigger med 3 rigger. Dette er første gang på tre uker vi ser fall i antall oljerigger. Så det er positivt for oljeprisen. Vi pekte på i går at oljeprisen har vært nede på støtte. Sålangt så viser det seg som det holder.

ORK: Orkla kjøper opp finske Kotipizza Group Oyj (PIZZA.HE). PIZZA er Finlands største pizzakjede. Prisen de betaler for selskapet er €23/aksje. Den stengte på børs i går på €16,60/aksje. Altså en budpremie på 38,55%. Selskapet verdsettes da til NOK 1,4mrd. Dette priser PIZZA til en fwd PE på 19,29x vs Orkla sin egen fwd PE på 18,76x. Det priser dem også en EV/EBIT’19 på 19,19x mot Orkla sin på 14,11x. Alt i alt, en grei prising basert på selskapets vekst. Venter liten kursreaksjon for Orkla.

OLJESELSKAPER: SSB melder at oljeselskapene på norsk sokkel kommer til å ha en exploration cost på NOK 30,1mrd i 2019 mot NOK 31,2mrd, slik de meldte i august. De melder at for 2018 ender exploration cost på NOK 25,5mrd mot NOK 25,4mrd, som de meldte i august. Totale oljeinvesteringer er justert opp fra august med omkring NOK 10mrd. Estimatene er delvis opp grunnet en ny PDO som er inkludert i undersøkelsen. De peker dog på at sammenlignbare data for 2018 og 2019 vil vise at veksten er litt svakere enn hva det kan sees ut til å være i denne undersøkelsen. Uansett, på et langtidsperspektiv ser vi en vekst i investeringene. I det korte bildet venter vi ingen særlig reaksjoner på disse tallene for oljeselskapene på Oslo Børs.

KOG: Emisjonen i Kongsberg gruppen indikeres onsdag kveld å være 25,7% overtegnet. Det skal utstedes 60m nye aksjer, men det er tegnet for 75,4m aksjer. Dette er forståelig når aksjene som utstedes kommer på NOK 83,3/aksje.

VALUTA: Det ble en «dead cat bounce» dag, fleste markeder tok tilbake deler av tirsdagens fall. I USA er det stengt i dag og fredagen er ofte en rolig dag midt i Thanksgiving. USD handler 1,1405 mot EUR og Index omsettes 96,50. I Europa steg Euro Stoxx 50 med 1,21 prosent. Euro Index på 93,50. EUR handler med små utslag. EURCHF handler 1,1330. Italia i fokus, EU godtar ikke budsjettet og er åpne på at det vil kun kommer med straffetiltak. Markedet avventer og eskalering er neppe positivt for regionen. ECB uttalelser om avslutting av sitt stimuli program kan gi markedsutslag, spesielt for Italiarenter. I Østen er bildet blandet, Nikkei og Sydney opp, mens Shanghai faller noe tilbake. YEN handler 113,05 mot USD og 128,90 mot EUR, marginalt svakere en gårsdagen. AUD ligger 0,7250 mot USD. I Sverige er bildet uendret, så vel Riksbanken som politikere forsetter i samme spor, EURSEK handler 10,2950 med SEKNOK på 0,9435. I Norge kom estimatene for oljeinvesteringer 2019, tallene er ikke langt unna konsensus, tallene er dog høyere enn anslagene, så langt har det ikke gitt markedsmessige utslag. Det var mye fokus i aviser i går på svakere NOK og de historisk aspekter. Vi tror fallet i NOK i hovedsak skyldes olje og uro på børser, elementer som sjelden favoriserer vår egen valuta uansett tid på året de fremkommer. Norges Banks forventingsundersøkelse slippes KL 1000

EURRNOK handler 9,7150 med USDNOK 8,5180.

Innholdet i denne markedskommentar skal ikke oppfattes som et tilbud eller anbefaling om kjøp eller salg av finansielle instrumenter. Global Assets and Trading AS org nr 916 172 532 påtar seg intet ansvar for verken direkte eller indirekte tap som skyldes forståelse av eller bruk av innholdet i denne markedskommentar.


Siste innlegg
Arkiv
Følg oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square

© Copyright 2016 Global Assets AS. All Rights Reserved.