Oljen; Vi ser aktiviteten innenfor produksjon og frakt fortsetter å falle i USA og har falt nå i seks mnd. Dette vil dra ned dieseletterspørselen. Det tar omtrent 3,5-4 fat olje per fat diesel. Noe som gjør at en resesjonsfrykt vil dra veldig ned på oljeetterspørselen. Ser vi på ISM tallene fra USA for april så taler de et negativt bilde når det kommer til produksjon med en måling på 47 tallet. Vi tror mye er drevet av det tekniske bildet så vi ser det som sannsynlig at man trader rundt støttenivåer. Det er dog tydelig at amerikansk resesjonsfrykt har slått til denne uken i oljen da WTI er ned 8,29% siste uken og Brent «bare» ned 7,26%.. WTI handlet også under støttenivåene sine i motsetning til brent. Dette kan dog bety at det er relativt mer nedside i WTI enn Brent om man ønsker å spille de mot hverandre. Vi er ikke strukket i den ene eller andre retningen når det gjelder spreaden mellom dem, men hvis det spilles en høyere resesjonsfrykt i USA enn Østen, kan dette spillet gjelde.
AKSJEMARKEDET: TD Bank valgte å ikke gjennomføre oppkjøpet av First Horizon Bank og FH falt med 33% i går. Vi ser at bankstøyen ikke er over, selv om ledende folk på myndighetsnivå ønsker å si slik. Vi skrev i Finansavisen i mars at vi ikke tror bankusikkerheten er over, noe vi fortsatt ikke tror. Vi ser denne usikkerheten reflekteres i markedet, men vi har ikke fått de store bevegelsene enda på indeksnivå. Vi ser dog at det sklir sakte av, men ikke knekk enda. Det er vanskelig å posisjonere seg med en conviction noen av veiene, så måte de store aktørene gjør det er å ligge rolig i cashmarkedet og hedge seg i derivatmarkedet. Ytterligere støy her kan fort gjøre at gull sprekker mot oppsiden. Dette gjør at en mulig hedge mot en aksjeportefølje kan være mot råvaren gull.
AAPL: Apple kom med tall etter børs og leverte bedre enn ventet på topp og bunn. De fikk en omsetning på $94,85mrd mot ventet $92,6mrd. EPS kom på $1,52 mot ventet $1,43. I tillegg til dette annonserer de et tilbakekjøpsprogram på totalt $90mrd. Dette tilsvarer ca 3,5% av markedsverdien basert på gårsdagens close. Utbytte på $0,24/aksje Markedet hadde ventet en dip i salget av iPhones, men her leverte Apple en vekst. Utfordringen til Apple er Mac, der de nå har hatt to kvartaler med fallende salg. I motsetning til «alle» de andre store techselskapene nevner ikke Apple noe med AI eller noe rundt biler. Gode tall, men vi ser markedet i etter markedet og under earnings callen ikke hoppe i taket. Aksjen handlet om et par prosent etter den initielle volatiliteten hadde lagt seg.
TEL; aksjen gjør som vi forventet. Etter å ha fullført tilbakekjøpsfullmakten 21. april er noe av den ekstra tyngden på kjøpssiden borte. Den har vært en helt åpenbar medvirkende faktor til aksjens ville himmelferd siden bunn i 90 for 5 måneder siden. Fra ett rent teknisk perspektiv hadde aksjen da på det tidspunktet dekket hele gapet og fallet siden juli i fjor. Det foreligger ingen grove bom eller store skuffelser i tallene som ble levert i går men posisjoneringen i forkant har vært enorm og da går det som det ofte gjør, selgere dukker opp. Aksjen har ingen betydelig støtte mot nedsiden før NOK 120-122,- og under her har vi ikke noe spesifikt før 200 dagers glidende snitt NOK 107,-; Selg/ short.
MAKRO/FX;
Det er fredag og vi får viktige tall fra arbeidsmarkedet. Nonfarm payrolls ventes inn på 180k nye jobber utenfor landbruket. Ledighetsraten ventes forbli på 3,6 prosent. Deltagelsesraten ventes ligge på 62,5 prosent. Gjennomsnittlig lønnsøkning ventes på 0,3 prosent. En rekke viktige tall for FED og deres vurderinger frem mot neste rentemøte og skulle tallene vise lavere temperatur i arbeidslivet er nye rente hikes mer i det blå. Renter lavere, korte enden av rentebanen faller mest, dette skyldes også usikkerheten rundt banknæringen. Cook fra Fed på talerstolen. 2 år renter 3,790 prosent med 10 år på 3,384 prosent. 30 åringen på 3,735 prosent. USD indeks på 100,94 med EURUSD på 1,1045.
I Østen fikk vi nye tall fra Kina, PMI indekser fortsetter å skuffe. RBA slapp sine Monetary Policy Statement. Japan holder stengt. Sydney opp 0,30 prosent med Hong Kong opp 0,66 prosent. Shanghai av 0,56 prosent. YEN handler 133,95 mot USD og AUD ligger 0,6735. Yuan på 6,9160 mot USD.
I Unionen holdt ECB sine ord og hevet renter med 0,25 prosent til 3,75 prosent og holder sine betraktinger og mer i vente. I dag slippes detaljhandelstall, -0,1 prosent på måneden og -3,1 prosent på året er ventet. Euroindeks på 125,72. Vi får videre inflasjonstall fra Sveits, 2,8 prosent på året er ventet. Tyske 10 års renter på 2,184 prosent med Italia 10 på 4,168 prosent. UK 10 på 3,684 prosent. EURCHF på 0,9760 og GBP handler 1,2605 mot USD og 0,8760 mot EUR.
Gull på 2,054USDo med Sølv på 26,273USDo. Kobber på 3,868USDlb og Aluminium på 2,295USDt. Hvete på 647USDb med Mais på 590USDb. Sukker på 25,56USDp. Ris fortsetter å teste høyere nivåer, 17,953USDcwt. I USA tid slippes tall for spekulative posisjoner i mange råvarer og valutaer.
Norges Bank holdt seg til manus, hevet 0,25 prosent og signaliserte videre hevelse neste måned. Svak valutakurs er blitt ett teama banken neppe liker, kronekursen påvirker inflasjonsbildet negativt. Banken uttaler de ikke har mål for kronekursen, men siste tids svekkelse er neppe ønskelig. Krona styret seg etter møtet, mulig markedet tror på tiltak eller bevegelsen har vært for stor, underliggende parametere har dog ikke endret seg. Vi åpner fredagen med EURNOK på 11,7550. USDNOK på 10,6450 og vi ser SEKNOK på 104,35 BP koster 13,4220.
Hvis det var noen ord og uttrykk du ikke forstod, referer vi gjerne til dette «Finansopediet»: https://www.tiderpenger.no/finansopedia/