Morgenkommentar


God morgen

Oljen handler på $62,63/fat -2,47% siden igår samme tid og -2,02% siden Oslo Børs stengte. I går uttalte UAE at OPEC er nære enighet rundt en produksjonsavtale og uttalte at kuttene bør opprettholdes til i hvert fall slutten av året. På den negative siden kom importtallene til Kina inn på oljen. De importerte 9,47m fpd i mai, ned fra 10,64m fpd i april. API tallene kom i går kveld. Råoljelagrene opp med 4,9m fat mot ventet fall på 481k fat. Bensinlagrene opp 829k fat mot ventet 743k fat. Destillatene ned med 3,5m fat mot ventet 1,1m fat opp. Så hovedtyngden av info i går, kom inn på den negative siden og vi ser oljeprisen lavere.

OSLO BØRS: Fra 24. juni skjer det noe indeksendringer i OBX og OBOSX (Oljeserviceindeks). For OBX går Aker Solutions, Grieg Seafood og Adevinta ut av indeksen, mens Tomra og Elkem skal inn i indeksen. For OBOSX skal Aker Solutions ut. Dette vil påvirke fondene som har mandat i forhold til disse indeksene ved at de må kjøpe og selge de respektive aksjene.

VEI: Selskapet meldte i går om kontrakt som vi omtalte her. I dag melder Veidekke igjen om enda en kontrakt. De har mottatt kontrakt fra Varanger KraftVind AS om bygging av fase 2 av vindkraftparken på Raggovidda. De har allerede jobbet på prosjektet i fem år, så her ventet nok analytikerne at kontrakten skulle bli gitt. Kontrakten er totalenterprise på NOK 100m. Prosjekteringen skal begynne nå, men installasjonen skal utføres ila sommeren 2020. Så hvis vi legger til grunn at inntektene kommer innenfor en ramme på ett år kan det regnes hjem på følgende måte. Hvis selskapet har en nettomargin på 2% gir denne kontrakten en verdi på bunnlinja på NOK 2m eller NOK 0,015/aksje. Selskapet handles på en forward PE på 10,58x, noe som gir en verdi per aksje på NOK 0,16. Aksjen stengte i går på NOK 85,05, så det tilsvarer 0,19%.

XXL: Selskapet meldte i går etter børs at de har forhandlet frem nye lånevilkår med bankene de har lånt penger av for Q3’19. De meldte i februar at de hadde nye lånevilkår for Q1 og Q2. De nye lånevilkårene er som følger. Net Debt/EBITDA Q2’19 4,5X, Q3 4,25x og Q4 og videre, 3,5x. Ved utgangen av 2018 hadde de en Net Debt/EBITDA på 3,3x og estimatene fremover hos analytikerne ligger rundt dette. Det blir nok ikke estimatendringer, men nyheten kan skape et lite relief rally.

FX/MAKRO: Amerikanske børser tok en pause i rekkene av dager med oppgang. Trump uttalte han så ingen grunn til videre samtaler med Kina uten innrømmelser på fire-fem viktige områder uten å spesifisere. Amerikanske børser i rødt uten de helt store utslagene. Fokus mot dagens inflasjonstall. Fallende inflasjon vil gi bensin til bålet om lavere rente. 2 års rente, 1.901 prosent og 10 års rente på 2.124. USD på 11 ukers low på rentefokus, Index på 96,60 med EURUSD på 1,1345. I Europa snakker Draghi i dag. Auksjon på Tyske 10 års rentepapirer og i morgen slippes inflasjonstall. Det var positiv dag på Eurobørsene i går. EuroStoxx 50 opp 0,64 prosent til 3,400. Euroindex på 95,45 og EURCHF handler 1,1235. I Østen handler børsene lavere, Shanghai ned 0,46 prosent, mens Nikkei tar av 0,30 prosent. I Kina kom inflasjonen inn på 2,6 prosent yy totalt men uten effekten av grisesykdom som har preget matpriser var inflasjonen 1,6 prosent yy ex food, noe som åpner for flere stimuli fra sentralt hold. YEN handler noe sterkere, 108,35 mot USD og 122,85 mot EUR. EURSEK handler 10,71, preget av inflasjonstall som kom inn på morgenkvisten. Lave renter synes vedvare. En stor aktør valgt å stenge long NOK eksponering etter inflasjonstall i går. Det kom flere analyser som så for seg NOK handler svakere i dagens klima og dette bidro mulig til svekket NOK på morgenkvisten tirsdag. NOK reverserte utover dagen og EURNOK åpner dagen 9,7900 med USDNOK 8,6350. SEKNOK på 0,9135 og GBPNOK 10,9900

EURNOK med lange briller, 9,65-9,89 nivåer å passe