OLJE: Vi ser en videre positiv undertone hos analytikerne rundt omkring. Goldman uttaler at vekstpessimismen vi hadde i våres er forlatt og vi ser rekordetterspørsel nå i juli. Etterspørselen nådde 102,8m fpd i juli. Det vi ser er økt backwardation, økte crack spreads og premie mellom fysisk og finansiell olje. Det skal dog sies at oppgangen har nok kommet fortere enn det fundamentale skal tilsi, så Goldman holder sine brent estimater uendret på $86 for desember og $93 for Q2 2024.
I forhold til fysisk flow har vi sett at raffinerier har valgt mer lettolje fra USA, da flyten fra Russland og Saudi har falt. Vi ser output fra Texas økt, men med sterk etterspørsel har spreaden mellom WTI og Brent sunkt fra ca 5 dollar til 3,68 dollar.
Underliggende bull, og vi holder oss til de tekniske nivåene vi nevnte i gårsdagens morgenkommentar.
AKSJEMARKEDET: Vi så en meget positiv utvikling starten av uken, og siste dag i juli. Vi så et marked her hjemme betydelig sterkere enn Europa og USA. Oslo Børs endte opp 0,84% etter å ha handlet over prosenten rundt amerikansk åpning. Tydelig at USA er litt mer varsomme i det korte bildet.
Ser vi dog på markedsutviklingen den senere tiden har det vært veldig fokus på den svaken bredden i år. Vi ser dog at den har blitt bedre og for SP500 er nå 80% av selskapene over 50 dagers glidende snitt, og vi var nylig på omtrent 90%. Ser vi statistisk på dette og hvordan SP500 har beveget seg 1m, 3m, 6m og 12m i etterkant av en slik situasjon, er gjennomsnittsoppgangen vært hhv 0,7%, 3,5%, 6,94% og 14,86%. Hitrate har vært hhv 72,7%, 71,9%, 78,1% og 96,9%. Det er med andre ord god statistikk i ryggen som taler for videre oppgang. I det korte bilde kan man si at de neste 6mnd er det omkring 70% sannsynlighet for oppgang. Man skal dog være litt klar over at de fleste av oppgangene har kommet etter en resesjon, noe som jeg antar en del mener vi ikke har hatt enda.
For kvartalstall blir det still her hjemme denne uken, men i statene får vi Catepillar i dag. Her kan man få innsikt i den globale økonomien og hvordan de som eier anleggsmaskiner ser verden. I morgen får vi AMD, da får vi innsikt i AI verden. Videre får vi Starbucks, Etsy, Apple og Amazon som vil gi god innsikt i retail denne uken. Så en del selskaper man bør følge med på hvis man ønsker litt innsikt i hvordan verdensøkonomien filtreres via de selskapene.
Hvis det var noen ord og uttrykk du ikke forstod, referer vi gjerne til dette «Finansopediet»: https://www.tiderpenger.no/finansopedia/