Morgenkommentar 07.03.2022

Oljen i motsetning til forleden dag da indikasjoner fra Tyskland om å ikke ville forby Russisk olje, fikk man fredag meldinger om at USA vurderte å forby import av Russisk olje. Disse meldingene ble ytterligere forsterket søndag og i morgentimene Dette sendte brent opp over 118 dollar ved close og vi har fortsatt en ekstrem nyhets drevet volatilitet. Vi ser Oljen starte dagen nesten på 140 dollar og handler i skrivende stund på 128 dollar. Ser vi på ATR, Average True Range (differansen mellom høy og lav i dag evt stengnignskursen i går avhengig av hva som er lavest/høyest), ser vi at det kortsiktige snittet på 5 dager, har nå en range på 9 dollar. Snittet det siste året, ex siste tids volatilitet lå rett over 2, dvs vi ser en økning på 4,5x den siste tiden. For de som trader gjør det det nesten umulig å ta noen bets med nevneverdig størrelse, da en bevegelse på 10% ene aller andre veien kan vente rundt svingen.

Vi ser at Iranavtalen er under utvikling, men ingen avgjørelse. Vi fikk meldinger lørdag om at et hinder er nede, men at det er noen flere igjen. Markedet tok nok dette som negativt, da man ikke var helt enige om en avtale. IAEA etterforsker Iran for noen andre forhold og den etterforskningen skal tentativt være ferdig 25. mai. Dette er nok en timeline de vil ha oppstarten av en Iranavtale inn på. Da må de bli enige i forkant.

AKSJEMARKEDET: Det er bare å vente seg en ytterligere nyhets drevet uke. Det er fortsatt store bevegelser i alle råvarer så dette vil fortsette å være en faktor, spesielt for det norske markedet. Videre ser vi globalt at markedet har fokus på de mer «trauste» faktorene som utbytte, lønnsomhet osv. De store fondene må være eksponert og da er det naturlig at man ser den veien.  Det som dog er interessant er når vi ser mot derivatmarkedet, ser vi at aktørene der prøver seg på noen litt kontrære bet. Ser vi på CTFC tallene for uken som ble avsluttet 25. feb, så vi der at innenfor FX prøvde markedet seg litt med å kjøpe Euro, selge Sveits og Yen. Det viste seg dog å ikke være et bra bet basert på forrige ukes bevegelser, men det det forteller oss er at markedet har lyst i teste og se om det er noen kontrær støtte der ute. Dollar ble også solgt i den uken. Ser vi mot Europa og sektorene som var svakest var der Biler og Banker i forrige uke med et fall på hhv 18,21% og 15,98% nedgang. Det viktigste er fortsatt å ha kontroll på egen risiko. Handle innenfor komfortable rammer.

DNB: Sammen med de europeiske bankene har DNB blitt solgt ned. Fokuset er ikke nødvendigvis den europeiske direkteeksponeringen mot Ukraina og Russland, men den totale effekten det har på den europeiske økonomien. Grunnet den gode økningen i Earnings i europeisk bank, ligger dagens valuation på den lave enden av skalaen, dog ikke ned på ekstremt lav og «distress» nivåer. Dette gjør at når man får gått igjennom og regnet mer på hva sanksjonene kan gjøre med markedet, er det ikke usannsynlig at man vil oppleve en del mer volum inn mot sektoren. En del av det negative sentimentet er naturligvis stigende råvarer, dette ser vi som netto positivt for DNB vs de andre europeiske bankene. Vi ser også dette gjenspeile seg i prising der DNB er priset høyere enn snittet. DNB aksjen har brutt ned, men handler med en RSI på 26. Sterkt kraftig negativt momentum. Man skal ha aksjen på watchlist og følge med om det begynner å komme inn volum i bank. Ser vi mot snittvaluation på 2 og 5 år, bør denne aksjen handle opp på 200 nok og oppover.

MAKRO/FX

Amerikanske renter falt videre fredag, 10 åringen nede 1,668 prosent noe som er langt lavere enn siste periode. Det kan synes som om at markedet fortsetter å prise ned en aggressiv rentepolitikk fra Fed, ECB og andre sentralbanker. Alle børsindekser mot nedsiden fredag og futures tilsier lavere åpning senere i dag. USD tok ett byks med utviklingen i Ukraina og indeks opp på 98,85 og EURUSD omsettes 1,0880. Historisk sett har «krigssituasjoner» prsses USD høyere, kan syens som om også denne gangen dette blir fasit men farten på styrkelsen har vært moderat. I dag er det lite på makrokalender, auksjon i 3 og 6 måneders rentepapirer. 

I Østen har vi røde tall på de store børsindeksene, utviklingen i oljeprisen og mulig stopp av russisk olje er hovedfokus. Shanghai er ned 2,39 prosent, Kina A50 ned 3,43 prosent og Hang Seng er ned 3,65 prosent. Nikkei er ned 2,94 prosent mens Sydney tar av 1,02 prosent.  Kinesiske handelsbalanse for februar  viser økt eksport og lavere import, blir positiv utvikling av slikt. YEN nor sterkere, 115,00 mot USD, AUD også mot oppsiden, 0,7415 mot USD. Yuan holder seg stabil rundt 6,32 mot USD.

Europabørsene hadde en tung fredag, alle indekser falt, Milano tok av 6,24 prosent mens Dax var ned 4,41 prosent. CAC i Paris ned 4,97 prosent og FTSE i London var ned 3,48 prosent. Det blir tydelig at utviklingen i øst gir ett vanskelig bilde og futures tilsier videre nedgang i dag. Renter i Unionen og Europa har falt og det stilles nå spørsmål til ECB og deres  vurderinger rundt rentesetting. En rekke tyske makrotall i dag hvor detaljhandelstall er viktigst. Det er liten med makrotall fra Unionen. Euroindeks på faller , 107,55. CHF tok også ett byks mot oppsiden, safe haven flow bidrar sterkt. EURCHF handler rundt 1,00 streken. GBP faller noe mot styrket USD, 1,3215 mens styrker seg mot EUR, 0,8230.

Gull tok seg en tur og 2 000USDo i natt, åpner dagen noe lavere, 1 987USDo. Det er som i USD flow til safe haven som er tema. Nivåer over 2k USDo er skjeden vare for Gullprisen. Sølv på 25,980USDo. Kobber med byks over 5,000USDp, historisk nivå, og åpner uka 5,0090USDp. Aluminium åpner mandagen 3 902USDt , en viss spenning til å om  vi ser 4k grense brytes senere i dag. De softe råvarene fortsetter også sin reise mot oppsiden. Hvete på 1,294USDt, Mais på 778,9USdt mens Soya ligger 1695USDt.

Krona handler mot sterke siden, olje og gass gir vår valuta ett byks. Regjeringens budsjett anslag  på olje og gassinntekter blir realt slått. Det er flere artikler denne helgen om oljefondet og fallende verdier da aksjeverdier barberes og rentemarkedet faller tilbake. Ingen viktige tall på agendaen i dag. EURNOK åpner uka 9,7350 med USDNOK på 8,9525. SEKNOK på 0,9030 og GBP koster 11,8355.

Hvis det var noen ord og uttrykk du ikke forstod, referer vi gjerne til dette «Finansopediet»: https://www.tiderpenger.no/finansopedia/

Global Assets skreddersyr den finansielle rådgivningen til deg slik at du får den markedstilnærmingen du ønsker.