Morgenkommentar 07.12.2022

Oljen; Tradere flykter fra oljemarkedene mot slutten av året. Vi ser åpen interesse på det laveste siden 2015, samt en økning i backwardation. Ed Mores, Citi sin Global Head of Commodity Resarch sa det så enkelt som at vi nærmer oss slutten av året og de som har tjent penger ønsker ikke å tape noe som de trekker seg ut av markedet. Videre ser vi at fysiske tradere er usikre på veien videre. Det er uvanlig for en trader å handle på fixed price. Dette betyr at når en trader kjøper en last for å frakte den for igjen å selge, vil de ikke vite prisen før den lastes av. Da kan prisen ha steget til over pristaket og de vil få utfordringer. Dette gjør det vanskelig for de fysiske traderne også. Det tyder på at tekniske utfordringer og usikkerhet drar ned interessen for trading rundt olje, og da etterspørselen i derivatmarkedet. Dette er nok med på å dra oljeprisen nedover. Brent handler 79,56USDb med WTI med 74,36USDb.

AKSJEMARKEDET: Vi venter en svak dag for oljeaksjer i dag, med bruddet under 80 dollar for brenten. Vi så energisektoren i USA falle i går kveld sammen med oljeprisen og venter at dette smitter over på de norske motpartene.

Her hjemme så vi Orkla levere bra i går, til tross det brede markedsfallet. Også i USA ser vi Consumer Staples levere bedre enn markedet. Vi følger dette opp da vi i morgenrapporten i går nevnte forholdet mellom Staples og Discretionaires, samt Orkla.

SP500 ble tydelig avvist ved trendtaket og har nå komme ned til 100 dagers glidende snitt. Dette har ikke det siste året vært noe sammenheng mellom det nivået og støtte eller motstand. Det har faktisk være slik at indeksen alltid har brutt igjennom nivået. Glidende snitt på indeksen har vært en svak metode å se på nivåer i år. Ser vi dog til Fibonacci ser vi mer signifikans. Vi venter derfor at vi ser ned mot 3804 nivået, litt over 3% ned.

Teknisk ser vi nedsiden til EQNR å være 5-8%. Tidligere har 200 dagers glidende snitt vært støtte, men vi ser også at FIBO 23,6% har fungert som støttenivå. Det vil være naturlig at det kommer inn kjøpere på disse nivåene.

SCATC – en av de virkelig mørbankede aksjene på Oslo Børs som selv om vi tar med mange av de grønne aksjene som kanskje aldri skulle vært, men som ble notert på Euronext Growth under boomen likevel er blant de verste med ett kursfall på 80% siden alt toppet ut januar 2021. Alt de har levert av tall de siste 7-8 kvartalene har også vært dårligere enn selskapet selv har guidet så tillitten til management har jo ikke akkurat bidratt til riskappetitt blant long-aktører der ute. Ved forrige tallfremleggelse, 3. november leverte de imidlertid EBITDA som faktisk slo forventningene 850M mot ventet 800M. De guidet også opp for power production 2,75-2,85 MRD i 2022 mot tidligere guiding 2,5-2,7. OM de innfrir denne gangen på de målene får man bare vente å se. Klok av skade vil man naturligvis være avventende med å sluke det rått men poenget ligger kanskje mer i at de faktisk slo forventningene sist, som er uvanlig kost. Fra ett teknisk perspektiv har aksjen funnet ett gulv i 82-området og ikke handlet nevneverdig under siden tallfremleggelsen og hatt raske rekyler mot oppsiden hver gang den har testet nivået. 92-ish er foreløpig motstand.

MAKRO/FX

Rapport fra Norges Banks regionale nettverk viser stor endring i aktivitet og utsikter; (https://www.norges-bank.no/aktuelt/nyheter-og-hendelser/Pressemeldinger/2022/2022-12-06-regnet/)  Det er på mange måter som ventet etter kraftig prisvekst og høyere rente. Det blir nå en viktig balansegang  for sentralbanken om å styre etter inflasjonsmål og ikke strupe aktiviteten i økonomien. En vil tro at renter justeres på møtet den 15/12 og at 0,25 prosent blir fasit. Det samlende trykket på bedriftsmarkedet og privatmarkedet bør få noe tid til å justere seg. Økt skattetrykk fra nyttår vil også påvirke og i enkelte næringer vil dette slå kraftig. To much to fast kan fort gi effekter i økonomien som ikke er ønskelige.  Fredag slippes tall for inflasjonen som blir siste store makrotall før rentemøtet, konsensus pr i dag er 0,2 prosent MoM og 7,0 prosent på årstakt. Tall langt på oppsiden vil øke presset for mer rentejusteringer og tilsvarende motsatt om vi ser dropp i tallene. EURNOK åpner onsdagen 10,4950 med USDNOK på 10,0430 og SEKNOK ligger 0,9625, GBP koster 12,1675. Kronekursene påvirkes av fallende olje og energi priser i det korte bildet.

Amerikanske handelsunderskuddet kom inn på -78,2MRDUSD for oktober, noe lavere underskudd enn ventet. I dag slippes  tall fra boligmarkedet og vi får tall for produktiviteten utenfor landbruket for  kvartal. Intradagbevegelser er shoppy og raske utslag innenfor relativt satte ranger. 2 års renter på 4,366 prosent med 10 åringen på 3,541 prosent og 30 år på 3,558 prosent. USD indeks  på 105,70 med EURUSD på 1,0455. Vi tar med at det er rentemøte i BoC og påfølgende rentemøte. Konsensus er at sentralbanken hever renter til 4,25 prosent , opp fra 3,75 prosent.

I Unionen får vi BNP tall for tredje kvartal. Ett par ECB medlemmer på talerstolen. I UK slippes tall for boligmarkedet, Halifax indeks ventes falle 0,2 prosent for november. Tyske 10 års renter på 1,783 prosent med UK 10 på 3,107 prosent. Euroindeks på 114,80 med EURCHF på 0,9855, GBP handler 1,2117 mot USD og  0,8629 mot EUR.

I Østen fikk vi tall fra Kina, Handelsbalansen for november, 69,8MRDUSD mot ventet 79,0MRDUSD. BNP fra Australia for tredje kvartal på linje med konsensus. YEN handler 137,89 mot USD og AUD ligger 0,6687 mot USD Yuan handler 6,9750 mot USD.

Råvarepriser mot nedsiden, Gull på 1.784USDo med Kobber på 3,7960USDlb. Aluminium på 2.501USDt. Hvete på 728USDb med Mais på 636USDb, Ris på 16,83USDp.

Hvis det var noen ord og uttrykk du ikke forstod, referer vi gjerne til dette «Finansopediet»: https://www.tiderpenger.no/finansopedia/

Global Assets skreddersyr den finansielle rådgivningen til deg slik at du får den markedstilnærmingen du ønsker.