Morgenkommentar 04.02.2022

God morgen, Kenneth

Oljen er fortsatt meget kjedelig å se på i det korte bildet. Rangen den siste uken har vært USD 88,5-91,5. Markedet venter nok på signaler på hvilken retning den skal. Dette åpner for muligheter for å trade den kortsiktig. Markedet er underliggende bull, så vi ser heller at man går long på svakhet enn shorter på styrke.

KVARTALSRAPPORTER OSLO BØRS: Da er vi ferdig med rapportene på OSEBX for denne uken. Det er totalt 8 selskaper som har levert og vi ser i snitt at omsetningen har kommet 0,26% lavere inn enn forventningene og 19,34% lavere på EPS. Det er ikke mye data å si noe rundt, men vi håper å se bedre neste uke. Ser vi på bevegelsen ila 1 dag etter rapporten, har vi én med flat utvikling. Fem som falt og tre med positiv utvikling. Sålangt skuffende. Neste uke får vi 27 OSEBX selskaper og størstedelen av markedsverdien til indeksen. Neste uke vil med andre oss gi oss en og fundamental pekepinn på tingenes tilstand.

ADE: Schibsted eier 34,83% av Adevinta og følgelig korrelerer kursen nær 100%, siste ukes korrelasjon ligger på 91,35%. Store aksjonærer har de siste tre månedene solgt seg ned i Schibsted og kursen har falt fra 466 til 250 kr. I samme tidsrom falt Adevinta fra 155 til 85 kr. Dette er en reduksjon på ca 45% hvilket vi – med en kontrær tilnærming til markedet – tror er en overreaksjon. Vi registrerer at nedsalget i ovennevnte selskap er stoppet, og Schibsted brøt 280-nivåer, mens Adevinta forsøkte 100-nivået uten hell. Uansett er begge opp over 10% siden bunn og vi tror på videre kursstigning i tiden fremover. Vi handler Adevinta ettersom markedet er noe mer likvid enn Schibsted Ser. A. Finn.no er for øvrig i vinden hvor plattformen har fjernet CV-databasen som ble hyppig brukt av rekrutteringsbyråer. Schibsted eier nesten hele Finn.no og Adevinta eier og driver tilsvarende konsepter i andre land – blant annet Leboncoin i Frankrike, InfoJobs og Milanuncious i Spania, og deler av OLX i Brasil. Selskapet kommer med tall 24. februar. Neste uke kommer nok det til å være mer fokus mot de store aksjene, så man har mulighet til å bygge en posisjon frem mot tall. Snittkursmålet ligger på NOK 151,42 og vi har sett at estimatene har kommet seg ned. Vi ser blant annet i analysen til Deutsche Bank at de velger å holde på kursmålet sitt, men nedjusterer EPS med 4,2%.

MAKRO/FX

Amerikanske børser med volatil dag  torsdag. Meta falt over 25 prosent og bidro til største endags fall i kapitalisering i ett enkelt selskap ever. Aller indekser falt, Nasdaq mest, 3,74 prosent. Futures på morgenkvisten tilsier dog en sterk start senere i dag så volatilitet må påregnes. Trygdetall og arbeidstall  på positive siden i går men kom litt i skyggen av Meta. I dag slippes ledighetstall, konsensus er 3,9 prosent som er på linje med siste måling. Vi får også en rekke underliggende indekser for arbeid, lønn og deltagelse. 10 års renter steg gjennom gårsdagen, åpner fredagen 1,842 prosent. Vi så hele rentebanen stige. USD på andre siden falt tilbake, indeks på 95,25 og EURUSD på 1,1455.

I Østen stiger Nikkei 0,73 prosent mens Sydney legger på seg 0,60 prosent. Seoul opp 1,57 prosent mens Hang Seng åpner detter par dager med nyttårsfeiring, opp solide 3,08 prosent. YEN noe svakere, 114,95 mot USD mens Yuan styrker seg, 6,3540 mot USD.

I Unionen holdt som ventet ECB renter uendret i går. Prodiksjonspriser var på linje med forventninger. I dag slippes detaljhandels tall, -0,5 prosent mm og 5,1 prosent er ventet. Euroindeks på 110,75. CHF faller markant, 1,0560 mot EUR, flow ut av Sveits kan man jo spekulere på hvorfor. I UK satt BoE opp renter med 0,25 prosent til 0,5 prosent, og avgjørelsen var enstemmig. GBP noe høyere, 1,3590 mot USD og EURGBP 0,8425. Fokus på øya rettes fortsatt mot statsministeren og om han overlever siste tids turbulens.

Gull på 1 807USDo, Sølv på 22,512USDo. Kobber på 4,4780USDp. Aluminium noe høyere, 3 042USDt. Korn, sukker samt Kaffes handler alle høyere.

Boligprisen her hjemme med ett hopp i januar, siste året har prisene steget 12,8 prosent. Isolert sett ett moment for stigende renter. Oljeprisen tok ett byks mot oppsiden og bidra sammen med  stigende renter til et positiv bakteppe for NOK. Krona har dog ikke endret seg mye siste dager så det usikre risk bildet ute bidrar. Vi ser EURNOK på 9,9685 og vi har USDNOK på 8,7000. SEKNOK på 0,9585. CHF koster 9,4550

Global Assets skreddersyr den finansielle rådgivningen til deg slik at du får den markedstilnærmingen du ønsker.