Morgenkommentar 04.01.2023

Oljen Vi fikk en svak førstedag for oljen. Frykten i aksjemarkedet gjenspeilet seg i oljen. Vi klarte ikke å holde bruddet over 83,65, vi fikk også god motsatt da dagens høy matchet nesten perfekt med 50 dagers glidende snitt. Oljen handler mer som en risk on/off indikator. Vi så blant annet gull handle mot oppsiden, en råvare som ofte representerer det motsatte. Brent på 81,73USDb med WTI på 76,53USDb.

Fra den fundamentale siden er vi positive til oljen. Mye av dette er drevet av de globale lagrene for både olje, men også for bensin og diesel. Råoljelagrene i OECD er 20% lavere enn toppen i 2020. Destillatlagrene er ca 50% lavere i samme periode. Vi ser også betydelig lavere lagre for bensin. Key takeaway er at lagrene på lavere nivåer sammenlignet med siste 5-10 år. Det vil svinge frem og tilbake rundt mer mobilitet i Kina, og dette vil være driveren for det lange bildet.

Teknisk sett liker vi ikke at bruddet opp fallet, og kommer til å være avventende til vi ser noe mer positivt for oljen.

AKSJEMARKEDET: Vi fikk amerikansk volum tilbake i markedet som handlet mot den negative siden. USA starter året med fokus på hva som egentlig er priset inn av renter. Dagen i går startet positivt, men endte negativt. Dette er et tegn på hvor «shaky» markedene fortsatt er. Vi ser på en del rentekurver at det prises godt inn en resesjon. Goldman peker på at FED vil klare en soft landing og argumenterer med at overopphetingen i markedet ikke viser seg i overstadig ansettelse, men i nye ledige stillinger. De mener da at dette overskuddet av ledige stillinger, eller «overetterspørselen» etter arbeidskraft er den som vil synke uten at det påvirker arbeidsledigheten direkte.  

Dette er da to forskjellige syn på hvordan 2023 vil bli. Det som dog er interessant er det totale utfallet på aksjemarkedet. Får vi en resesjon, skal Earnings ned og rente vil komme etter. Dette betyr at man kan tillate høyere PE nivåer, men at Earningskomponenten av denne formelen skal ned. Hva som da skjer med Priskomponenten, er det vi aksjeinvestorer bryr oss om til slutt. Vi ser at nedgraderinger på Earnings stemmer overens med hva som skjer i rentemarkedet. Så markedet lener seg mot en resesjonstanke i motsetning til en soft landing tanke.

Får vi dog en soft landing, skal vi så økt Earnings, men renten skal ikke meget ned. Vi ligger nå på snitt PE basert på de seneste 20 årene, og den skal da kanskje litt videre ned. Med høyere Earnings, kan man tillate seg et betydelig mindre fall i Priskomponenten og fortsatt ha en fallende PE.

Det er disse store utfallene markedet sliter med å spille i når man skal stake ut en retning for 2023. Vi mener at man derfor skal legge bort de lange brillene, og heller se på det korte bildet (<1 måned). Det er altfor usikkert og utfallsrommet er så stort at er det noen som forteller deg hvor 2023 ender, så kan du ta det med en stor klype salt og strø på isen foran huset ditt.

Velkommen tilbake til et volatilt og spennende aksjemarked. 2023 byr ikke på en enkel åpning, og vi forventer ikke at de påfølgende ukene blir enkle.

NOD – rekylerte hardt igjen i går mot oppsiden i forkant av at amerikanerne skulle tilbake på banen igjen å handle aksjer for første gang i 2023. Siden NOD brøt 200 dagers glidende snitt i området NOK 170 i november, i kjølvannet av makrotallene fra US som knakk renten, har den handlet kontrollert mellom 170 og 190. Inntil den mistet støtten 170 etter at US peer Micron kom med svak guiding 19. desember og dro med seg alt av halvledere sørover. Chartet er intakt etter gårdagens bevegelse og tidligere range kan igjen børstes støv av. Det er for øvrig en god bevegelse med close på dagens høy opp …… og det på ett volum som var i høye enden av de foregående 10 handelsdager.

MAKRO/FX

I dag slippes referat fra siste FED-møte, KL 2000 har vi svaret, Litt tidligere på dagen slippes viktige JOLT rapporter rundt arbeidslivet, nye jobber for november på agendaen og vi får PMI indekser. Det ventes lite nytt fra FED i sitt referat og vi tror det kommer frem tydelighet rundt inflasjon og bekjempelsene. USD styrket seg merkbart tirsdag mot svekket EUR, 1,0685 til 1,0520 tilsa over 1 prosent styrket greenback. Vi åpner onsdagen på 1,0570 med Indeks på 104,25 Vi opprettholder vårt overordnede syn på sterkere USD. 2 års renter på 4,352 prosent mens 10 år ligger 3,718 prosent. 30 åringen på 3,824 prosent. Renter dermed noe lavere siste døgnet.

I Østen var alle de store børser åpner og utslagene blande,  Nikkei av 1,45 prosent mens Sydney var opp 1,63 prosent. Hang Seng opp 2,54 prosent og Shanghai la på seg 0,20 prosent.  YEN handler 130,80 mot USD og AUD ligger 0,6795 mot USD. Yuan stabil rundt 6,90 mot USD.

I Unionen kom inflasjonstall fra Tyskland inn under konsensus, ledigheten falt også noe. I dag PMI fra flere medlemsland og for Unionen. UK slipper tall fra boligsektoren samt tall for kredit og utlånsvekst. Euroindeks på 117,00 med EURCHF på 0,9861. GBP noe svakere mot USD, 1,1980 men litt sterkere mot EUR. Tyske 10 års renter på 2,379 prosent, Italia på 4,488 prosent og UK 10 på 3,681 prosent.

Gull holder på styrkelse selv med høyere USD, 1.852USDo. Sølv på 24,230USDo. Kobber på 3,766USDlb. Aluminium handler 2,313USDt. Hvete på 774USDb med Mais på 670USDb. Ris på 18,275USDcwt. Ris har nå handlet jevnt høyere siste perioden.

Vi får tall fra boligmarkedet her hjemme, viktig element i sentralbankens totalvurdering. Årstaken var 1,1 prosent ved siste måling men siste tids nyheter tilser at markedet har falt noe tilbake. Krona mot svake siden gjennom tirsdagen, forsterket seg i NYC tid med fallende oljepris og intradag bevegelsene blir kraftige. Vi åpner dagen med EURNOK på 10,6150 og USDNOK handler 10,0450. USD beveget seg solide 26 øre tirsdag, intradag var 9,8250 til 10,0850 range. SEKNOK på 0,9505 og GBP koster 12,0350. Fokus mot energi sektor, olje og gass og om fallet i priser fortsetter.

Hvis det var noen ord og uttrykk du ikke forstod, referer vi gjerne til dette «Finansopediet»: https://www.tiderpenger.no/finansopedia/

Global Assets skreddersyr den finansielle rådgivningen til deg slik at du får den markedstilnærmingen du ønsker.