Morgenkommentar

God morgen


Oljen handler på $26,07/fat -2,25% siden igår samme tid og -3,62% siden Oslo Børs stengte. Det meldes at Saudi Arabia sliter med å finne kjøpere for sin olje nå som etterspørselen faller. Markedet har ventet at aprileksporten til landet ville skyte fart, men nå kan det vise seg at den kraftige volumøkningen vil minimeres. En kilde melder at de vurderer å kutte import fra Saudi Arabia med opptil 25%. Flere peker også på at økte tankrater gjør at rabatten ikke er like stor som Saudi har gitt.


Uttalelser fra sjefen for Russlands fond for direkteinvesteringer sier at en OPEC+ avtale er mulig å få igjennom om partene samarbeider for å minske utfordringene grunnet coronaviruset. Dette er positive uttalelser, men går imot hva energiministeren til Russland selv har uttalt.


COVID-19: Vi har lenge sagt at det er sykdomsforløpet som bestemmer myndighetenes respons, som igjen påvirker økonomien, og som deretter påvirker aksjemarkedet. I dag er det to nyheter man kanskje ikke tenker over så mye, men som vi tolker man skal følge videre. Den ene er på en ung fransk jente på 16 år. Hun døde i går av corona. Det viktige å ta med seg her er at hun ikke hadde noen underliggende sykdommer. Dette er en den eneste hendelsen vi har fått med oss der en ung person dør av corona uten sykdommer. Hvis det viser seg at dette fortsetter, kan det bli utfordrende videre.

På den andre siden har WHO begynt å teste fire medisiner, i det de kaller for Solidarity trials, som har vist positive tegn mot viruset. Det ene er remdesivir, som blir brukt mot ebola, det andre er Chloroquine og hydroxychloroquine, som brukes mot malaria. Den tredje medisinen er Ritonavir/lopinavir som brukes mot HIV. Det siste er en kombinasjon av ritonavir/lopinavir og interferon-beta. Vi går ikke inn i detalj, men alle disse har vært effektive på enten liknende (SARS/MERS) sykdommer, eller et fåtall av COVID-19 pasienter har respondert positivt på behandling. Link til artikkel: https://www.sciencemag.org/news/2020/03/who-launches-global-megatrial-four-most-promising-coronavirus-treatments#

Så hvis disse medisinstudiene fungerer, tolker vi det veldig positivt for aksjemarkedet og avslutning av tiltakene til myndighetene.


KOG: Kongsberggruppen kommer med årsrapport i dag og oppdaterer på viruspandemiens påvirkning på selskapet. De uttaler at Maritime er det forretningsområdet som blir påvirket mest. Innenfor Forsvar og Romfart (Defense and Aerospace) er det mindre påvirkning da denne avdelingen er sett på som kritisk infrastruktur. Totalt sett har de permittert 400 av 11 000 ansatte. Selskapet konkretiserer ikke hvordan dette slår økonomisk sett.


MAKRO/FX: Amerikanske børser med nok en god dag, alle indekser opp på økt tro på vedvarende og nye stimuli. Arbeidstall underbygger utfordringen som vil komme. En rød tråd siste dager synes være børser og Gull opp, mens renter og USD gir fra seg terreng. Dow opp 6,38 prosent, mens Russell2000 la på seg 4,51 prosent. Mindre fokus på økende døde og smittede av Covid-19, vi tror dog dette ikke vil vedvare. 2 års rente på 0,287 prosent, mens 10 år omsettes 0,800 prosent. 30 år på 1,383 prosent. USD faller videre, index nede 99,30 med EURUSD 1,1040. det slippes end del makrotall senere i dag.


Eurobørsene også opp, alle indekser høyere. DAX la på seg 1,28prosent, mens London var opp 2,24 prosent. Hovedtema i Europa er de økende smittede og døde i viruspandemien. Det er ulike veier til målet noe som kan gi blandede signaler og resultater. Tysk 10 års rente på -0,398 prosent, UK 10 åring på 0,379 prosent. Euro index på 100,55 noe som tilsier en stabil EUR. CHF på 1,0625 mot EUR og GBP tar igjen noe av siste tids svekkelse, GBPUSD 1,2230 med EURGBP på 0,9030.


Det er en blandet børsdag i Østen, Nikkei opp 3,88 prosent, mens Sydney tar av 5,30 prosent. Shanghai er opp 0,26 prosent. Markedet avventer nye stimuli ut av Kina etter svake Industritall. I India ble rente justert ned fra 5,15 til 4,40 prosent. YEN styrker seg, 108,75 mot USD mens EURYEN ligger 119,95. AUD noe høyere, 0,6075 mot USD. Yuan 7,0815 mot USD.


Gull handler 1.630USDo med Sølv på 14,697USDo. Kobber på 2.192USDy og Aluminium stabil rundt 1.550USDt nivået.


Nok styrket seg igjennom gårdagen, utslagene var mindre enn tidligere i uken. Regjeringen redegjør for krisepakken for næringslivet på morgenkvisten. Covid-19 blir en dyr affære for Norge, men penger på bok hjelpe alltid. Stresset på vår økonomi vil vedvare. Norges Bank selger daglig NOK 1,6mrd for «oljefondet», nye tall for april slippes 31 mars og fokus bør rettes mot disse tallene. Det er ellers lite med makrotall og nyheter. EURNOK åpner fredagen 11,6025 med USDNOK 10,5310 og SEKNOK 1,0550. Vi ser fortsatt rom for sterkere NOK.


Innholdet i denne markedskommentar skal ikke oppfattes som et tilbud eller anbefaling om kjøp eller salg av finansielle instrumenter. Global Assets and Trading AS org nr 916 172 532 påtar seg intet ansvar for verken direkte eller indirekte tap som skyldes forståelse av eller bruk av innholdet i denne markedskommentar.

Siste innlegg
Arkiv
Følg oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square

© Copyright 2016 Global Assets AS. All Rights Reserved.