Morgenkommentar


God morgen

Oljen handler på $66,36/fat +10,12% siden igår samme tid og +10,13% siden Oslo Børs stengte. Dagens store nyhet at Abqaiq og Khurais fasilitetene til Saudi Aramco har blitt angrepet av angivelig Iranstøttede Houtirebeller. Angrepet skal ha skjedd via missiler skutt fra 10 droner. Resultatet er at omtrent halvparten av Saudi sin oljeproduksjon er borte. Abqaiq prosseserte selv omtrent 50% av Saudi sin daglige produksjon på omtrent 10m fpd. Forrige gang vi opplevde et slikt bortfall var da Irak invaderte Kuwait i 1990. Da forsvant 4,3m fpd, i motsetning til dagens situasjon på 5,7m fpd. Det volumet stod da for omkring 7,5% av verdens oljetilbud, mens dagens bortfall står for omtrent 5,6%. Den store forskjellen er naturligvis at dette ser ut til å være en engangsangrep og ikke en invasjon, i motsetning til 1990 da invasjonen varte i 7 mnd. Så vår vurdering er at vi ikke kommer til å oppleve lignende prisutvikling, men et sjokk er dette definitivt. Oljeprisen handlet på nesten $72/fat på det høyeste i natt. I 1990 gikk oljeprisen fra $17/fat i juli til $36/fat i oktober en økning på 111,76%. Justerer vi for det prosentuelle oljebortfallen (5,6 vs 7,5%) kunne dette gitt en oppgang på 84,5%, i teorien til $111,16/fat. Men som sagt, da var det en 7 mnd lang invasjon, noe vi ikke har tro på nå og dermed ikke at oljeprisen skal noe særlig høyere enn $72/fat i det korte bildet. Skulle dette eskalere, vil vurderingene selvfølgelig bli annerledes. På grafen under, fra Bloomberg, kan dere endagsbevegeler i WTI og Brent og se at dagens bevegelse er den største intradagsbevegelsen vi har hatt de siste tre år årene.

AKSJEMARKEDET: Vi ser det som naturlig at Oslo Børs får seg en oppsving i dag, på bakgrunn av overnevnte informasjon. Ser vi litt lenger og på valuationnivå, er Oslo Børs handlet på en CAPE på 14-15x. Statistisk sett har indeksen en 79% sannsynlighet for å ende høyere om 12 måneder. Snittavkastningen har vært på 17% og variasjonen har vært på 22%. Vi er i den rangen der man har flest observasjoner og man kan kalle det den mest «vanlige» rangen. Dette vil nok peke litt i mot at vi skal noe skyhøyt videre uten av selskapstallene kommer på bordet og viser noe annet. Er markedet vant til denne prisingen er man komfortabel med å være her. Ser vi på PB ligger vil på en sannsynlighet for positiv avkastning på 74%, med en snittavkastning på 14% og en variasjon på 24%. Man ligger rett over rangen med mest data, altså litt over den «vanlige» rangen. PB er nå på mellom 1,6-1,7x.

MAKRO/FX: Amerikanske børser blandet fredag, Dow noe høyere, mens resten av de store indeksene falt med rundt 0,2 prosent. Renter fortsetter mot oppsiden, 2 år på 1,804 prosent med 10 år på 1,901 prosent. USD faller noe tilbake, utviklingen i Saudi er hovedfokus. EURUSD 1,1070 med Index på 97,75. Detaljhandel fredag kom inn 0,2 prosent høyere enn konsensus. Børsene i Europa i stimulimodus og alle indekser i Unionen opp fredag. ECB og Draghi antydet at finanspolitiske tiltak bør vurderes. Det ryktes som en ny «skattereform» og dette kan være første steg. Euroindeks på 95,15 og vi ser EURCHF på 1,0945. I Østen ser vi Nikkei opp 1,05 prosent, mens Shanghai handler flatt. YEN styrker seg med lit uro i midt Østen. Makrotall fra Kina blandet, Industriproduksjon høyere, mens detaljhandel lavere enn konsensus siste måned. USDYEN på 107,85 og EURYEN på 119,45. USDYuan 7,0625. Gull handler 1.510USDo, høyere med Saudi uro. Aluminium handler 1.801USDt. NOK styrker seg med oljeprisen. Vi får Norges Bank møte senere i uken og dette blir ukas høydepunkt her hjemme. Det er sprik mellom analysene og markedet er ikke ens om hvordan NB vil agere. Det kan muligens vøre klart at en høyning av rentebanen ikke er tema basert på ECB og utviklingen ute. EURNOK åpner 9,8785 med USDNOK 8,9225 og SEKNOK 0,9275.

Innholdet i denne markedskommentar skal ikke oppfattes som et tilbud eller anbefaling om kjøp eller salg av finansielle instrumenter. Global Assets and Trading AS org nr 916 172 532 påtar seg intet ansvar for verken direkte eller indirekte tap som skyldes forståelse av eller bruk av innholdet i denne markedskommentar.


Siste innlegg