Morgenkommentar


God morgen

Oljen handler på $70,93/fat +1,72% siden fredag samme tid og +0,50% siden Oslo Børs stengte. To Saudi oljetankere ble angrepet i nærheten av UAE sine farvann. Ingen skade eller tap av olje, men skader på skip skjedde. Iran er ute og melder at hendelsene må etterforskes da slik angrep vil negativt påvirke oljetransporten. Oljen reagerte positivt på nyheten.

OSLOBORS: Både Nasdaq og Euronext får tommelen opp fra Finansdepartementet om å kjøpe opptil 100% av Oslo Børs. De eier allerede 53,4% av aksjene og har majoritet. Det har vært en kamp mellom Euronext og Nasdaq om hvem som skal ta over Oslo Børs VPS. Finansdepartementet krever ikke 2/3 flertall for å kjøpe opp. Finansdepartementet kommer til å offentliggjøre sin beslutning om hvem som får klarsignal til å kjøpe børsen, og hvilke krav som stilles. Alt dette gjør at Euronext kan nok være litt gladere enn Nasdaq i dag. Nasdaq har ment at man skal ha 2/3 flertall, da de har DNB, KLP og et knippe andre banker støtter seg. Nasdaq kontrollerer omtrent 37% av aksjen.

NRC: Jernbaneselskapet NRC Group fikk en kontrakt mellom Lassemoen og Mo i Rana. Kontrakten har en totalverdi på NOK 123m og involverer jernbanespor, elektrisk, signal og grunnarbeider. Prosjektet skal ta to år. Vi estimerer at selskapet har en 4% nettomargin og handles til en forward PE på 10,75x. Dette gir denne kontrakten en estimert verdi på NOK 0,60/aksje eller 1,04% sammenlignet med fredagens close.

FX/MAKRO: Hovedtema er fortsatt trade talks og tollsatser. Kina har så langt ikke «besvart» USA sin økning av tollsatser. Usikkerhet er aldri et positivt element i finans så risk off råder. I USA kom inflasjonstall inn for ventet på fredag, 2,1 prosent mm. Flere Fed medlemmer snakker i dag. USA børsene la alle på seg fredag. Dow sluttet 25,942 opp 0,44 prosent. Renter noe lavere, 2 år på 2,231 prosent med 10 år på 2,435 prosent og 30 år på 2,864 prosent. USD sideveis, Index på 97,15 med EURUSD på 1,1230. Europa uten nyheter, Euro Index på 94,80 med CHF sterkere som safe haven, 1,1360 mot EUR. Børsene i Unionen steg noe fredag, fokus mot trade talks og effekter av eskalering for Unionen. I Østen faller børsene noe. Det ble bekrefte at PBOC kjøpte aksjer fredag og hindret en stor reaksjon på bruddet i samtaler med USA. I dag er Shanghai ned 1,33 prosent, mens Nikkei tar av 0,77 prosent. YEN sideveis, 109,70 mot USD og 123,20 mot EUR. AUDUSD på 0,6975. SEK holder seg på svake siden, 10,82 mot EUR og 0,9065 mot NOK. Krona hadde en turbulent dag fredag, mange aktører lå feil og SL handel presset NOK svakere for så å rebounde. Makrobildet her hjemme forsetter å tilsi sterkere NOK uten at det er fasit. BNP tall viser vekst 0,3 prosent i Q1. EURNOK 9,8150 med USDNOK 8,7350.

Innholdet i denne markedskommentar skal ikke oppfattes som et tilbud eller anbefaling om kjøp eller salg av finansielle instrumenter. Global Assets and Trading AS org nr 916 172 532 påtar seg intet ansvar for verken direkte eller indirekte tap som skyldes forståelse av eller bruk av innholdet i denne markedskommentar.


Siste innlegg