Doblingskandidater: Dette er aksjene du bør satse på nå, mener ekspertene

Tre aksjeeksperter deler sine beste aksjetips. Det er flere doblingskandidater i markedet nå, mener de.

– I tider med store børsfall og høy volatilitet, er det mange aksjer investorer mener er kandidater for stor oppgang. Men det man må huske er at med økende renter er det ikke en selvfølge at alle aksjer skal tilbake til gamle nivåer, da man ikke lenger kan gi en prising med et høyere avkastningskrav enn før, sier investeringssjef i meglerhuset Global Assets i Oslo, Lars Semb Maalen-Johansen.

Dette gjør at investorer ikke bare kan se ukritisk på aksjer som har falt 50-80 prosent og tenke at det bare er et spørsmål om tid før den opp igjen til gamle høyder, forklarer han.

En aksje Maalen-Johansen derimot anbefaler fordi den har en mulig stor oppside, er silisiumprodusenten Rec Silicon.

– Rec kan være en doblingskandidat det neste året. Årsaken til dette er oppstarten av anlegget i Moses Lake, som er forventet å skje fjerde kvartal 2023. Det vil kanskje kreve en emisjon, men skal vi nå IEA (Det internasjonale energibyrået, red.anm) sitt «net zero»-scenario, krever det at solcelle-kapasiteten øker med 3,3-gangeren innen 2030, sier han.

Dette betyr at etterspørselen etter silisium er høy. Det er ventet at omsetningsveksten for silisiumprodusenter kommer til å være på 16,9 prosent bare i år, ifølge Maalen-Johansen.

– Dette vil dog ikke Rec nyte noe særlig av da anlegget i USA fortsatt er stengt, men det sier noe om veksten i sektoren. Vi tror derfor at hvis man har litt perspektiv, så er Rec en spennende aksje, sier Maalen-Johansen.

Shortskvis kan sende aksje til himmels

Shipping har vært en av de store vinnere på Oslo Børs i 2022. Maalen-Johansen trekker frem John Fredriksens tankrederi Frontline, som en aksje som kan fortsette å stige.

Frontline er et av verdens største tankrederier og frakter olje fra havn til havn. Jo mer olje som kommer ut i markedet og trenger transport, desto mer penger tjener Frontline.

– President Biden er presset på å få ned olje- og bensinprisene. Han skal i sommer møte lederne i Saudi-Arabia og vi ser at det fortsatt kan bli en avtale med Iran, som vil gjøre det mulig for Iran å selge olje på det internasjonale markedet. Hvis dette skjer, vil det være positivt for Frontline, sier han.

Videre forteller han at shortinteressen i aksjen øker og at i den USA-noterte Frontline-aksjen er 6,41 prosent av tilgjengelige aksjer ute.

Den siste måneden har andelen shortede aksjer økt med 15 prosent og det tar omtrent to dager å dekke inn alle de shortede aksjene, om man ser på daglig volum.

– Om det skulle komme noen positive nyheter relatert til mer flyt av olje fra Midtøsten, kan det trigge et rally og med en høy shortandel, som ligger med latente tap per dags dato, er opptakten til en shortskvis interessant. Vi er ikke helt i mål enda, men vi nærmer oss interessante nivåer, sier han.

– Vi ser en voldsom vekst fremover

Forvalter Philippe Sissener i Sissener anbefaler selskapet Nordic Semiconductor.

Aksjekursen til halvleder-produsenten har fått juling sammen med resten av tech-sektoren i år og har falt med rundt 50 prosent.

– Selskapet har falt mye i år, men vi tror veksten, markedsposisjonen og marginene vil vedvare, sier Sissener.

Sissener forteller at selskapet har opprettholdt sitt mål om én milliard dollar omsetning i 2023 og at dette skal dobles innen 2026 til tross for både chipmangel, forsyningsproblemer og frykt for svakere etterspørsel.

– Vi tror selskapets høye marginer og markedsposisjon vil vedvare og at selskapets halvledere har nedslagsfelt langt utover de tradisjonelle produktene.

– Der vi ser en voldsom vekst fremover er innenfor helsesegmentet og «Cellular IOT» (langdistanse kommunikasjon, journ.anm), sier han.

– Stor oppside i Subsea 7

Forvalter i Odin Kapitalforvaltning, Atle Hauge, trekker frem to favoritter denne sommeren. Den første er oljeserviceselskapet Subsea 7.

Han viser til markedet i løpet av høsten 2021 så opptakten til en energikrise, og da Ukraina-krisen brøt ut ble energisikkerhet ettertrykkelig satt på dagsorden.

Energiprisene er nå svært høye og reflekterer et stramt marked innen blant annet olje og gass

– Den store utfordringen med stramheten er at den fra tilbudssiden er krevende å gjøre noe mer fordi vekstprosjektene tar tid å gjennomføre. Dette bakteppet, sammen med et stramt tilbud av folk og utstyr i oljeservicenæringen, skaper stor oppside i Subsea 7. Selskapet er en av få aktører i sin bransje og nyter nå sterk etterspørsel med påfølgende gode utsikter både på volum og priser.

– Aksjen er fortsatt billig – særlig når en ser på kontantstrømmen som vil bli skapt de neste årene, sier Hauge.

– Aksjen er en doblingskandidat!

En rekke selskaper i ulike sektorer har vært påvirket av krevende forsyningslinjer og har derfor ikke fått ut potensialet i ordrebøkene sine. Kitron er et slikt selskap, forteller Hauge.

Kitron er et selskap som driver med produksjon av elektronikk. Bedriften er ledende i Skandinavia på kontraktsproduksjon av elektronisk utstyr av mange ulike typer.

Fondet Odin Norge har i løpet av det siste halvåret blitt tredje største eier i selskapet og er dermed meget positiv til utsiktene til selskapet.

– Det er godt drevet, er godt posisjonert og kommer til å nyte godt av digitalisering og elektrifiseringstrendene i lang tid framover, sier Hauge.

– Det er for tiden mye usikkerhet om hvordan konsumentene kommer til å opptre framover i lys av en strammere økonomi. Jeg tror således det er tryggere å satse på selskaper som primært leverer til industrielle kunder med et annet nedslagsfelt. Her passer Kitron fint inn – og vi tror at aksjen er en doblingskandidat!

Global Assets skreddersyr den finansielle rådgivningen til deg slik at du får den markedstilnærmingen du ønsker.

Global Assets

Ønsker du morgenkommentar før børsåpning? Meld deg på her: