Morgenkommentar 05.01.2023

Oljen ; Vi ser at brentkurven på den korte enden har gått i contango, noe som er et tegn på at markedet ikke «hamstrer» olje på disse nivåene. Markedet store usikkerhet rundt Kina fortsetter og med over gjennomsnittlige temperaturer i både Europa og USA, hjelper ikke på etterspørselen. Vi tester nå 50 FIBO for brent og kommer vi under her er det naturlig at vi skal teste bunnene på 75 tallet.  Brent handler 78,89USDb med WTI på 73,85USDb.

AKSJEMARKEDET: Vi ser fortsatt energi handle «out of favor». Mye er nok drevet av en kraftig inflow inn i sektoren i fjor, og nå som man ser energipriser lavere (les: gass), skal plutselig «alle» ut av disse aksjene i det korte bildet. Vi gikk ut av EQNR og NHY i Global Assets Dynamic. Vi har gått fra ca 10% til ca 3% eksponering mot energisektoren.

Vi ser dermed at Oslo Børs underperformer resten av verden. I Europa fikk vi lavere inflasjonstall enn ventet, noe som ga en boost til det markedet. Fokuset var naturlig mot konsumentvarer og tech, de som vil nyte best av lavere renter. Her ser vi blant annet at Carnival Cruises var en av de bedre aksjene i Europa i går. Dette er litt det samme som vi ser her hjemme, der markedet prøver å kjøpe forårets tapere og det kommer oppgraderinger. Vinnerne de første dagene i året er AUTO, NEL og NOD, disse selskapene var i fjor ned hhv 48%, 9% og 45%.

FED minutes kom i går og tydelig at FED hadde en hawkish tone. Vi så FED Funds futures indikerte en høyere rente. Tonen var bare vel samme preget som pressekonferanse… Inflasjonen skal ned og markedet må finne seg i at rentene skal opp.

Videre ser vi at RECSI var en svak aksje i går. Dette var mye drevet av fallet i silisiumpriser som har hatt en svak utvikling siden november. Meldinger om kraftig økning av produksjon av silisium fortsetter å presse prisen ned. Det var meldt om 7,5% økning fra november til desember. Totalt i 2022 økte produksjonen av silisium i Kina med 66%. Som vi vet med råvarebalanse, så trenger det ikke stor ubalanse en av veiene for å sende prisene kraftig opp eller ned. Går vi inn i en fase videre nå med overtilbud, kan dette sende prisene videre ned, da vi kommer fra luftige nivåer.

EQNR –  Aksjen knuses i inngangen av børsåret 2023. Etter å ha vært en ubestridt trygg havn gjennom brorparten av fjoråret kom dette fort og tydeligvis overraskende på aktørene. Årsaken til styrken gjennom senhøst og vinter har naturligvis vært aktørenes ønske om olje og energi eksponering men EQNR har også holdt utrolig godt siden sommer selv om oljen egentlig har sklidd av hele veien fra 120 USD/f til nivåene vi ser nå i 80-området. Årsaken er nok langt på vei å finne i ønsket gasseksponering blant aktørene som EQNR er største innehaver av på Oslo Børs med om lag 50% av produksjon. Gassprisene har stort sett vært fallende og tidvis med stygge siffer gjennom hele romjulen uten at det har påvirket aksjen som kun ved få tilfeller handlet under NOK 360. Ytterligere prisfall på gass har funnet sted på nyåret, men kanskje ikke så store alene at de skulle forklare ett fall på nærmere NOK 40 i aksjen tilsvarende 10%+ på 2 dager. Her skyldes nok mye treghet og lite interesse til å selge eller kjøpe noe som helst de siste to ukene av desember. Når selgere endelig kom på banen her ble det kanskje litt mye og litt fort slik at folk blir litt paniske og dette i sammenheng også med at tekniske viktige nivåer brytes skaper gjerne ekstra store og kanskje for harde kursutslag. Fra ett teknisk ståsted var 350-340 viktige støttenivåer som ble brutt på tirsdag. Aksjen handler nå ned mot og tester 6 måneders lav i området NOK 320,- og er svært oversolgt med en 14 dagers RSI på 25. Det er sannsynlighetsovervekt for rekyl på en slik RSI uavhengig av alle andre faktorer. Men igjen, øvelsen å handle fallende kniver er som kjent ekstremt utfordrende.

MAKRO/FX

Amerikanske renter falt gjennom onsdagen i forkant av FED minutes, Powell og sentralbanken som ikke ga noen overraskelser så renter handler noe høyere på morgenkvisten. 2 års renter åpner torsdagen 4,393 prosent med 10 år på 3,713 prosent. 30 åringen på 3,819 prosent. USD reverserte noe mot EUR i Europatradingen og uten store bevegelser over natten. EURUSD ligger 1,0614 med indeks på 104,03. Torsdag og tall for nye trygdesøkende, 225k er venter. Handelsbalanse tall, -73MRDUSD er ventet for november, tall ute KL1430. PMI slippes noe senere og auksjon i å korte rentepapirer .

I Østen ser vi børsene ende dagen noe høyere. Nikkei opp 0,40 prosent mens Sydney er opp 0,06 prosent og Hang Seng opp 1,34 prosent, Shanghai opp rett over en prosent. Kina fokus i nyheter rundt såkalt gjenåpning og ikke minst tiltak fra RBoC rundt eiendomssektor. YEN handler 132,55 mot USD og AUD ligger 0,6822 mot USD. Yuan noe sterkere, 6,8790 mot USD. Vi fikk PMI fra Hong Kong over konsensus og Caxin PMI fra Kina høyere enn ved siste måling. Auksjon i JGB , japanske 10 års renter viser stigende kurser med BoJ sine tidligere uttalelser. Auksjon satt på 0,50 prosent opp fra 0,25 prosent ved siste auksjon.

I Unionen ser vi inflasjonen lavere hos flere av medlemslandene, positivt, men husk nivået er fortsatt sky high. I dag er det PMI for hele Unionen og Tyske handelsbalanse tall og det ventes positive tall. Tyske 10 års renter på 2,282 prosent med Italia 10 på 4,249 prosent mens UK 10 ligger 3,525 prosent. Det er dermed noe lavere renter i hele eurosonen.  Euroindeks på 117,22 og EURCHF handler 0,9872 mens GBP ligger 1,2037 mot USD og 0,8817 mot EUR.

Gull holder seg stabil på siste tids høyder. 1.858USdo. Kobber på 3,749USDlb. Aluminium noe lavere, 2.271USDt. Softe uten store endringer, Ris holder seg på høye nivåer.

Det ble ny brutal dag for NOK, svekkelsen følges av olje og gass priser. Boligpriser falt 0,9 prosent for desember som gir 1,5 prosent opp på året. Tallene var ikke mer skremmende enn at flere analytikere ikke ser noe «krakk» i tiden som kommer.

EURNOK på 10,725 med USDNOK på 10,1025. SEKNOK på 0,9617 og GBP koster 12,159. Krona her beveget seg mye nå på noen dager, endringer i oljepriser vil fort gir intradag reverseringas muligheter og som ofte blir slike bevegelser kraftige.

Hvis det var noen ord og uttrykk du ikke forstod, referer vi gjerne til dette «Finansopediet»: https://www.tiderpenger.no/finansopedia/

Global Assets skreddersyr den finansielle rådgivningen til deg slik at du får den markedstilnærmingen du ønsker.