Morgenkommentar 03.10.2022

OLJE: Etter en meget svak dag for oljen, fikk vi nå nyheter i helgen om at OPEC+ diskuterer et kutt på mer enn 1m fat. Delegatene skal møtes fysisk denne gangen, og det har ikke vært vanlig de siste par årene. Så det at dette skjer indikerer at det kommer et større kutt. Det vil nok prises inn positive oljepriser i markedet frem mot onsdag, så får man svaret da. Skuffer OPEC+ nå blir det rutsjebane videre nedover, og dette vet nok OPEC+ meget godt.

Det som blir interessant å følge med på er hvordan de skal prise inn kuttet. Russisk produksjon har falt fra 10,15m fpd til 9,67m fpd i denne krigsperioden. Så kommunikasjon rundt dette er noe man skal følge med på. Kommer de til å legge dette inn i regnestykket, eller kutter de fra dagens nivåer? I denne krigsperioden har de kun kutten med 100k fpd én gang, så et større kutt nå blir første gang på en stund. Brent handler 87,48USDb med WTI på 81,78USDb.

AKSJEMARKEDET: Vi fikk PCE tall fredag, som viste en kjerneinflasjon som er stigende. Vi vil minne om at dette ikke er den offisielle konsumprisindeksen i USA, men en lignende målestokk. Den viste en økning i kjerneinflasjonen fra 4,&% forrige gang til 4,9% fredag, år over år, forventet var 4,7%. Dette er skuffende for et markedet som venter seg at inflasjonen skal flate ut, og falle tilbake. Det vi ser som USA sin store inflasjonsutfordring er at det er kjerneinflasjonen som stiger mest. I en periode der energi har falt tilbake, veier det ikke opp for at nesten alle de andre kategoriene fortsetter å stige. Måned over måned steg PCE headline med 0,3%. Vi så rentebanen i Futuresmarkedet stige og aksjemarkedet i USA falle ca halvannen prosent. Det høres ikke så galt ut, men med tanke på at markedet falt over to prosent dagen før, ser det tungt ut. I september falt SP500 på 9,34%. Dette er den svakeste månedene siden mars 2020. Utenom det falt markedet med 9,18% i desember 2018. Utenom det må vi tilbake til Finanskrisen for å finne en like svak måned.

Her hjemme hadde vi en meget positiv dag fredag. Det var en bred oppgang der man dro god nytte av både laks og energi. Oljeaksjene vil være i spille denne uken, ref oljekommentaren over. Dette vil bety svingninger for oljeselskapene, og Oslo Børs. Vi maner fortsatt til å handle de selskapene med minst sensitivitet til makrobildet, da dette gir mest kontroll i porteføljen.

GLOBAL ASSETS DYNAMIC: Første uke er over, og vi er midt i en turbulent tid. Fondet er eksponert på aksjer som scorer høyt på Lav Volatilitet. Videre så har vi omtrent 10% i VIX futures. Så fondet er posisjonert for videre støy. Vi har ikke den høyeste VIX eksponeringen og det er grunn at vi ligger på såpass høye nivåer på volatilitet at det er for det meste markedssjokk som vil dra frykten videre oppover. Sjekk mer ut på: Global Assets Dynamic C – Sammenlign og kjøp fond | Nordnet

MAKRO/FX: Tilbake i inflasjonsfrykten, amerikanske tall fredag viser at trenden fortsatt ikke er brutt og spørsmålet blir hvor lang lagg det er mellom høyere renter og lavere inflasjon eller kanskje den gamle modellen er utdatert. USD handler 0,9830 mot EUR med indeks på 111,80. Vi ser renter noe høyere,  2 år på 4,1980, 10 år handler 3,776 prosent  og 30 åringen ligger 3,734 prosent.  I dag slippes viktige ISM indekser, auksjon i 3 og 6 måneders papirer.

I Østen handler Nikkei høyere mens Sydney og lavere, Kina holder stengt for feiring av nasjonaldagen, forvent stor feiring i forkant av at Xi avholder partikongress. Tanken indekser i Japan som ventet.  YEN handler 144,70 mot USD og AUD ligger 0,6455 mot USD. Yuan på 7,1320.

I Unionen er selvsagt fokus mot Russland og annekteringen i Ukraina. Fredagen gir økt spenning og usikkert. Møte i Eurogroup.  PMI indekser fra en rekke land. Sveits slipper inflasjonstall. Tyske 10 års renter på 2,1145 prosent med UK 10 år på 4,1250 prosent.  BOE sine inngripende diskuteres fortsatt bredt. Euroindeks på 109,95 EURCHF på 0,9670 og  GBPUSD handler 1,1265. EURGBP på 0,8720.

Gull handler 1.675USDo med Kobber på  3,4050USDb. Aluminium på 2.155USDt. Softe råvarer noe  høyere, hvete på 927USDb med Mais på 684USDb. Ris handler 17.18USDp.

PMI her hjemme slippes KL 10. Norges Bank oppjusterte sine valutakjøp tall for oktober til solide 4300 millioner NOK pr dag.  Det kan synes vanskelig å tolke den økonomiske betraktninger til finansminister om behov for økte skatter for å holde skoler, forsvar og annet i vater så økt spenning til statsbudsjett og eventuelle overraskelser der.  Statsfinanser i kongeriket synes være meget sterke. Krona åpner uka svakere med EURNOK på 10,6150,  USDNOK på 10,8125,  SEKNOK på 0,9800 og GBP koster 12,1620. Under henger norske renter, 3 og 10 år siste 3 års utvikling.

Hvis det var noen ord og uttrykk du ikke forstod, referer vi gjerne til dette «Finansopediet»: https://www.tiderpenger.no/finansopedia/

Global Assets skreddersyr den finansielle rådgivningen til deg slik at du får den markedstilnærmingen du ønsker.