Morgenkommentar 01.06.2022

OLJE: Vi ser Brenten både rullerte kontrakt og kom tilbake etter at OPEC melder de vurderer å ekskludere Russland fra sine produksjonsberegninger samt at de skal holde på samme nivå. Dette betyr implisitt at andre aktører innad i OPEC+ kan øke mer da Russland sin kvote ikke lenger blir innberegnet. Ser vi på augustkontrakten handlet den så høyt som $120,6 i går og stengte dagen på 116,20. Så ganske bra fall fra toppen. Man skal følge denne storyen videre, da man vet så godt fra tidligere at det er marginalfatet, altså balansen, som styrer prisen.

AKSJEMARKEDET: Vi fikk et positiv dag i Oslo i går drevet av høyere oljepris. Med bevegelsen i de andre markedene og oljeprisutviklingen vil vi nok få en rød dag i dag. Siden den kortsiktige storyen i oljemarkedet vil være potensielt økt volum fra OPEC+, vil det nok legge et nedsidepress utover uken for oljeaksjer. Vi mener derfor at selskaper på Oslo Børs som ikke er relatert til olje, er å favorisere.

Ser vi til USA så er vi rundt meget spennende nivåer. For SPX er 4200 er et nivå som var gulvet før vi brøt under. Nå stanger vi under det nivået, og får vi et brudd over der vil det nok by på et videre rally. Det virker dog som i det korte bildet at det er et motstandsnivå. Ser vi futuresmarkedet var det shortinndekning som drev mye av den oppgangen. Vi ser at det har vært noe økning i longs, men begrenset deltakelse i den traden. Følg altså med på 4200, da et brudd over her kan tvinge frem ytterligere shortinndekning og et nytt rally i markedet.

Ser vi mot Nasdaq så ligger shortposisjonene for indeksfuteres i snitt litt i minus nå. Det betyr at det fortsatt vil trenge litt ytterligere oppgang der for å tvinge frem short inndekning.

Som sagt trenger vi et brudd opp før vi kan virkelig «gunne» på litt videre, og vi mener det er litt risk off, før det bruddet evt kommer.

EQNR – Momentet er naturligvis til å ta å kjenne på her og det geopolitiske landskapet underbygger også riktigheten av å være eksponert i olje og de gode produsentene. At det for øvrig har vært risk off innenfor vekstaksjer i hele år bidrar også til naturlig sektor-revekting. Aksjen begynner imidlertid å bli godt overkjøpt med en 14 d rsi som pusher 70 og normalt sett vil aksjer som handler 70 – 75 gjerne ta ett pust i bakken. RSI  vil som regel av men den vil jo også falle om aksjen ligger rolig her og konsoliderer. Gevinstsikring gjøres alltid best når det er kjøpere i aksjer men man kan naturligvis også sikre ved å henge på en stopploss som ved fall sikrer gevinst og man får fortsatt med seg ytterligere oppgang om den finner sted. Aksjen for øvrig opp 50% i år og dobling på ett år. Brent spot Nordsjøen fortsatt kruttsterk på 120 USD nivået og de fleste aktører virker være helt klare på at oljen aldri skal ned. Det er selvsagt vanskelig å argumentere for at oljen skal falle her men det er alltid greit å være litt på vakt når alle er såpass sikre og avfeier andre utfall.

MAKRO/FX

Amerikanske renter stiger med høyere oljepriser og gir børsindeksen en pause fra siste tre sesjoners stigende trend. Ett vist fokus mot tirsdagens møte mellom President Biden og Fedsjef Powell, så langt ikke sett noen referat fra møtet.  Dow  ned 0,67 prosent mens S&P500 tar av 0,63 prosent.  Nasdaq på 12.081,39, ned 0,41 prosent. 10 års renter på 2,873 prosent med 30 år igjen over 3 prosent, 3,071 prosent. US10Y Noten på 119,63.  USD styrket seg gjennom dagen i USA, indeks på 102,05 med EURUSD på 1,0705. I dag slippes en rekke ISM indekser og ett par FOMC medlemmer på talerstolen hvor Bullard blir viktigst. Vi tar med at det er rentemøte i BOC og at det ventes at den Canadiske sentralbanken hever renten fra 1,0 prosent til 1,5 prosent. USDCAD handler 1,2645.

I Østen fikk vi PMI fra Kina (caixin manufacturing) 48,1 var på linje med forventninger og noe høyere enn i april hvor indeks var 46,0 , tall unner 50 har dog negativt fortegn. Store deler av  Shanghai åpner igjen etter Covid nedstengninger.  BNP tall fra Australia viser noe høyer vekst enn ventet, 3,3 prosent åå. Børsene ender med blandet resultat, Nikkei er opp 0,61 prosent mens Sydney legger på seg 0,16 prosent, Shanghai er end 0,17 prosent og Hang Seng tar av 0,72 prosent. YEN mot svake siden, 129,30 mot USD, AUD stabil mot UISD, 0,7174. Yuan handler rundt 6,70 mot USD.

I Unionen får vi arbeidstall, ledigheten ventes på 6,8 prosent som ved siste måling. Detaljhandel fra Tyskland og ECB sjefen er på talerstolen. EU leder med enighet om nye sanksjoner mot Russland, innen energi må en dog gjører visse tilpasninger. Tyske 10 års renter på 1,12 prosent og UK 10 over 2 prosent, 2,1230 prosent. Markedet priser inn en rentejustering i juni.  EURCHF på 1,0300 GBP på 1,2580  mot USD og  0,8513 mot EUR. Euroindeks på.111,10.

Gull faller noe tilbake, med stigende US renter, 1 832USDo. Sølv på 21,430USDo. Kobber på 4,2640USDp. Aluminium smyger seg nedover uten store utslag, 2 787USDt. Hvete noe lavere, 1,086USDt. Mais på 748,4USDt. Ris holder på siste dagers nivå, 17,495USSDt.

Norges Bank overrasket markedet og sneket deres daglige valutakjøp til 1500MRDNOK.  Sterk oljepris og mindre flow fra NB sendte NOK nordover.  Det synes  videre som om temperaturen i arbeidsmarkedet holder seg høy og presser lønnskostnader og derav bedriftenes  lønnsomhet , inflasjon spiralen i praksis.  Vi får PMI i dag uten at vi tror dette tallet påvirker markedet nevneverdig. EURNOK åpner dagen 10,0750 med USDNOK på 9,4100. SEKNOK på 0,9595. GBP koster 11,8350.

Hvis det var noen ord og uttrykk du ikke forstod, referer vi gjerne til dette «Finansopediet»: https://www.tiderpenger.no/finansopedia/

Global Assets skreddersyr den finansielle rådgivningen til deg slik at du får den markedstilnærmingen du ønsker.