Morgenkommentar 02.08.2023

OLJE: API oljelagerrapport kom i går og viste til et fall på 15,4m fat. Dette sendte oljen opp ca 50 cent. I dag får vi de offisielle tallene og vi ser at tidligere sjekk med konsensus var fall på ca 1m fat, men det snakkes nå om forventninger på 7m fat. Hvis det faktisk blir 15,4m fatt ut fra EIA, så vil dette være det største fallet i oljelagre siden 1982. Hvis fallet bekreftes er dette et tydelig tegn på at underliggende etterspørsel er sterk og at OPEC sin tiltak fungerer.

AKSJEMARKEDET: Vi så et litt mer avventende marked i går, med en flat OSEBX, negativ Europa og negativ USA. Bernstein er mer positiv til Europa enn USA og peker på at valuation differansen er nå på 33% og det høyeste siden slutten av 80-tallet og justert for sektordifferanse fortsatt en kraftig spread. De mener at det er ikke så stor differanse i det økonomiske bildet for et slikt stort gap skal kunne forsvares.

Her hjemme er det stille på nyhetsfronten for seskaper, men vi får NAS sin månedsrapport om et par dager.

For de som er interessert i mer small cap, så meldte Havila Kystruten i går at de endelig er eier av Polaris og Pollux. Aksjen gikk i går 9,24%, men med en NAV på over 3 tallet så kan denne aksjen fort se litt bevegelser mot oppsiden. Aksjen stengte i går på 1,125.

CAT: Catepillar kom med tall i går og kan være en god pekepinn på den globale økonomien. De uttaler at de er skeptiske til Kina og uttaler at salg av maskiner er lavere enn de guidet tre mnd siden. De forventere videre et svakt marked i Kina. Så sett fra CAT sitt ståsted er det fortsatt ingen boom i Kina.

Ser vi mot USA ser de en meget sterk etterspørsel. Mot energi og transport opplever de stor vekst med 27% åoå, med sterk fokus på turbiner og motorer. De ser videre at bygging av næringseiendom står for størstedelen av salget av utstyr. Overall leverte de 25% bedre på EPS og 5% bedre på omsetning.

Hvis det var noen ord og uttrykk du ikke forstod, referer vi gjerne til dette «Finansopediet»: https://www.tiderpenger.no/finansopedia/

Global Assets skreddersyr den finansielle rådgivningen til deg slik at du får den markedstilnærmingen du ønsker.