Morgenkommentar


God morgen

Oljen handler på $64,20/fat +1,37% siden igår samme tid og +0,12% siden Oslo Børs stengte. Det kommer meldinger om at Trump godkjente angrep mot Iran, som han senere trakk tilbake. Dette kommer i kjølvannet av nedskytingen av en amerikansk drone. I tillegg til dette gjør en svakere dollar som vi fikk etter FED sitt rentemøte, gir støtte til dollaren. USD Indeks har svekket seg litt over prosenten siden før rentemøte. Fokuset er dog mot Hormuzstredet for tiden.

OSLOBORS: Thin Film trekker emisjonen sin. De melder ikke noe grunn, men ser vi på kapitalinnhentinger (både EK og fremmedkapital) den siste måneden, er det få som har skjedd på ønskede terms. WR Entertainment slo seg selv konkurs da de ikke fikk hentet NOK 4m. PGS utsatte refinansiering av lån da de ikke fikk ønskede terms. OKEA ble børsnotert på en lavere kurs enn ønsket og nå Thin Film som velger å kansellere emisjonen. Alle selskapene har forskjellige grunner, men trenden er at pengene sitter tightere hos investorene og mange peker på makrobildet. Man er usikker på rentemarkedet, da både EU og USA peker på mer stimuli. Man er usikker på global handel. Man er usikker på Iran-USA. Det er ikke noe tegn på Oslo Børs at volumene er noe mindre nå enn for tre måneder siden. Så annenhåndsmarkedet ruller videre. Det som er utfordringen er nok selskapene som er litt utenfor den trygge boksen og representerer litt høyere risiko. Ser vi på global flow ser vi den siste måneden at pengene har gått til mer grunnleggende og trygge sektorer, mens pengene går ut av sektorer som Tech, Media, Finans, Kommunikasjon etc (sektorer som har mer risk). Mørkeblå er flow siste mnd og lyseblå siste uken. Oransje er holdings. Ser vi på grafen til høyre ser vi hvordan disse sektorene utviklet seg da markedet var tungt i 2015.

AKSO: Iflg Upstream ligger AKSO an til å bli tildelt en offshore FEED kontrakt i Brunei for Jelidan Cluster prosjektet. Neste år skal det være en siste utvelgelse på tilbydere der AKSO og Saipen skal by sammen. Ingen info rundt verdier, men ting skjer i selskapet. Snittkursmålet er på NOK 55,73/aksje, med en variasjon på NOK 47 til NOK 60/aksje.

FX/MAKRO: Amerikanske børser i full steam ahead. S&P500 på rekord nivå og Dow ikke langt unna. Renter reverser noe, men utslagene en små. 2 år på 1,760 prosent og 10 år på 2,009 prosent. USD stabil på nivåer etablert etter Fed møtet. Geopolitisk støy kan være med på å styrke USD. Index på 96,20, mens EURUSD omsettes 1.1285. Det er flere FOMC medlemmer som snakker i kveld, trolig lite nytt, men uttalelser rundt renter blir fort tolket. I Europa, foruten Madrid, hadde vi en positiv børsdag torsdag. Euro Stoxx 50 opp 0,39 prosent. PMI tall fra Unionen i dag, konsensus er litt høyere forventninger en sist. Euro index på 95,10 noe som tilsier en sterkere EUR overall. I UK hold, som ventet, BOE renter uendret. Carney var tydelig rundt no brexit og mulige følger for UK. To kandidater igjen i statsminister kampen og BJ er en av dem. FTSE børsen på 7,424 opp 0,28 prosent i går. GBPUSD 1,2690 med EURGBP på 0,8890. CHF strykere seg videre og handler på sterkeste nivå siden 2017, spenning til om SNB vil agere. EURCHF handler 1,1090 som gir CHFNOK på 8,7250. I Østen er børsbildet blandet, Nikkei faller 0,94 prosent, mens Sydney tar av 0,55 prosent. Shanghai legger på seg 0,17 prosent. KPI fra Japan til lavere på måned, på konsensus åå. YEN på sterke siden, safe haven og geopoltikk trekker valuta sterkere. YEN på nivåer sist sett i 2017. USDYEN på 107,30 med EURYEN 121,05. AUDUSD på 0,6925 og USDCNY på 6,8730. Gull fortsetter sin ferd sterkere, i natt var vi på 1.411USDo. Vi åpner på 1.400USDo. Gullprisen har således steget 9,42 prosent siste året. Aluminium prisen stabil, 1.774USDt. Sølv omsettes 15,352USDo. Norges Bank holdt seg til manus og hevet rentene 0,25 prosent til 1,25 prosent. De var også tydelige på at om intet særskilt inntreffer vil vi se en justering til før 2020. Temperaturen i norsk økonomi forsvarer sentralbankens agerende der de fleste piler peker opp. Den kanskje store merkeligheten er NOK som fortsetter å holde seg på historikk sett lave nivåer. Skulle NOK nå styrke seg markant utover vil det skape mindre rom for en ny økning senere i år. EURNOK åpner 9,6700 med USDNOK 8,5700. GBPNOK omsettes 10,8700 og SEKNOK 0,9100.

Gull mot USD siste 12 måneder

Innholdet i denne markedskommentar skal ikke oppfattes som et tilbud eller anbefaling om kjøp eller salg av finansielle instrumenter. Global Assets and Trading AS org nr 916 172 532 påtar seg intet ansvar for verken direkte eller indirekte tap som skyldes forståelse av eller bruk av innholdet i denne markedskommentar.


Siste innlegg