Morgenkommentar


God morgen

Oljen handler på $59,30/fat -2,40% siden igår samme tid og +0,20% siden Oslo Børs stengte. EIA tallene kom i går etter børs. Råoljelagrene ned 1,6m mot API som viste 3,7m vekst. Bensinlagrene ned 1,4m fat mot API som viste 3,75m fat vekst. Destillatene ned 1,9m fat mot API som viste 1,3m fat ned. Etterspørselen opp med omkring 600k fpd og nettoeksporten er på litt over 200k fpd. Produksjonen i USA er flat på 12,3m fat. Alt i alt en rapport som markedet tolket som nøytral da oljeprisen ligger på omkring samme nivå som da rapporten ble publisert. Oljen opplevde ila handelsdagen i går et kraftig fall, med svake makrotall Tyskland og frykt for resesjon med Yield Curve Inversion. Dagen før hadde oljen steget med over 4%, så alt i alt er vi tilbake litt bedre enn der vi startet.

AKSJEMARKEDET: Den tyngste dagen på USA børsen i år, og det kommer på bakgrunn at yielden på de korte rentene er høyere enn de lange. Dette gir et signal om at kortsiktig lån blir dyrere og bedrifter holder tilbake, da det koster mer å finansiere drift. Man vil også se at konsumentenes låneopptak faller og samt forbruk faller. I USA så står konsumentenes forbruk for 2/3 av den økonomiske aktivteten. Dette kan føre til at økonomien krymper og arbeidsledigheten stiger. Man ser ofte at de korte rentene er sensistive til renteendringer fra sentralbanken, men at de lange rentene er mer sensitive til investorers mening om fremtidig inflasjon. Så nå som markedet frykter en eksalering i handelskrig, frykter man at dette vil spre seg til USA og dempe den økonomiske veksten. Under kan man se 10 åring minus 2åring og de opplyste søylene er finansielle kriser. Tiåringen har i skrivende stunde en mid yield på 1,55885 og toåringen på 1,55955, med andre ord en inversion på -0,0007.

B2H: CEO Olav Dalen Zahl trekker seg som CEO og CFO Erik Just Johnsen tar over midlertidig. Zahl kommer til å jobbe som en konsulent for styret inntil nye CEO er funnet. Vi venter ingen kursreaksjon basert på dette.

GOGL: Golden Ocean leverte kvartalstall for andre kvartal i dag. TCE omsetning på $64,68m mot ventet $80,33m. EBIT på $-7,04m mot ventet $-6,4m. EPS på $-0,23/aksje mot ventet $-0,15m. Justert får tap på finansiell hedging kom EPS på $-0,1376/aksje. EBIT kom også roughly in line så operasjonelt leverte de omtrent som ventet. Får nok litt nedjusteringer da kvartalet regnskapsmessig kom litt under, men estimatene fremover kommer nok til å være omtrent uendret.

FX/MAKRO: Positiviteten fra tirsdagen møtte veggen brutalt i går og markedet tilbake i negativ modus. Alle børsindekser falt og Dow tok av 3,05 prosent, mens brede Russell2000 var ned 2,69 prosent. 30 åringen på 1,986 prosent. USD styrker seg med uro, index på 97,80 og vi ser EURUSD 1,1145. I dag slippes detaljhandel og vareproduksjon. I EU kom vareproduksjon under konsensus, -1,6 prosent er neppe god lesning for ECB. Det styrker troen på ny stimulipakke. Euro stoxx 50 tok av 2,04 prosent og som i USA faller eurorenter. I UK kom KPI på 1,9 prosent åå, svakt høyere en konsensus. GBPUSD 1,2055 og EURGBP på 0,9245. EURCHF handler 1,0860, CHF på sterke siden underbygd av usikkerhet og uro. I Østen er bildet litt mer blandet, Nikkei ned 1,29 prosent, mens Shanghai er opp 0,16 prosent. Yuan noe sterkere, 7,0405 mot USD mens YEN er tilbake under 106 mot USD. EURYEN på 118,10. Gull tilbake på nivåer fra mandag, safe haven er fokus. Gull omsettes 1,525USDo. I Sverige kom inflasjon et tick høyere enn ventet onsdag, dette ga dog små markedsutslag. EURSEK på 10,7200. Norges Bank med resultat av rente møte KL1000. Spenning til om Olsen velger å heve renter med utviklingen ute eller om de kjøper seg litt til og avventer til september møtet. NOK svekket seg igjen med olje og børs onsdag. EURNOK åpner dagen 9,9815 med USDNOK 8,9500 og SEKNOK 0,9310.

Under ser dere US og Tyske 2 og 10-årige statsrenter det siste året