Morgenkommentar


God morgen

Oljen handler på $62,63/fat +0,30% siden fredag samme tid og +0,72% siden Oslo Børs stengte. Russland uttaler at det fortsatt er risiko for for stor oljeproduksjon, og hinter dermed at de kan gå med på å hold produksjonsnivåene lave ved OPEC+ møtet. Positivt for oljeprisen. Baker Hughes riggtelling kom inn fredag og viste at antall oljerigger var ned 11 stk siden uken før. Å-o-Å er antall rigger opp 8%. Positivt for oljeprisen. Brutto short hos de finansielle aktørene falt med 0,4m fat, samt at netto long da falt med 23,4m fat. Brutt short har historisk vært en god guidance på oljeprisen,

VEI: Veidekke har blitt tildelt en kontrakt til en totalverdi på NOK 201m som starter i august og avsluttes om to år. Kontrakten er på å bygge og renovere en skole i Farsund. Kontrakten har muligheter for opsjoner for tilleggsarbeider. De uttaler ikke når de regnskapsfører inntektene, men antar vi at de glattes ut over to år. Selskapet har slitt en del med kostnadskontroll det siste året og hadde et nettomargin i 2018 på 1,6%. De foregående årene har marginen ligget på 3-4%. Hva de kommer til å ha de neste par årene blir regnelek, men legger vi til grunn 2% nettomargin på dette prosjektet, gir det oss en verdi per aksje, per år på NOK 0,015. Aksjen handler på en forward PE på 10,32x noe som gir denne kontrakten en teoretisk verdi per aksje på NOK 0,15 eller 0,19%.

OSLO BØRS: Alle selskapene i OSEBX har levert tall for Q1. Bunnlinja justert for engangseffekter kom inn 8% lavere enn ventet, hvor hoveddriveren er svakere marginer. EBITmarginen eks. olje/gass var på 7,7% mot ventet 8,2%. ROE på 7,8% mot historisk 11%. Netto gjeld opp 50%. Vi ser at utbytte og aksjekjøp øker og har gjort det nå de siste par årene, samt at utbetalingsandelen øker sammenlignet med bunnlinja. Pay-out ratio ligger nå på omkring 80% mot et spenn mellom 60-70% de siste fem årene.

FX/MAKRO: USA og Mexico i positiv dialog og Trump trekker sine planlagte innføringer. Børsmarkedet handler positivt på nyhetene og smitter over til Østen og tro på dialog også her. Renter repriser seg etter kraftig fall fredag. Forsiktig økning av risikoappetitt. Amerikanske børser stiger for sjette handelsdag på rad og Dow handler igjen over 26K. Oppgang mandag på 0,3 prosent og Nasdaq best i klassen mandag, opp 1,05 prosent. Arbeidstall fredag var elendige og tar vi med nedjustering av siste rapport ser vi tydelige tegn på en endring. Presset mot renter er intakt, men vi repriser litt fra siste dagers low. 2 år på 1,895 prosent, 10 års rente på 2,147 prosent og 30 år på 2,630 prosent. USD noe svakere, index på 96,70 og EURUSD på 1,1320. Eurosonen forsetter å slite med sitt makrobilde, Tyske renter falt kraftig på makrotall fredag, men reversert i går. ECB tydeliggjorde igjen at verktøykassa er ladet og klar til bruk, sånn utenfra kan det vel synes som problemet ikke ligger her. De åpne børsene mandag steg. Euro Index på 95,40. CHF faller noe tilbake med høyere risk appetitt, 1,1210 mot EUR. GBP sideveis, 1,2680 mot USD og 0,8925 mot EUR. Fokus mot nye ledelse av kongeriket. I Østen ser vi en god børsdag, fokus mot Trump og Mexico og håp om dialog også mot Kina. Alle indekser er opp, Shanghai 2,43 prosent med Nikkei 0,34 prosent. Sydney legger på seg 1,59 prosent. YEN svekker seg og Yuan stiger, gode tegn på risk on og flow ut av safe haven. USDYEN på 108,65 med EURYEN på 122,95. USDCNH handler 6,9290 som er ned fra gårsdagen 6,9450 nivå. Viktig her er 6,98 nivået. Inflasjonen her hjemme kom under konsensus. Månedsinflasjonen falt 0,2 prosent mot ventet + 0,1 prosent. Årstakten var opp 2,3 prosent mot ventet 2,6 prosent. Økt spenning til NB sine rentevurderinger. Rapport fra Regionalt Nettverk slippes KL10 i dag som også blir viktig lesning for sentralbanken før rentemøte neste uke (20 Juni). NOK handler svakere men utslagen er begrensede. VI ser EURNOK på 9,8220 med USDNOK på 8,6750 og SEKNOK 0,9215.

Innholdet i denne markedskommentar skal ikke oppfattes som et tilbud eller anbefaling om kjøp eller salg av finansielle instrumenter. Global Assets and Trading AS org nr 916 172 532 påtar seg intet ansvar for verken direkte eller indirekte tap som skyldes forståelse av eller bruk av innholdet i denne markedskommentar.


Siste innlegg
Arkiv
Følg oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square

© Copyright 2016 Global Assets AS. All Rights Reserved.