Morgenkommentar 03.02.2022

OPEC-møtet ble et stort gjesp. De gjorde ingenting med endringen sin og holdt den på 400k fpd. Den bullishe storyen for oljen er at de globale lagrene ligger ned mot 5 års lav samt at mye uro i de store produksjonslandene gjør økning vanskeligere og vanskeligere. Ser vi videre på Rystad Energy tall ser vi at kapasiteten til OPEC/NON-OPEC har falt fra 84,5m fpd til 82m fpd. Med andre ord, det blir tøft å komme helt tilbake til der produksjonen en gang var. Videre er nok ikke oppskalering av Ukrainastøyen priset inn. Dette er nok fordi de fleste ikke tror at det kommer til å skje noe der

NASDAQ: Vi løfter nok en gang frem NASDAQ som en makrotrade. En måte å analysere markedet på er i bølger. Dette er en vanlig uttrykksmåte, men har dekning i statistikk. Denne teorien kalles Elliot Wave. Ser vi mot NASDAQ en nå, kan den oppturen vi har begynt på nå, indikere starten på en stigende trend, og bølge 3 i formasjonen. Med closen i går over 200 dagers glidende snitt, er dette også et positivt tegn. Man må huske på stop loss i disse tider med store utslag.

FRO: Ser vi mot opsjonsmarkedet i USA, ser vi at det har vært stor aktivitet i Frontlineopsjoner. Ser vi litt videre er det mars $8 call som det er mest handlet. Vi ser videre at det såkalte «max pain» punktet (der det vil tapes mest om opsjonene blir verdiløse). Dollar handler til ca NOK 8,8 nå, så det tilsvarer en kurs på NOK 70,4. Aksjen stengt i går på NOK 61,14.

PEXIP: Ganske så trist utvikling. Skulle på mange måter anta at covid og nedstengninger ville gitt et boost, men den gang ei. Stort sett en lang nedoverbakke, eller hoppbakke om man vil i referanse til et 1 års chart. Har dog fått litt hjelp av et generelt svært sterkt 3 dagers rally på vekstaksjer over dammen og også her til dels på OSE og teller nå 6 strake dager i blått. Er med dette ikke oversolgt lenger, men ser vel likevel litt nifst ut uansett i et lengre chart. Vi registrerer at våre skattepenger i går ble benyttet for å «støttekjøpe» aksjen da Folketrygdfondet flagget 5%s grensen. Make or break i chartet her i nå etter at gapet ned er blitt dekket mot oppsiden. I hovedsak tror vi nok det finnes bedre case i form av fallende kniver om man leter etter slike, ikke bare for våre lesere og kunder, men også for våre skattepenger.

MAKRO/FX

Det er torsdag og vi får tall for trygdesøkende i USA siste uke, konsensus er 245k nye søknader. Det slippes også tall for produktiviteten utenfor landbruket. PMI for service sektoren og nye fabrikkordrer. Det er videre auksjon i korte rentepapirer.

Børsene stort sett positive onsdagen, Russell2000 endte noe lavere mens de tre store indekser endte høyere. Futures på morgenkvisten tilsier lavere åpning senere i dag men dette kan selvsagt snu. USD indeks på 96,10, EURUSD 1,1300. Renter faller noe tilbake, 10åringen ligger 1,768 prosent.

I Østen er det fortsatt Kinesisk nyttårsfeiring. Kina holder stengt. Nikkei i Japan ned 1,06 prosent mens Sydney tar av 0,14 prosent. Australske handelsbalansen inn noe lavere enn ventet. AUD logger 0,7120 mot USD. YEN styrker seg noe, 114,50 mot USD. Yuan omsettes 6,3680 mot USD.

ECB avholder rentemøte og slipper sine beslutninger og tanker KL1345, det er konsensus på uendret rente. Fokus mot nedtrapping og evaluering av dagens stimuli tiltak. Sentralbanken avholder presse brief KL1430, vært ett øre.

I Unionen slippes PMI indekser og vi får detaljhandelstall, konsensus er -0,5 prosent for desember. PPI ventes stige, 2,8 prosent opp fra 1,8 prosent ved siste måling, og årstaken ventes 26,1 prosent. BoE avholder også rentemøte i dag, de slipper sine avgjørelser KL13000 og her venter markedet en rentejustering fra 0,25 til 0,5 prosent. Euroindeks på 110,60.. CHF stabil, 1,0395 mot EUR. GBP på 1,3855 mot USD og 0,8335 mot EUR.

Gull handler 1 805USDo. Sølv på 22,527USDo. Kobber på 4,4635USDp. Aluminium tilbake rundt 3 000USDt streken.

Vi får tall fra boligmarkedet her hjemme , OBOS tall tidligere i uken viste uventet sterk vekst så ett øye på dagens tall. Holder trykket seg på oppsiden i boligmarkedet forsterker dette isolert sett NB sine argumenter for den ventede rentejusteringen i mars. Krona uten store endringer, EURNOK på 9,9660 mens en USD koster 8,8250. SEKNOK på 0,8570.

Global Assets skreddersyr den finansielle rådgivningen til deg slik at du får den markedstilnærmingen du ønsker.