Morgenkommentar

God morgen


Oljen handler på $28,10/fat +6,96% siden igår samme tid og +10,63% siden Oslo Børs stengte. Barclays henger seg på og kutter i oljeprisanslaget sitt. De kutter brent og wti for 2020 med $12 hver til hhv $31 og $28 per fat. De estimerer at total lagringskapasitet på land er 1,5mrd fat og forventer at overproduksjonen i 2020 kommer til å være på 5m fpd og på 10m fpd i Q2’20. De har lite tro på at amerikanske strategiske lagre (SPR) vil veie opp for overproduksjonen. Ledig kapasitet hos SPRene er på totalt 80m fat, og skulle de ta en del av overproduksjonen og lengre tid, vil seks måneders kjøp kun tilsvare 0,5m fpd for å fylle opp lagrene. Vi er enige med vurderingen til Barclays og har reelt tro på at skal man stimulere amerikanske oljeselskaper må det pålegges produksjonstak eller nekte store deler av importen av olje inn til USA. Vi legger til at for den jevne amerikaner så regnes økt bensinpris (som er en konsekvens av økt oljepris) som en ekstra skatt og er negativt for en president som skal i valgkamp. Så interessant å se hva som skjer på den fronten.


NHY: Hydro sendt ut en oppdatering rundt virussitasjonen for dem. De uttaler at de reduserer og kutter ned produksjon da de opplever fall i ordre og avbestillinger. De merker mest innenfor deler til bilindustrien samt bygg og anlegg. Dette gjør at forretnignsområdet Primærmetall vil sette to europeiske resirkuleringsstasjoner på pause, i Frankrike og Luxembourg.


Forretningsområdet Ekstruderte profiler reduserer hovedsakelig i Sør-Europa. Bauksitt og Alumina drifter som vanlig, men med mye usikkerhet. Energi, som vanlig. Valsede produkter opererer p.t. som normalt, men venter å bli påvirket da kunder i Europa begynner å stenge ned. Ut ifra denne meldingen fra selskapet tolker vi at det er Valsede produkter og Ekstruderte profiler som sliter mest med nedleggelser. Primærmetall vil nok få ganske hard medfart, da aluminiumsprisen har falt betydelig. Selskapet har på den andre siden hatt en positiv utvikling når det kommer til valutautviklingen. Selskapet leverer Q1 tall 29 april og sammen med flere andre selskaper blir Q1 rapporteringen en finger i sanden på hvor hardt denne viruskrisen slår. Aksjen falt i går 7% etter å ha hatt noen sterke dager på børs.


AKSO: I et hav av dårlig nyheter melder AKSO at de har inngått en 20 års master kontrakt med Chevron om å tilby kontrollkabler for GoM utbygginger. Første ordre er Anchorutviklingen som kommer til å boks i Q1. Ordren er ikke stor, men av noen analytikere estimeres den til NOK 200m. Selskapet nærmer seg et ordreinntak på NOK 7mrd for kvartalet, noe som er sterkt. Positivt.


MAKRO/FX;: FED med historisk stimuli, senatet stemmer over kraftig pakke senere i dag. Gull tar et byks på lavere frykt for likviditetsskvis


Amerikanske børser falt tilbake til tross for Feds historiske stimuli hvor de uttaler at det ikke er tak for volum i deres kjøp Treasury bonds. Et signal om at likviditet ikke skal være tema og at det stilles det som trengs for å komme over dagens stress i økonomien. Dow ender ned 3,04 prosent, mens Russell2000 tar av 1,45 prosent. 2 års rente på 0,319 prosent, mens 10 år omsettes 0,828 prosent. 30 åringen på 1,404 prosent. USD faller tilbake med mindre frykt for likviditets skvis flow fra cash til assets, index på 102,00 med EURUSD på 1,0835.


I Europa var det røde tall på børsene i går. DAX tok av 2,10 prosent, mens London var ned 3,79 prosent. Spredning, økte dødstall og regionale forskjeller bidrar til usikkerhet. Futures tilser en åpning i dag mot oppsiden etter positiv dag i Østen. Store intradag bevegelser. Tyske 10 års rente på -0,367, mens UK 10 åring ligger 0,424 prosent. Euroindex over 100. EURCHF på 1,0580 mens GBP stiger noe fra siste tids lows. Ikke siden tidlig 1980 tallet har PUND vært på disse nivåer sett siste tiden mot USD. 1,1650 på morgenkvisten.


I Østen har vi en sterk dag. Kina uttaler at Wuhan igjen skal «åpnes». Avtagende frykt for likviditetsskvis bidrar sterkt i etterkant av Fed. Nikkei opp solide 7,04 prosent, mens Sydney legger på seg 4,17 prosent. Shanghai opp 2,34 prosent. Best i klassen er Seoul med 8,60 prosent. YEN stabil, 110,50 mot USD og 119,70 mot EUR. AUD tar igjen noe av tapt terreng, 0,5950 mot USD. Yuan på 7,0750 mot ÙSD.


Gull tar et byks, handler 1.598USDo etter å ha vært oppe 1.603USDo i natt. Likviditet i fokus og mindre flow til cash. Sølv på 13,700USDo. Kobber på 2.140USDt, mens Aluminium omsettes 1.561USDt.


NOK fortsetter å handle i en bred range og intradagsbevegelser er store. En viss fokus mot NB og deres uttalelser om tilstedeværelse i markedet og ikke minst deres daglige vekslinger for «oljefondet». NOK 1,6mrd gir effekt. Regjeringen vil i dag komme med nye retningslinjer for Kongeriket. Effekter i økonomien synes være negative, lengden på dagens situasjon avgjør hvor mye og hvor lang veien tilbake blir. EURNOK åpner 12,1500 med USDNOK 11,2000. SEKNOK på 1,0955 og GBPNOK på 13,0500. Positiv oljepris og børs bør kunne gi oss sterkere NOK utover dagen men utslagene er fortsatt store.