Morgenkommentar 07.01.2022

Oljen handler på $82,72/fat +3,18% siden igår samme tid og +0,7% siden Oslo Børs stengte. Oljen holder seg på den sterke siden og flere peker på at blant annet uroen i Kazakhstan er med på å presse opp prisen. Kazakhstan produserer ca 1,7m fpd. Vi ser at energi har hatt en mer risk on bevegelse enn hva aksjemarkedet og andre assets skulle tilsi. Dette tyder nok på at markedet er mer bull tiltet til den generelle økonomien enn man skulle tro. Dette gjør oss underliggende positive til aksjemarkedet og økonomien generelt fremover. Vi mener dog fra et tradingperspektiv at oljen er strukket i det korte bildet.

OSEBX: USA endte relativt flatt i går og etter en generell positiv dag i Asia, ser vi at futerene her i Europa peker på den positive siden i morgentimene. Vi forventer en positiv dag her hjemme, også med bakteppet av en positiv oljepris. Det er fredag etter en hendelsesrik uke, så de største bevegelsene venter vi ikke. VIX faller litt tilbake fra gårsdagens toppnivåer, så litt mer positivitet inn i markedet igjen.

NRS: Selskapet kom mot slutten av børsdagen ut med en trading update for Q4. De melder der om et totalt slaktevolum på 13,1k tonn, fordelt 10,3k tonn i Norge og 2,9k tonn på Island. Snittprisen på laks har ligget offisielt omtrent 5% høyere i Q4 enn Q3, og med 16% høyere volum bør tallene se bedre ut enn Q3. Vi forventer en omsetning på NOK 1887m mot markedet som venter på NOK 1712m. Aksjen bør løftes av analytikerne frem mot tall 23. februar.

RECSI/SCATC/NOD: For den mer avslappede investoren var muligens gårsdagens røde dag ikke veldig panikkartet. I hvert fall ikke rent indeksmessig. Det var imidlertid svært harde nedsalg gjennom hele dagen i det aller meste man kan knytte til vekstaksjer. Dette kommer naturligvis i kjølevannet av to stygge dager på NASDAQ samt FED uttalelser som trigget renter på oppsiden. Det var imidlertid nesten litt oppsiktsvekkende å se tilnærmet lik null opptick på vekstaksjer på OSE gjennom hele dagen på tross av at NASDAQ futures egentlig lå relativt stabilt og vaket en halv prosent ned hele dagen, altså uten noen form for eskalering på nedsiden som man så på OSE. Ut ifra det harde nedsalget som varte gjennom hele dagen mener vi at de aksjene som i hovedsak ble rammet også diskonterte inn et ytterligere hardt nedsalg gjennom kvelden i US som på ingen måte inntraff (NASDAQ ned om lag 0,5% ved vår close). Det bør ligge rekyler i aksjer som RECSI, SCATC og NOD som alle falt mellom 5-7 prosent. Vi nevnte RECSI og SCATC for et par dager siden så denne NASDAQ bevegelsen vi har vært vitne til var ikke akkurat noe vi så komme. NOD føyes til i denne sammenheng uten sammenligning for øvrig annet enn at nedsalget i denne synes naturlig å koble til de samme mekanismer man som trader vil være interessert å ha et øye på.

Rent teknisk er nivået 275-ish interessant for NOD da den har tatt imot her ved flere anledninger og stort sett funnet veien tilbake til 300+ med unntak av den voldsomme bevegelsen på nedsiden etter tallfremleggelsen sist hvor den også knakk av 250 og handlet så lavt som 231,80 dog i veldig kort tid. SCATC rundt PW- nivåer igjen og RECSI tilbake til bunnen, lave 17-ish fra før jul. Ingenting rent selskapsmessig knyttet til nedsalgene av de omtalte, kun frykt for ytterligere generell nedvekting av vekstaksjer worldwide.

MAKRO/FX

Amerikanske børser uten de helt store utslagene torsdag. Russell2000 best i klassen med oppgang på 0,51 prosent. Dow ned 0,47 prosent. 10 års renter på 1,725 prosent og 30 åringen ligger 2,088 prosent. Makrotall i går kom inn noe under konsensus, 207k nye trygdesøkende  og handelsbalanse igjen over 80MRDUSD mm. I dag er det duket for arbeidstall, nye jobber utenfor landbruk og ledighetsraten. 4,1 prosent er konsensus for ledighet, ned fra 4,2 prosent ved siste måling. Vi har ett par FOMC medlemmer på talerstolen.

USD holder seg stabil, indeks på 96,25, EURUSD 1,1300.

I Østen handler børsene blandet, Sydney og Hang Seng opp i under kant av 2 prosent mens Nikkei og Shanghai ender dagen rett under par. Japanske makrotall under konsensus. YEN handler 115,90 mot USD. Yuan holder seg på 6,37 nivået mot USD.

I Unionen slippes det en rekke makrotall i dag, Inflasjon ventes falle noe men fortsatt ventes høye tall. Detaljhandel ventes falle 0,5 prosent mm ned fra oppgang 0,2 prosent sist, årstaken ventes opp 5,6 prosent. Euroindeks på 111,25. CHF fortsetter å falle i verdi mot EUR, 1,0415 på morgenkvisten uten at bakteppet endret. Så en kan fort spekulere i om SNB frykt styrer. GBP stabil mot USD og EUR, 1,3525 og 0,8345.

Gull faller noe tilbake, 1 789USDo. Sølv på 22,078USDo. Kobber på 4,3655USDp. Aluminium på  2 938USDt.

Korna handler 10,0380 mot EUR på morgenkvisten. USD omsettes 8,88 mot NOK. Styrket oljepris og noe bedre risk bilde ute bør kunne bidra til styrket NOK om bildet vedvarer. Mandag slippes inflasjonstall, viktig lesning for våre naboer i Norges Bank. Det er rolig på makro kalenderen her hjemme i dag. Norsk økonomi i full spead ahead. Nyhetsbildet preget av smitt og smittevern.

Global Assets skreddersyr den finansielle rådgivningen til deg slik at du får den markedstilnærmingen du ønsker.