Morgenkommentar


God morgen

Oljen handler på $62,07/fat +0,93% siden igår samme tid og +0,62% siden Oslo Børs stengte. Baker Hughes riggtelling kom inn fredag. Det ble kuttet én borerigg. I det store og det hele påvirkes oljemarkedet av hva som skjer i Hormuzstredet. Vi har sett en oljepris som har beveget seg nordover 4,5%. Hva som skjer videre er usikkert. Både Saudi Arabia og USA peker på Iran som synderen, mens Iran blånekter. Om situasjonen eskalerer er vanskelig å si. Det som taler for en amerikansk invasjon er tre punkter; John Bolton er nasjonal sikkerhetsrådgiver og han er for å bombe Iran. I 2015 skrev han en OP-ED i New York Times (https://www.nytimes.com/2015/03/26/opinion/to-stop-irans-bomb-bomb-iran.html) der han taler for å angripe Iran. Punkt to er at en president som er i krig har aldri tapt et valg. Det siste punktet, og kanskje det viktigste, USA nærmer seg energiuavhengighet (se graf under). På den andre siden vil en eskalering i situasjonen sende oljeprisen sky high, og det samme vil skje med bensinprisene i USA. Høye bensinpriser blir sett på som en ekstra skatt i USA og er negativt for en sittende president. Vi kan også se Trump som tweeter at oljeprisen er for høy etc. USA sin største allierte i den arabiske verden, Saudi Arabia, ønsker stabilitet i verdensmarkedene, oljeprisen og oljetilbudet, dette taler i mot en eskalering. Uansett, så er dette en situasjon som kan påvirke oljemarkedet og man bør ha et forhold til det.

FX/MAKRO: Ukens Fed møte blir den store happeningen, en økende tro på korreksjon, men den prosentvise gruppen økonomer som tror på renteregulering er liten. Det er kanskje mer retorikken og hvordan Fed ser utviklingen fremover på tidsaksen som er mest spennende. Møtet starter i morgen og vi får svarene onsdag kveld. USA børsene avsluttet forrige uke med røde tall. Renter sideveis, 2 år på 1,869 prosent, mens 10 år handler 2,103 prosent. USD på sterke siden, geopolitisk uvær i fokus. USD index på 97,05 med EURUSD 1,1215. Røde tall også i Europa, lite med nyheter. Draghi snakker i aften og i morgen tidlig. Euro Index på 94,75, EURCHF stabil rundt 1,1200. I Østen er det positive børser, tro på lavere rente er hovedtema. YEN handler 108,55 med EURYEN på 121,75. AUDUSD omsettes 0,6875. USDCNH holder seg på siste tids nivåer, 6,9310 mot USD. Gull handler 1.343USDo, noe som er svakt lavere enn sist uke. Aluminium på 1.761USDt så presset på pris fortsetter og økt tilbud er hovedfokus. Platinum på 801USDt med Sølv på 14,842USDo. SEK handler sterkere enn sist uke, men fortsatt på lave nivåer, EURSEK på 10,63 med SEKNOK på 0,9185. NOK har handlet sideveis. Olje og børs positiv i korte bildet. Norges Bank med møte torsdag og spenning til om banken holder seg til tidligere uttalelser om renteutviklingen på tidsaksen. EURNOK åpner uka 9,7700 med USDNOK 8,7155. GBPNOK 10,9650 og CHFNOK 8,7150.

<